Eskilstuna kommun

Sandi Haddad Sharro från Eskilstuna United får Eskilstuna kommuns jämställdhetspris 2021

10 december 2021

Fyra kvinnor håller upp diplom och blomsterbuketter.

Från vänster i bild: Lisa Friberg (S), jämställdhetsberedningens ordförande, delar ut jämställdhetspriset till Sandi Haddad Sharro och hedersomnämnandet till Sofia Rytterström och Monica Wikberg.

Årets hedersomnämnande tilldelas Sofia Rytterström och Monica Wikberg på Rekarnegymnasiet.

Pristagarna av Eskilstuna kommuns jämställdhetspris och hedersomnämnande presenterades på en pressträff i stadshuset i Eskilstuna den 10 december. Juryn utgörs av Eskilstuna kommuns jämställdhetsberedning.

Sandi Haddad Sharro, från Eskilstuna United, arbetar för att öka jämställdheten genom att inkludera fler tjejer i ett aktivt fritidsliv. Att få med tjejer som står långt ifrån idrottsrörelsen är hennes ledstjärna och det visar hon bland annat genom sitt arbete med Girls United.

Vad betyder priset för dig, Sandi Haddad Sharro?

– Jag känner mig så otroligt hedrad och väldigt stolt över att få det här priset. För mig är det den finaste utmärkelsen man kan få. Det är också ett kvitto på att hårt arbete alltid lönar sig, säger Sandi Haddad Sharro, Eskilstuna United.

– Jämställdhet är något vi aldrig får sluta kämpa för. I mitt dagliga arbete brinner jag lite extra för att stötta barn och framför allt unga tjejer att tro mer på sig själva. Att barn i tidig ålder ska våga ta den plats i samhället som de förtjänar. Det här priset ger mig kraften att fortsätta vägleda, inspirera och stötta barn att alltid stå upp för sig själva och andra, fortsätter Sandi.

Har du bestämt vad du vill göra med prispengarna?

– Jag har inte bestämt mig hur jag kommer att använda pengarna men att det betyder mycket för mig. Priset inspirerar mig att fortsätta jobba för ett jämställt Sverige genom att vara en dörröppnare för andra så att alla kan känna sig inkluderade i samhället, säger Sandi.

Hedersomnämnande till Sofia Rytterström och Monica Wikberg på Rekarnegymnasiet

2021 års hedersomnämnande tilldelas Sofia Rytterström och Monica Wikberg på Rekarnegymnasiet som arbetar med jämställdhetsintegrering på ett konkret och långsiktigt sätt utifrån skolans uppdrag. Sofia och Monica arbetar systematiskt och delar gärna med sig av sina erfarenheter för att sprida goda exempel. Insatsen är avgörande utifrån skolans grundläggande uppdrag med att säkerställa en jämställd utbildning för tjejer och killar.

Antalet kvinnliga elever på Rekarnegymnasiets bygg- och anläggningsprogram har ökat markant och där ses programmets jämställdhetsarbete som en bidragande orsak. Till exempel arbetar programmet med hur machokulturen, främst inom byggbranschen, kan jobbas bort.

Vad betyder hedersomnämnandet för er, Sofia Rytterström och Monica Wikberg?

– Jag känner mig otroligt glad, tacksam och stolt. För mig personligen betyder det enormt mycket att vårt arbete uppmärksammas, säger Monica Wikberg, förstelärare på Rekarnes bygg- och anläggningsprogram.

– Det blir ett kvitto på att det arbete vi gör tillsammans här på Rekarnegymnasiet betyder något för andra. Jag känner mig både stolt och tacksam för utmärkelsen, som vi känner att vi delar med hela vårt arbetslag på Bygg- och anläggningsprogrammet. Det är vi tillsammans som har gjort det här arbetet, säger Sofia Rytterström, rektor Rekarnegymnasiet. Läs motiveringarna på eskilstuna.se/jamstalldhetspris.

Bakgrund

Eskilstuna kommun delar varje år sedan 2007 ut ett jämställdhetspris. Priset tilldelas en organisation, ett företag eller enskild person som utmärkt sig på ett positivt sätt i arbetet för en mer jämställd kommun. Prissumman är 10 000 kronor.

Kommunen delar också årligen ut ett hedersomnämnande. Det går till en aktör inom kommunkoncernen som på ett föredömligt sätt arbetat för att öka jämställdheten i Eskilstuna kommuns verksamheter, inklusive de kommunägda bolagen.

Nomineringstiden pågick till och med den 17 oktober och allmänheten har kunnat nominera via eskilstuna.se. Juryn utgörs av Eskilstuna kommuns jämställdhetsberedning.

Uppdaterad: 3 maj 2022