MENY
Eskilstuna kommun

Branscher

branscher

Eskilstuna är en stad med stolta industritraditioner, vilket innebär att produktion och tillverkning är den bransch som svarar för flest antal sysselsatta i Eskilstuna. Andra branscher som växer snabbt i Eskilstuna är besöksnäringen, bygg, handel och logistik.

Produktion och tillverkning

Omkring 20 procent av Eskilstunas arbetskraft, cirka 8900 personer, jobbar inom industrin. Idag är Volvo Construction Equipmentlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster den största arbetsgivaren. Här utvecklas entreprenadmaskiner som säljs över hela världen. Lås- och säkerhetsföretaget Assalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är ett annat välkänt varumärke, liksom Stigalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som tillverkar sportutrustning och bland annat gör bordtennisracket till svenska landslaget i bordtennis. Även Westermolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som är världsledande inom högteknologiska datakommunikationsprodukter har sin bas i Eskilstuna.

Besöksnäringen

Eskilstuna har en växande besöksnäring och sysselsätter idag cirka 1400 årsanställda. Destination Eskilstunalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, en del av Eskilstuna kommunkoncern, ska vara den samlade kraften för att positionera Eskilstuna som en attraktiv ort att besöka och bo, studera, verka och investera i för turister, invånare, studenter, företagare, talanger samt potentiella inflyttare.Bolagets övergripande mål är att verka för att Eskilstuna ska vara ett starkt platsvarumärke och stimulera hållbar tillväxt i form av fler arbetstillfällen inom besöksnäringen och kreativa näringar. Bolaget verkar genom följande affärsområden: platsmarknadsföring, evenemang, möten och destinationsutveckling.

Handel

Handeln har expanderat kraftigt i Eskilstuna under 2000-talet och har idag cirka 2850 anställda. År 2005 öppnade köpcentrumet Tuna Park länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsteroch därefter har många större butikskedjor slagit upp portarna i området. Köpkraften på orten har blivit starkare och Eskilstuna har också positionerat sig i regionen. Handlarna i city har tillsammans med fastighetsägarna bildat det gemensamma bolaget Eskilstuna Innerstad ABlänk till annan webbplats för utvecklingen av innerstaden. Tillsammans med kommunen jobbar bolaget både för att öka attraktiviteten och utbudet i innerstaden. Ett av de senaste nytillskotten i Eskilstunas handelsutbud är ReTuna – Sveriges och kanske världens första återbuksgallerilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bygg

Byggbranschen har under flera år växt kraftigt i Eskilstuna och har cirka 3250 anställda. Det beror på att  Eskilstuna och regionen växer vilket för med sig ett behov av bostäder, verksamhetslokaler och förbättrad infrastruktur.

Logistik

Logistikbranschen omfattar bland annat transport, lager och distribution och har cirka 1650 personer anställda. Det största företaget inom branschen är HM-lagret. Det kommunägda bolaget Eskilstuna Logistik och Etablering ABlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster samlar kommunens logistikverksamhet – flyg, kombiterminal och logistikpark– i en gemensam organisation. Syftet är att förenkla utvecklingsarbetet och bidra till fler jobb i Eskilstuna. 

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilstuna direkt

Eskilstuna kommuns kontaktcenter

Öppettider

Besökstid Eskilstuna
Måndag-torsdag 07.45-16.30
Fredag 07.45-16.00

Besökstid Torshälla
Måndag-fredag 08.00-16.30
Fredag 08.00-16.00
Lunchstängt 12.00-13.00

Telefontid
Måndag-fredag 07.30-17.00

Besöksadress

Värjan, Alva Myrdals gata 5, Eskilstuna
Östra Torget, Brogatan 13, Torshälla