Nationaldagsfirande med medborgarskapsceremoni

1 juni 2022

Efter flera år med pandemi och restriktioner är det på måndag dags för ett riktigt rejält nationaldagsfirande. Under dagen blir det uppträdanden för besökare att uppleva och massor av aktiviteter att delta i.

Tidigare var det en ideell förening som hade hand om nationaldagsfirandet den 6 juni. Nu är det kultur- och fritidsförvaltningen som har uppdraget att ordna firandet.

- I år har vi satt ihop ett program där vi firar genom att uppleva och delta, säger Anna Häggbom, som är biträdande rektor och producent på Eskilstuna kulturskola och som ansvarat för att sätta ihop programmet. Vi hoppas på en riktigt folkfest!

Program för nationaldagsfirandet

11.30 Eskilstuna Gardet spelar på Fristadstorget och marscherar sedan till Strömsholmen.

12.00 Festligheterna startar med sång, musik och välkomsttal från stora scenen på Strömsholmen.

12.30 Medborgarskapsceremoni ledd av Ann-Sofie Wågström (S), kommunfullmäktiges ordförande. Nationalsången. Flen Världsorkester.

13.45 Musik, sång och dans med Kulturskolan, Dansakademin, S:t Eskils gymnasium och Nauwái.

15.45 Eskilstuna symfoniorkester och kör från Kulturskolan framför svenska favoriter – från Alfvén till Kent.

Mycket att göra för alla åldrar

Du kan prova på instrument och musik, dans, animation, bild och form, återbruk, digitalt skapande och teknik, sport och idrott, drill och mycket mer.

Ni kan träffa Stadsbiblioteket, scouter, Rekarne Folkdansgille, Rebeckas kostymhörna, Teaterföreningen Sigurd och många fler.

På området finns varmkorv, dryck och godsaker till försäljning. Position Eskilstuna bjuder alla barn på ansiktsmålning och något gott.

Läs mer vad som händer här.

Firande av det svenska medborgarskapet

Att ordna en medborgarskapsceremoni är en tradition som funnits i Eskilstuna kommun sedan 2006, men som haft två års uppehåll på grund av pandemin.

- Med medborgarskapsceremonin vill vi uppmärksamma och högtidlighålla medborgarskapet för de som blivit svenska medborgare, säger Ann-Sofie Wågström (S), kommunfullmäktiges ordförande och den som håller i ceremonin.

Medborgarskapsceremonin är i år en del av nationaldagsfirandet som arrangeras på Strömsholmen. Drygt 1600 personer som är nya, svenska medborgare har inför ceremonin fått en särskild inbjudan samt ett diplom. Medborgarskaps­ceremonin börjar klockan 12.30.

Enligt en lag som infördes 2015 ska alla kommuner ordna ceremonier för att fira nya svenska medborgare och deras medborgarskap. Kommunerna väljer själva hur de utformar ceremonin, men medborgarskapets rättsliga innebörd ska lyftas fram

Eskilstuna Symfoniorkester 100 år

Eskilstuna Symfoniorkester fyller 100 år i år. Det firas med flera större konserter under 2022. En av dem äger rum 6 juni, och avslutar nationaldagsfirandet på Strömsholmen ca 15.45. Tillsammans med en kör från Kulturskolan framför symfoniorkestern svenska favoriter – från Alfvén till Kent.

Några andra konserter under 2022 är Förklädd Gud som framfördes i Klosters kyrka i maj och en soulkonsert med Magnus Carlsson med flera i Lokomotivet 24 september. Jubileumskonserten Symfoniorkestern 100 år med solist Matilda Paulsson, mezzosopran, framförs 12 november i Konserthallen.

Parkering avstängd 3-7 juni

I samband med evenemang på Strömsholmen under Världsmiljödagen 5 juni och nationaldagen, samt förberedelser inför evenemangen, kommer du inte kunna parkera på Strömsholmen från morgonen fredagen den 3 juni. Parkeringen planeras att öppnas igen under tisdagen den 7 juni.

Uppdaterad: 12 januari 2023