MENY
Eskilstuna kommun

Anmäla misstänkt matförgiftning

Om du har blivit sjuk av mat du köpt så är det viktigt att du anmäler det till miljökontoret. Använd vår självservice för att anmäla misstänkt matförgiftninglänk till annan webbplats.

Fyll i var du har ätit och också vilka måltider du har ätit tidigare. Om ni är flera som har blivit sjuka, försök att ta reda på om det är fler måltider som har varit gemensamma. Ofta misstänker man bara den senaste måltiden. För vissa matförgiftningssjukdomar är inkubationstiden (tiden från det att du blir smittad till dess att du blivit sjuk) flera dagar eller längre.

Din anmälan

I vår självservice för misstänkt matförgiftning ska du fylla i vad du åt de två senaste dygnen. Vi förstår om det kan vara svårt att komma ihåg men fyll i så gott du kan. När vi har fått in en anmälan om misstänkt matförgiftning gör vi ett besök på anläggningen. Vi kontrollerar faktorer som kan sättas i samband med en misstänkt matförgiftning som till exempel temperaturer, att personalen inte varit sjuk och att anläggningen har kontroll över vilka varor som köps in och hur länge de förvarats.

Efter inspektionen bedömer vi hur ärendet ska följas upp och vilka eventuella krav som behöver ställas på anläggningen. Om det finns mat kvar från det aktuella tillfället så kan det bli aktuellt med provtagning. Vi kan däremot inte ta prover på mat som anmälaren förvarat hemma. Den hantering av maten som skett på annat håll kan vi inte belasta anläggningen/affären för. Om du vill veta hur det gått med ditt ärende är du välkommen att kontakta oss på miljökontoret.

Misstänkt allergireaktion

En restaurang eller café har ingen skyldighet att tillhandahålla mat som är fri från allergener. De får dock naturligtvis inte lämna vilseledande information om att en vara är fri från ett visst allergen om så inte är fallet.

Om du fått en reaktion på grund av att en matvara eller portion innehållit en allergen, vilket inte framgått från ingrediensförteckningen/informationen kan du också anmäla detta i vår e-tjänst. Formuläret är anpassat för misstänkt matförgiftning, men fyll i så gott du kan eller ring 016-710 10 00 och fråga efter en miljöinspektör som jobbar med livsmedelskontroll. Vid kontroll efter en misstänkt allergireaktion kontrollerar vi verksamhetens rutiner för allergiinformation och separering.  

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Miljökontoret
Öppettider

Vardagar 10.00-12.00, 13.30-16.00

Besöksadress

Alva Myrdalsgata 3d

Postadress

631 86 ESKILSTUNA

Kontakt

016-710 10 00
Skicka e-post
016-14 26 84