MENY
Eskilstuna kommun

Regler om att starta eller ta över livsmedelsverksamhet

När du startar ett företag i livsmedelsbranschen ska du registrera din verksamhet till miljökontoret i Eskilstuna. Det gäller även om du tar över en livsmedelsverksamhet.

Vad är en sanktionsavgift?

Den 1 januari 2019 skärptes livsmedelslagen(2006:804). Det innebär att du kan få betala höga sanktionsavgifter om du inte registrerar din livsmedelsverksamhet i tid.

Den nya förändringen i livsmedelslagen innebär att en sanktionsavgift kommer krävas av den som inte registrerar sin nya livsmedelsverksamhet. Sanktionsavgiften rör även regler vid ägarbyte eller om
organisationsnumret ändras, exempelvis om företagaren ändrar ägandeform från enskild firma till bolag. Om du slutar med din
verksamhet ska även denna ändring meddelas till miljökontoret.

När miljökontoret gör inspektion kontrollerar vi verksamhetens organisationsnummer och vem som är verksamhetsutövare. Uppgifterna jämför vi sedan med den anmälan som miljökontoret fått från verksamhetsutövaren.

Om du säljer eller ger bort livsmedel till allmänheten ska din verksamhet vara registrerad hos miljökontoret i Eskilstuna.

Vad kostar det?

Om du startar en livsmedelsverksamhet utan att registrera den hos miljökontoret i Eskilstuna riskerar du att få betala en sanktionsavgift som motsvarar en procent av verksamhetens årsomsättning eller lägst
5 000 kronor.

Om du övertar en livsmedelsverksamhet eller byter ägandeform utan att meddela miljökontoret riskerar du att få betala en sanktionsavgift som motsvarar en halv procent av verksamhetens årsomsättningen eller lägst 2 500 kr.

Om ett beslut tas av miljönämnden att sanktionsavgifter ska krävas från en livsmedelsverksamhet så går pengarna till svenska staten och inte till miljökontoret i Eskilstuna.

Mer information

Livsmedelsverkets information om sanktionsavgifter.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Livsmedelslagen.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Miljökontoret
Öppettider

Vardagar 10.00-12.00, 13.30-16.00

Besöksadress

Alva Myrdalsgata 3d

Postadress

631 86 ESKILSTUNA

Kontakt

016-710 10 00
Skicka e-post
016-14 26 84