MENY
Eskilstuna kommun

Fyrverkerier och tillstånd för fyrverkerier

fyrverkerier

Tänker du fira med fyrverkerier? Var försiktig och tänk dig för - varje år sker många bränder och olyckor på grund av fyrverkerier.

Det är mycket viktigt att du läser bruksanvisningarna noga. 

Det krävs tillstånd från polisen att använda fyrverkerier och andra pyrotekniska varor inom tätbebyggt område eller om mycket folk är i närheten. Kontakta polisen på telefon 114 14.  På Polisens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns mer information och ansökan för tillstånd att använda fyrverkerier.

Frågor och svar om fyrverkerier

Fråga: Var och under vilka tider är det tillåtet att avfyra fyrverkerier i Eskilstuna kommun?

Svar: Du får inte använda fyrverkerier eller andra pyrotekniska varor inom områden med detaljplanlänk till annan webbplats (i princip tätbebyggt område) om du inte har tillstånd från Polismyndigheten.länk till annan webbplats Undantag gäller för vissa tider under nyårshelgen.

Fråga: Får jag inte skjuta fyrverkerier från min tomt?

Svar: Nej, inte utan tillstånd från polisen,länk till annan webbplats om du bor inom ett område med detaljplan. Den som inte följer de lokala ordningsföreskrifterna om fyrverkerier kan dömas till böter.

Fråga: Hur gammal ska man vara för att få köpa eller skjuta fyrverkerier?

Svar: Åldersgränsen för att köpa, inneha och använda fyrverkerier är 18 år.

Fråga: Var hittar jag Eskilstuna kommuns lokala ordningsföreskrifter?

Svar: Du hittar dem här på eskilstuna.selänk till annan webbplats

Fråga: Varför har kommunen minskat den tillåtna tiden för att avfyra fyrverkerier, i jämförelse med föregående år?

Svar: Vilken tid det ska vara tillåtet att avfyra fyrverkerier handlar om en avvägning mellan olika intressen. Många har upplevt det varit tillåtet att avfyra fyrverkerier under för lång tid. En del önskar att användandet av fyrverkerier borde begränsas eller förbjudas helt. Kommunen har gjort bedömningen att fyrverkerier bör begränsas till tolvslaget på nyårsafton.

Fråga: Gäller särskilda regler under exempelvis evenemang?

Svar: Särskilda regler gäller för användande av fyrverkerier och annan pyroteknik vid vissa evenemang samt inomhus vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Vid tveksamhet bör du ta kontakt med Polismyndigheten för att bedöma om tillstånd behövs eller inte. Du når polisen på telefonnummer 114 14.

Fråga: Vad ska jag göra om jag ser någon som bryter mot bestämmelserna eller stör ordningen på annat sätt?

Svar: Kontakta polisen på telefonnummer 114 14. Använd 112 vid akuta nödsituationer då det är fara för liv, egendom eller miljö. Det är polisens ansvar att se till att ordningen upprätthålls.

Fråga: Varför förbjuder ni inte fyrverkerier helt och hållet?

Svar: Kommunen har begränsat användandet av fyrverkerier i de lokala ordningsföreskrifterna. Kommunen har inte rätt att förbjuda försäljning eller användning av fyrverkerier. Kommunen får inte heller bestämma hur reglerna kring försäljning av de här varorna ska utformas. Det är frågor som bestäms i riksdagen. Däremot ska kommunen verka för att hanteringen av fyrverkerier sker på ett tillräckligt säkert sätt.

Fråga: Jag är butiksägare och vill sälja fyrverkerier. Krävs det tillstånd för det?

Svar: Ja, det krävs tillstånd från räddningstjänsten för att sälja fyrverkerier och andra pyrotekniska varor. Du hittar en ansökningsblankett här.länk till annan webbplats

Tid när tillstånd inte krävs av polisen

  • Från klockan 23:00 på nyårsafton till klockan 00:30 på nyårsdagen.  

Särskilda regler gäller för användande av fyrverkerier och
annan pyroteknik vid idrottsevenemang, vissa andra evenemang och inomhus vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Vid tveksamhet bör du kontakta Polisen för att bedöma om tillstånd behövs eller inte. 

Tillstånd för att sälja fyrverkerier
Det krävs tillstånd från räddningstjänsten för att sälja fyrverkerier och andra pyrotekniska varor - handelstillstånd. Blanketten heter Ansökan om användning och förvaring samt handel med explosiva varor.

Från 1 juni 2019 får du inte köpa, inneha eller använda fyrverkeriraketer med styrpinne. Anledningen till de skärpta kraven är att fyrverkeriraketer med styrpinne står för mer än hälften av de bränder och personskadeolyckor som orsakas av fyrverkerier.

Du kan läsa mer om lagförändringen hos MSB - myndigheten för samhällsskyd och beredskaps webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Från 1 mars 2009 måste du ha tillstånd från polisen för att köpa så kallade fyratumsbomber. Anledningen är att den här typen av fyrverkeri har orsakat flera dödsfall och ett antal allvarliga olyckor. 

Du kan läsa mer om fyrverkerier på MSB - myndigheten för samhällsskydd och beredskaps webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och på Din säkerhetlänk till annan webbplats


Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilstuna direkt

Eskilstuna kommuns kontaktcenter

Öppettider

Besökstid Eskilstuna
Måndag-fredag 07.30-16.00


Besökstid Torshälla
Stängt


Telefontid
Måndag-torsdag 08.00-16.30
Fredag 08.00-16.00

Dag före röd dag och klämdag 08.00-13.00

Besöksadress

Värjan, Alva Myrdals gata 5, Eskilstuna
Kvarnen, Storgatan 26, Torshälla