MENY
Eskilstuna kommun

Hygienrutiner och varmvattentemperatur

Hygienrutiner

Handtvätt med tvål och vatten rekommenderas för både barn/elever och personal före måltid eller annan mathantering, efter varje toalettbesök/blöjbyte och efter utevistelse. Personal bör även tvätta händerna efter hantering av smutstvätt och efter snythjälp samt kombinera handtvätt med handsprit. Vid smittutbrott kan det vara bra att även barn/elever använder handsprit, för att motverka smittspridningen.

När det gäller snythjälp är det viktigt att skilja på nya och använda snytnäsdukar, till exempel genom att slänga de använda direkt eller genom att förvara dem i olika fickor.

Varmvattentemperatur

I stillastående varmvatten som håller för låg temperatur kan legionellabakterier växa till. Om man andas in vattenånga med bakterierna kan man bli allvarligt sjuk och få lunginflammation. Risken är särskilt stor för personer med nedsatt immunförsvar.

Bakterierna dör vid upphettning. Om varmvattnet håller minst 50 ° C i ledningarna och fram till kran och tappställen kan man vara säker på att bakterien avdödas. På förskolor regleras ofta temperaturen ned för att barnen inte ska bränna sig. Det är då viktigt att temperaturen är nedreglerad precis vid blandaren och inte en bit in på ledningen.

Kontroll av temperaturen i varmvattenberedare och i ledningar sköter ofta fastighetsägaren enligt sina egna rutiner. Det är inte alltid denna kontroll innefattar en mätning av temperaturen vid kranar/tappställen. Verksamheten behöver därför stämma av med sin fastighetsägare/förvaltare/hyresvärd om det är något som görs eller inte.
I vissa fall har det visat sig att verksamheten själva behöver kontrollera temperaturen i kran/tappställe.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Miljökontoret
Öppettider

Vardagar 10.00-12.00, 13.30-16.00

Besöksadress

Alva Myrdalsgata 3d

Postadress

631 86 ESKILSTUNA

Kontakt

016-710 10 00
Skicka e-post
016-14 26 84