MENY
Eskilstuna kommun

Sälja läkemedel i butik

Sedan 1 november 2009 får vissa receptfria läkemedel säljas utanför apotek. Det innebär att läkemedlen finns för försäljning i butiker, till exempel mataffärer och bensinstationer.

Försäljning av de receptfria läkemedel som redan tidigare har fått säljas fritt i handeln – vissa utvärtes läkemedel, naturläkemedel, traditionella växtbaserade läkemedel och homeopatiska läkemedel – fortsätter utan förändringar.

Vilka läkemedel får säljas i butik?

Läkemedelsverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster beslutar om vilka läkemedel som får säljas i butik. Läkemedlen ska köpas in från en leverantör som har partihandelstillstånd för läkemedel. Det är inte tillåtet att köpa läkemedel på ett apotek eller i en annan butik och sälja dessa vidare. Läkemedlen ska ha svensk märkning och vara godkända för försäljning utanför apotek.

Den som köper receptfria läkemedel i butik måste vara över 18 år.

Vem får sälja läkemedel?

Det krävs ingen farmaceutisk utbildning för att få bedriva detaljhandel med de utvalda receptfria läkemedlen. Försäljaren ska däremot kunna upplysa konsumenter om var de kan få rådgivning om läkemedlen.

Anmälan

För att få sälja receptfria läkemedel måste du först göra en anmälan till Läkemedelsverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster . Vid förändringar i verksamheten, till exempel ändrade kontaktuppgifter, ska en ändringsanmälan göras till Läkemedelsverket. Det gäller även om du vill sluta sälja läkemedel.

Innan du kan påbörja försäljningen ska du skriva ett egenkontrollprogram. Egenkontrollprogrammet ska innehålla skriftliga instruktioner som på ett tydligt sätt beskriver hur läkemedlen ska hanteras och säljas i din butik.

Kontroll av försäljning av läkemedel

I Eskilstuna är det miljökontoret som kontrollerar så att reglerna för försäljning av receptfria läkemedel i butiker följs. Om miljökontoret upptäcker allvarliga eller upprepade brister vid kontrollen meddelas Läkemedelsverket som sedan driver ärendet vidare. Miljökontoret tar ut en avgift för kontrollen.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilstuna direkt

Eskilstuna kommuns kontaktcenter

Öppettider

Besökstid Eskilstuna
Måndag-fredag 07.30-16.00


Besökstid Torshälla
Måndag 10.00-19.00
Tisdag-fredag 10.00-16.30
Lördag 11.00-14.00


Telefontid
Måndag-torsdag 08.00-16.30
Fredag 08.00-16.00

Dag före röd dag och klämdag 08.00-13.00

Besöksadress

Värjan, Alva Myrdals gata 5, Eskilstuna
Kvarnen, Storgatan 26, Torshälla