MENY
Eskilstuna kommun

Hygienlokaler

Vad är en hygienlokal?

Med hygienlokal menas en lokal där man erbjuder hygienisk behandling till allmänheten. Det kan till exempel vara frisörer, nagelsalonger, hud- eller fotvårdare, tatuerare, solarium, bassängbad med flera. Miljökontoret bedriver tillsyn över sådana lokaler. 

Anmälningsplikt

En anmälningspliktig verksamhet får starta tidigast sex veckor efter att anmälan har gjorts. Observera att anmälningsplikt även gäller om du vill byta lokal för din nuvarande verksamhet. Anmälningsplikten gäller inte alla hygienlokaler, men den gäller för:

Kontakta miljökontoret om du är osäker på om din verksamhet behöver anmälas.

Vilken information som ska finnas med i anmälan står på vår anmälningsblankett.

Avgift för anmälan

En avgift tas ut för anmälan enligt vår taxa som är fastställd av kommunfullmäktige. För information om taxan, klicka härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Anmälningsavgift:

  • Anmälan om ny verksamhet: 7 timmar.
  • Anmälan om ändring i verksamhet: Timdebitering.

Utebliven anmälan

Den som påbörjar sin verksamhet utan att ha anmält till miljökontoret kan, enligt miljöbalken 30 kap 1 § samt dess förordning, få betala en miljösanktionsavgift på 3 000 kronor.

Goda rutiner och egenkontroll

Oavsett om din verksamhet är anmälningspliktig eller inte ska du se till att lokalen är anpassad för dess ändamål. Du ska se till att det finns goda rutiner för städning, hygien, kemikalieförvaring etc.

Om du har en anmälningspliktig verksamhet är du även skyldig att ha dina rutiner nedskrivna i ett så kallat egenkontrollprogram. Du hittar mer information om krav på lokal och rutiner om du klickar dig vidare till de olika typerna av verksamheter i listan till vänster.

Andra regler

Om du vill servera mat kan du behöva göra en registrering enligt Livsmedelslagen. Kontakta en livsmedelshandläggare på miljökontoret för mer information.

Ändrad verksamhet i en lokal är oftast bygglovspliktig. Förändringar i lokalen kan också kräva bygganmälan. Kommunens bygglovsavdelning öppnas i nytt fönsterkan svara på frågor om detta.

 

Att starta en verksamhet innebär ofta mycket att tänka på och oftast behöver flera myndigheter kontaktas. Kontakta därför gärna vår företagsservicelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster!

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Miljökontoret
Öppettider

Vardagar 10.00-12.00, 13.30-16.00

Besöksadress

Alva Myrdalsgata 3d

Postadress

631 86 ESKILSTUNA

Kontakt

016-710 10 00
Skicka e-post
016-14 26 84