Eskilstuna kommuns officiella nyårsfirande 2021

18 november 2021

Rekommendationerna för covid-19 har förändrats och Kommunfullmäktiges ordförande har beslutat att kommunens officiella nyårsarrangemang kan genomföras 2021.

Eskilstuna kommun arrangerar årligen ett nyårsfirande, med nyårstal och fyrverkeri. Det är kommunfullmäktiges ordförande som varje år beslutar om arrangemanget ska genomföras eller inte.

Rekommendationerna för covid-19-pandemin har förändrats och bland annat har begränsningar för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tagits bort. Utifrån detta bedömer kommunfullmäktiges ordförande att kommunens officiella nyårsarrangemang kan genomföras. Dock följer vi givetvis löpande utvecklingen. Om nya restriktioner skulle införs gör vi en ny bedömning utifrån det.

Kommunens officiella nyårsarrangemang genomförs vid Klosters kyrka och Strömsholmen och brukar ha runt 6 000–8 000 besökare.

Arrangemanget möjliggör att man kan mötas vid ett gemensamt fyrverkeri. Det officiella fyrverkeriet, som beräknas pågå i maximalt 10 minuter vid tolvslaget, är tänkt att också bidra till att minska behovet av privata fyrverkerier och därmed minska de sammanlagda ljud- och miljöstörningarna.

År 2018 beslutade kommunfullmäktiges ordförande att fyrverkeriet ska hålla en så låg ljudnivå som möjligt (men inte helt tyst). Beslutet togs för att tillmötesgå de som tycker att ljudnivån varit för hög. Bedömningen är dock att många Eskilstunabor vill ha ett traditionellt och officiellt fyrverkeri.

Förberedelserna för årets nyårsfirande pågår och vi återkommer med detaljerat program under december.

Det officiella fyrverkeriet startar med låg ljudnivå under ca tre minuter för att sedan gå över till ett mer traditionellt fyrverkeri. Fyrverkeripjäser som bara avger en stark knall utan visuell effekt är helt borta ur fyrverkeriet samt även de största fyrverkeribomberna för att minska de kraftigaste knallarna.

Fyrverkeriet är designat med effekter som har så låg miljöpåverkan som möjligt. Fyrverkeriet kommer att innehålla en stor del guldregnseffekter vars innehåll är kemikalier som vi har i våra hem vid exempelvis matlagning (salpeter) eller ute i trädgården när vi grillar (träkol) Fyrverkeriet innehåller inte kemikalier som exempel HCB eller kvicksilver.

Det har kommit synpunkter och förslag på att det vore bättre att ha en lasershow istället för ett fyrverkeri. Anledningen till att kommunen väljer att ha fyrverkeri istället för lasershow, är att en lasershow är ungefär tre gånger så dyrt som ett fyrverkeri.

Uppdaterad: 18 november 2021