Eskilstuna kommun

Eskilstuna kommun förbereder sig för att ta emot flyktingar från Ukraina

11 mars 2022

Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina förbereder sig Eskilstuna kommun för att ta emot flyktingar från det krigsdrabbade landet.

– Den rådande situationen är ett nytt läge. Det vi arbetar med nu är att förbereda oss på att ta emot flyktingar från Ukraina. Vi koordinerar vårt arbete med Migrationsverket, Länsstyrelsen Sörmland och frivilligorganisationer, säger Arman Sendi, stabschef i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen.

Kommunen har fått i uppdrag från Länsstyrelsen Sörmland att förbereda för tillfälliga boendeplatser till dem som kommer till Sverige från Ukraina. Länsstyrelsen arbetar på uppdrag från Migrationsverket med mottagandet i det aktuella flyktingmottagandet.

– Just nu arbetar vi med att inventera vilka tillfälliga boendelösningar vi i kommunen kan skapa samt att vi har pågående dialoger och samarbete med frivilligorganisationer som Röda Korset, kyrkor och samfund. Kommunens förskolor och skolor förbereder sig för att ta emot barn och ungdomar och i nuläget är bedömningen att det finns utrymme i våra skolor, säger Arman Sendi.

Många medborgare i Eskilstuna har visat ett stort engagemang av att vilja hjälpa till.

eskilstuna.se/ukraina samlar vi information om arbetet med flyktingmottagandet. Där finns också information om hur invånare kan hjälpa till. Informationen uppdateras löpande.

Uppdaterad: 11 mars 2022