Skräpplockar­dagarna 2024
- anmäl dig redan idag!

29 februari 2024

Varje vår deltar Eskilstuna kommun i Håll Sverige Rents kampanj Skräpplockardagarna. Var med i kampen mot skräpet du också!

Runt om i landet plockar förskolor, skolor, föreningar, företag och privatpersoner skräp - både för att göra sin närmiljö lite finare och för att visa att nedskräpning inte är okej. Här kan man direkt se att man är med och bidrar och gör skillnad!

Alla som vill delta är välkomna att anmäla sig till Skräpplockardagarna! Gör din anmälan via länken nedan.

Påsar

Energibolaget Eskilstuna Energi och Miljö (EEM) sponsrar med svarta restavfallspåsar till de förskolor, grundskolor, gymnasieskolor och föreningar som behöver det.

Tidigare år har deltagare i Skräpplockardagarna kunnat beställa materialpaket med plastpåsar, något som har inneburit en stor kostnad för Håll Sverige Rent och som också har ifrågasatts ur ett hållbarhetsperspektiv.

Från och med 2023 skickas inga påsar ut till förskolor, skolor, föreningar och kommuner. Håll Sverige Rent uppmanar alla deltagare i Skräpplockardagarna att använda påsar som redan finns tillgängliga i verksamheten, i hemmen eller på annan plats. Den bästa plastpåsen är den som används flera gånger!

I Eskilstuna sponsrar energibolaget Eskilstuna Energi och Miljö förskolor, skolor och föreningar med svarta avfallspåsar för den som vill ha det.

Priser för förskolor och grundskolor

Bland alla deltagande skolor (upp till åk 9) och förskolor som anmäler sig innan 1 maj lottas det ut två pris på temat cirkulära Eskilstuna. Vinnaren väljer själv ut en klass/avdelning som mottagare av vinsten.

  • Den vinnande förskoleavdelningen får besök av en av EEMs värdetransporter (sopbil).
  • Den vinnande skolklassen får ett besök med guidning och workshop på CirkuLäran på ReTuna. Buss tur och retur från skolan till ReTuna ingår i priset.

Datum för utdelning av vinsten bestäms tillsammans med vinnaren.

Är du nyfiken på CirkuLärans verksamhet, följ dem gärna på Facebook eller Instagram.

Anmälan öppnar 1 mars. Sista dag att anmäla sig är 31 maj 2023. Det går bra att plocka skräp senare än det också, bara man har anmält sig senast 31 maj.

Skräpet som plockats in

Ni tar själva hand om det skräp ni samlat in. Sortera och återvinn gärna förpackningarna av papper, glas, metall och plast. Det material som inte går att sortera kan ni lägga sopkärl för restavfall.

Deltagande

Tack alla 8 225 personer som deltog i kampen mot skräpet 2023. Även ett stort tack till alla som plockade skräp på eget initiativ. Ert engagemang gjorde Eskilstuna renare! Hoppas att ni vill medverka i årets Skräpplockardagarna!

#eskilstunaskrapfritt

Använd gärna #eskilstunaskrapfritt om ni lägger ut bilder i sociala medier kring evenemanget Håll Eskilstuna Rent. Då kan vi samla ihop bilder och använda dem för att visa det viktiga arbetet.

Tillsammans håller vi Eskilstuna rent!

Uppdaterad: 4 mars 2024