MENY
Eskilstuna kommun

Regler och tips för dig
som är båtägare

Exempelbild

Du som båtägare kan göra en hel del saker för att skydda havet från giftiga ämnen och skadlig miljöpåverkan. Lagstiftningen ställer även krav på att vi ska använda  material och produkter som gör minst påverkan på miljön.

Skydda marken och dig själv när du skrapar din båtbotten

Använd dammsugarskrapa som suger upp färgskrapet när du arbetar. Tänk på att innehållet är giftigt så lämna dammsugarpåsen i hamnens miljöstation.

Välj färg med mindre giftinnehåll och måla sparsamt

Det bästa är att välja giftfria metoder att hålla skrovet rent, till exempel genom att måla med en hård färg utan gift och kombinera med borsttvätt och spolning.

Nästan alla båtbottenfärger eller antifoulingfärger är giftiga, även de som är godkända. Information om vilka färger som är godkända finns på Kemikalieinspektionens webbplats under Bottenfärgerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Testa att använda en färg med lägre giftinnehåll. Östersjöfärger har visat sig fungera bra för att hindra påväxt, även på Västkusten. Testa också att måla mer sällan och att måla bara vattenlinjen och andra mindre områden, där du vet att tulpanerna gärna sätter sig.

Observera att det inte är tillåtet att måla fritidsbåten med så kallad fartygsfärg eller andra icke godkända färger som köpts utomlands. Att göra det kan vara straffbart. Fartygsfärg innehåller högre halter av koppar och zink och är avsedda för fartyg som används i yrkestrafik och som körs på djupare vatten.

Tvätta båtbotten på spolplatta

Om din båt är målad med antifoulingfärg/färg innehållande biocider eller om du ska använda tvättmedel eller andra kemikalier behöver du alltid tvätta den på en tät spolplatta ansluten till en reningsanläggning. Var noga med att ställa båten mitt över spolplattan så att allt spolvatten hamnar i reningsanläggningen. Samla upp havstulpaner och alger, de kan innehålla ganska stora mängder giftiga färgrester och ska behandlas som ett farligt avfall. På  Båtmiljös webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterfinns kartor över spolplatser och borsttvättar.

Är din båt inte målad med antifoulingfärg/färg innehållande biocider och du bara ska skölja av den med vanligt vatten krävs ingen rening av tvättvattnet eller särskild arbetsyta.

När motorn behöver service

Det är viktigt att servicen sker på en skyddad plats så att det inte kan läcka kemikalier och farligt avfall till omgivningen. Olja och glykol ska omhändertas som farligt avfall.

Lämna farligt avfall i hamnens miljöstation

Exempel på farligt avfall är oljor, glykol, spolarvätska, lösningsmedel, överblivna kemikalier, färgburkar, färgrester, slipdamm, förbrukat blästermedel, oljeförorenade trasor, avfettningsmedel, konserverings- och frostskyddsmedel, sprayburkar, oljefilter, elektronikprodukter, lysrör, glödlampor och slagvatten. Detta får inte blandas utan ska läggas i den behållare som finns för respektive typ av farligt avfall.

Så här håller du havstulpanerna borta utan giftig båtbottenfärg

  • Lyft båten och spola av den på en spolplatta några gånger per säsong. Passar båtar som lätt kan lyftas. På webbplatsen batmiljo.selänk till annan webbplats finns en karta över var du hittar spolplatser och borsttvättar.
  • Förvara båten ovan vattenytan när du inte ska använda den under längre perioder. Det passar bra för mindre motorbåtar eller mindre segelbåtar med möjlighet att ligga på land eller på trailer. Ett dyrare alternativ är att satsa på en båtlift.
  • Använd skrovskyddsduk när båten ligger i hamn. Passar motorbåtar upp till 32 fot.
  • Använd ultraljudsändare, då trivs inte påväxt på skrovet. Passar båtar i plast, aluminium eller stål på mellan 20 och 65 fot.
  • För dig som planerar båtsemester i sjö, älv eller kanal system; låt sötvattnet ta kål på påväxten från havet.
  • Håll koll på när påväxten sätter sig på båten och borsta botten eller använd skrapborste med flytkraft innan påväxten hinner fästa. Passar på lätthanterbar båt och om man vill jobba lite extra.
  • Åk till en borsttvätt med jämna mellanrum, om du inte har målat botten med någon färg alls. Passar segelbåt eller motorbåt som är max 42 fot, 4 meter bred och går 2 meter djupt. Läs mer på Båtmiljös webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Töm båttoan på land

Havet hotas av övergödning och en av orsakerna är att många båtägare tömmer sina båttoaletter i vattnet. Sedan den 1 april 2015 är det förbjudet att släppa ut toalettavfall från fritidsbåtar i hav, sjöar och inre vattendrag i Sverige. Förbudet gäller alla fritidsbåtar förutom de som är k-märkta. Karta över tömningsstationer utmed Västkusten hittar du på Transportstyrelsens webbsida Hamnkarta för fritidsbåtar.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster 

Välj alkylatbensin till utombordaren

De flesta utombordsmotorer till fritidsbåtar är 2-taktsmotorer med dålig förbränning. En stor del av avgaserna stannar i vattnet som små svävande vätskedroppar. Utsläppen sker i hamnar, grunda vatten och grunda vikar, det vill säga i samma vatten som vi badar i på sommaren och som även är föryngringsplatser för kräftdjur, fiskar och alger. Genom att använda den renare alkylatbensinen och miljöanpassad tvåtaktsolja, bidrar du till att minska de miljöstörande utsläppen. Det är också hälsosammare för dig som kör båten. Alkylatbensin finns att köpa på dunk på de flesta större bensinstationer. Alkylatbensin finns ibland även på pump vid sjö- och landmackar.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Miljökontoret
Öppettider

Vardagar 10.00-12.00, 13.30-16.00

Besöksadress

Alva Myrdalsgata 3d

Postadress

631 86 ESKILSTUNA

Kontakt

016-710 10 00
Skicka e-post
016-14 26 84