MENY
Eskilstuna kommun

Fyrverkerier och tillstånd för fyrverkerier

Foto: Lisbet Skärstam

Tänker du fira med fyrverkerier? Var försiktig och tänk dig för - varje år sker många bränder och olyckor på grund av fyrverkerier.

Det är mycket viktigt att du läser bruksanvisningarna noga. 

Det krävs tillstånd från polisen att använda fyrverkerier och andra pyrotekniska varor inom tätbebyggt område eller om mycket folk är i närheten. Kontakta polisen på telefon 114 14.  På Polisens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns mer information och ansökan för tillstånd att använda fyrverkerier.

Här kan du läsa mer om fyrverkerier och få svar på dina frågor om fyrverkerier.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tid när tillstånd inte krävs av polisen

  • Från klockan 23:00 på nyårsafton till klockan 00:30 på nyårsdagen.  

Särskilda regler gäller för användande av fyrverkerier och
annan pyroteknik vid idrottsevenemang, vissa andra evenemang och inomhus vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Vid tveksamhet bör du kontakta Polisen för att bedöma om tillstånd behövs eller inte. 

Tillstånd för att sälja fyrverkerier
Det krävs tillstånd från räddningstjänsten för att sälja fyrverkerier och andra pyrotekniska varor - handelstillstånd. Blanketten heter Ansökan om användning och förvaring samt handel med explosiva varor.

Från 1 juni 2019 får du inte köpa, inneha eller använda fyrverkeriraketer med styrpinne. Anledningen till de skärpta kraven är att fyrverkeriraketer med styrpinne står för mer än hälften av de bränder och personskadeolyckor som orsakas av fyrverkerier.

Du kan läsa mer om lagförändringen hos MSB - myndigheten för samhällsskyd och beredskaps webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Från 1 mars 2009 måste du ha tillstånd från polisen för att köpa så kallade fyratumsbomber. Anledningen är att den här typen av fyrverkeri har orsakat flera dödsfall och ett antal allvarliga olyckor. 

Du kan läsa mer om fyrverkerier på MSB - myndigheten för samhällsskydd och beredskaps webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och på Din säkerhetlänk till annan webbplats


Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilstuna direkt

Eskilstuna kommuns kontaktcenter

Öppettider

Besökstid Eskilstuna
Måndag-fredag 07.30-16.00


Besökstid Torshälla
Måndag 10.00-19.00
Tisdag-fredag 10.00-16.30

Telefontid
Måndag-torsdag 08.00-16.30
Fredag 08.00-16.00

Besöksadress

Värjan, Alva Myrdals gata 5, Eskilstuna
Kvarnen, Storgatan 26, Torshälla