Alvägens förskolekockar prisade på White Guide Junior 2021

Förskolekockar från Alvägens förskola

5 november 2021

En vegetarisk kålpudding från Fröslunda blev Årets skolmaträtt vid White Guide Junior den 3 november.

Onsdag 3 november arrangerades White guide junior/senior för offentliga måltider i Sverige. 250 kök vid förskolor, skolor och äldreboenden runt om i landet bedömdes. 

Mattias Ohliv och Emma Larsson, förskolekockar på Alvägens förskola i Fröslunda kammade hem vinsten i Årets skolmaträtt, som blev deras vegetariska kålpudding.

Hur känns det att vinna?

– Fantastiskt, roligt och hedrande. Man brukar oftast höra att sådana som vinner säga att det kom som en överraskning, men så var det verkligen. Vinsten kom som en chock, säger Mattias.

– Ja, det känns verkligen ärofyllt att bli uppmärksammade för vår matlagning. Vi tänker mat och andas mat, det är vår luft! Att dessutom få laga den från grunden till våra allra minsta och vara en del av deras vardag på förskolan är ytterligare en sak som gör jobbet inspirerande och roligt. Barnen är en sådan inspirationskälla och dessutom härligt och brutalt ärliga. Tycker de att morötterna är äckliga så säger de det! berättar Emma.

Deras vegetariska kålpuddingen går hem lika bra hos barnen som hos White guide-juryn. Men det finns en annan rätt som toppar allt, berättar Mattias.

– Barnen generellt äter bra utav all mat, men ska man lyfta en rätt så gillar de allra bäst panerad fisk med potatis och remouladsås eller en annan god kall sås.

För den som vill testa att laga den vinnande rätten från Fröslunda kommer här receptet:

Vegetarisk kålpudding 4-5 port.
180° över och undervärme eller varmluft

Kålpudding

  • 300 gram Sojafärs formbar
  • 50 gr Svarta bönor torkade
  • 50 gr Kidneybönor torkade
  • 250 gr Vitkål
  • 100 gr Gul lök
  • 0,25 dl Sirap
  • Vitpeppar
  • Salt
  • Olja till stening

Dag 1: Blötlägg bönorna över natten (följ instruktioner på förpackning)

Dag 2: Hacka löken och vitkål grovt. Stek i olja tillsammans med hälften av sirapen sirap. Kyl ner.

Riv eller mixa bönorna grovt. Blanda bönorna med formbara färsen och nästan all vitkål och lök. Smaka av med salt och vitpeppar.

Lägg i form och toppa med den sista vitkålen/löken. Ringla över resten av sirapen.

Sätt in i ugnen på 180° C i ca 20 min.

Tänk på att använda en formbar färs för att kunna binda ihop kålpuddingen.

Sås

  • Ca 100 gr vitkål
  • 50 gr gul lök
  • 4 tsk Tomatpuré
  • 0,5 msk grönsaksbuljong
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Maizena

Hacka vitkål och lök grovt. Stek tillsammans med tomatpuré i en kastrull. Slå på vatten och låt koka i ca 30 min så smakerna kommer fram. Sila av såsen. Fyll på med vatten så att det blir ca 2,5 dl sås. Smaka av med grönsaksbuljong, salt och vitpeppar. Red av med maizena till en lagom tjock sås. Beroende på grönsaksbuljong så kan mängden skilja. (Vi använder oss av en egengjord buljong).

Rårörda lingon

  • 200 gr Lingon, frysta
  • Ca 100 gr socker

Blanda lingonen och sockret så att har löst upp sig. Ta inte allt socker på en gång utan smaka av under tiden.

Servera kålpuddingen med skysås, rårörda lingon och kokt potatis.

Övriga placeringar

Årets Förskolekök: 5:e placering Gredby förskola
Årets Förskolekök: 9:e placering, Alvägens förskola
Årets Förskolekock: 6:e placering, Gredby förskola

Uppdaterad: 15 november 2021