Svinpest och fågelinfluensa

4 november 2021

Just nu finns en ökad risk för att svinpest och fågelinfluensa ska nå Sörmland. Länsstyrelsen uppmanar därför alla att rapportera in fynd av döda djur för att minska smittspridningen.

Den allvarliga virussjukdomen afrikansk svinpest kan angripa tamgrisar och vildsvin. En ny rapport visar att riskerna för att sjukdomen ska nå Sverige är större för Södermanland. Vi behöver därför hjälpas åt att minska risken för spridning.

Om viruset når Sverige kan det få stora konsekvenser för bland annat grisnäring, friluftsliv, jakt och skogsbruk. Länsstyrelsen uppmanar därför alla att rapportera in fynd av döda vildsvin samt att undvika att slänga matrester i naturen.

Mer info om den afrikanska svinpesten

Nu när höstens flyttfåglar börjat röra på sig, ökar även risken för smittspridning av fågelinfluensan. Så kallad högpatogen fågelinfluensa, det vill säga en mycket smittsam sjukdom oftast med dödlig utgång, har konstaterats hos vilda fåglar i Södermanland.

Om du hittar en eller flera döda fåglar i naturen ska du därför anmäla ditt fynd till Statens veterinärmedicinska anstalt.

Mer information om fågelinfluensan

Uppdaterad: 5 november 2021