Eskilstuna kommuns musikpris

Eskilstuna kommuns musikpris delas varje år ut till en person, grupp, organisation, institution eller företag som gjort en betydande insats för musiklivet i kommunen, med särskild inriktning på den breda populärmusiken.

Mottagare av musikpriset 2020

Eskilstuna kommuns musikpris 2020 delas ut till Key Town Eskilstuna / Annika Christensen.

Annika Christensen, vinnare av Eskilstuna kommuns musikpris 2020.

Annika Christensen.

Hur många shower och framträdanden de levererat för sin publik i Eskilstuna, Sverige och utomlands kan vi inte räkna. Inte heller hur många timmar, dagar och månader av träning de lagt ner helt ideellt för att skapa de perfekta numren. Det vi dock vet är att det är väldigt, väldigt mycket...

Sång, mimik och koreografi övas in hemma och allt ska kunnas utantill. De träffas en gång i veckan för repetitioner och stämmorna har dessutom egna rep. Scenkläder sys och accessoarer väljs. Glitter, glamour, show, dramatik, entusiasm, energi och sångglädje. Eskilstunas enda barbershopkör för kvinnor engagerar många medlemmar och bjuder publiken på fyrstämmig a cappellasång, såväl evergreens som pop och schlager i en spektakulär inramning. Deras shower förgyller, bröllop, fester, konferenser, insamlingsgalor och mängder av konsertevenemang.

De är också rutinerade deltagare i olika barbershoptävlingar både i Sverige och utomlands och dirigenten Annika Christensen har nyligen sjungit hem det tredje guldet tillsammans med det vinnande laget i VM i barbershop. Annika var med och startade kören 1990 tillsammans med initiativtagaren Inger Lewin och var vicedirigent fram till 2003. Sedan dess har hon varit huvuddirigent och enträget drivit kören framåt med sin smittande entusiasm och höga ambition.

Detta speciella pandemiår då körsången varit utsatt och ifrågasatt har de fortsatt hålla igång med coronaanpassade repetitioner, många av dem utomhus. Att utse det 30-årsjubilerande Key Town Eskilstuna till musikpristagare just i år är ett lätt val och vi önskar all framgång med den framflyttade jubileumsshowen.

Key Town Eskilstuna (före detta Key Town Harmony) bildades 1990 i Eskilstuna och firar alltså 30-årsjubileum i år. Kören bildades av Inger Lewin som var körens huvuddirigent i många år med Annika Christensen som vicedirigent. Från och med 2003 har Annika Christensen haft ansvaret för kören i rollen som huvuddirigent. Sedan två år tillbaka driver hon kören tillsammans med sin dirigentkollega Sara Johansson Selander. Än idag är Key Town Eskilstuna stadens enda barbershopkör för kvinnor och omfattar ett 40-tal medlemmar. Medlemmarna går in med ett stort ideellt engagemang och många frivilliga timmar och jobbar tillsammans i olika grupper för musik, koreografi, kläder, smink, PR med mera. Medlemmarna lyfter fram den familjära stämningen och glädjen som en av körens framgångsfaktorer.

Key Town ingår i ett samarbete med två andra barbershopkörer från Göteborg och Västerås och för två år sedan åkte de till Tokyo för ett samarbete med de japanska barbershopkörerna. De höll utbildningsklasser för japanerna samt hade en stor konsert tillsammans.

Under pandemiåret har de fortsatt att repetera varje vecka utom en vecka i mars då de behövde en vecka på sig att ställa om och tänka nytt. Sedan dess har de kört på med repetitioner utomhus, inomhus i små grupper och nu helt digitalt med ett nyfiket utforskande efter möjligheter.

På grund av den rådande situationen har firandet och jubileumsshowen ”Livet är en fest” flyttats fram till den 17 april 2021. Då blir det stor jubileumsföreställning tillsammans med Patrik Kolar and his Wedding and Funeral band.

Annika Christensen har tävlat i VM i barbershop flera gånger och har vunnit tre VM-guld tillsammans med barbershopkören Rönninge Show Chorus i Sweet Adelines International 73rd Annual Convention and Competition. Hon har också kammat hem sex silvermedaljer i kvartettsång i Nordiska Mästerskapen som ledde till fem kvalificeringar till VM-scenen som kvartett där de placerade sig i mitten av startfältet (av 50 kvartetter) alla gånger utom en. Annika Christensen arbetar också i den nordiska organisationen för kvinnlig barbershop, Nordic Light Region, och tillsammans med andra organisationer arbetar de för att utveckla a cappellasång i Norden. Under hösten arrangerade de en digital utbildningsdag för 500 deltagare med musikutbildare från USA.

2019 - Inga-Lill och Ola Sjönneby
På sin egen scen sätter de upp fantastiska musikaliska äventyr, de komponerar, arrangerar och inspirerar. Var och en för sig och till­sammans är de bevis på att personligt engagemang, kunnande och drivkraft kan bära långt.

2018 - Scenknuten
Scenknuten har satt ett betydande avtryck i Eskilstunas musik- och nöjesliv i sju decennier och kommer säkerligen fortsätta lika länge till.

2017 - Stefan Wistrand
Stefan Wistrand är en ambassadör och förgrundsgestalt för den improviserade musiken, inte bara på scen utan också som föreläsare och utvecklare av ett levande musikliv i Eskilstuna.

2016 - Rolf Hammarlund
Han är musikjournalist och en sann musikälskare som brinner för popmusiken. Han har ägnat sitt liv åt musik sedan 60-talet och bland annat jobbat som musiklärare och med egna band. Om han är lite av en doldis för gemene man, så är han verkligen en kändis bland människor som har koll på musik. Det han inte kan om pop är förmodligen inte värt att veta.

2015 - Micke Byström
Han är en frontperson utan att själv alltid inta frontposition. Han är en del i flera innovativa och nyskapande projekt i Eskilstuna som gjort bestående avtryck och intryck. Med en sällsynt förmåga att bryta gamla konventioner, tänka nytt och vara modig skapar han vattenhål för både musiker och publik dit folk vill återvända för att söka samvaro och identifikation.

2014 - Anni-Frid Lyngstad
En ung tjej från Torshälla som nådde den musikaliska stjärnhimlen och blev en idol för miljontals fans över hela världen. Hennes klockrena röst med jazzfeeling passar till hela den tidlösa genrebredden; dansband, jazz, visa, rock, pop, disco, schlager, europop...

2013 - First Music och Hammar Musik
Som representanter för musiknäringen har de båda musikföretagen i flera decennier varit ryggraden i Eskilstunas musikliv. De har skapat förutsättningar för andra att lyckas.

2012 - Patrik Kolar
En kulturarbetare i ordets bredaste mening med stort hjärta för Eskilstuna och han förgyller musikutbudet som konsertarrangör på stadens fina arenor.

2011 - Tikkle Me
Symboliserar en ny generation eskilstunamusiker med starkt eget sound och stor potential. De står upp för sin sak och för sina budskap samtidigt som de bryter gränser och skapar nya perspektiv.

2010 - Josef Makdesi
I mer än 20 år har Josef varit en drivande kraft i Eskilstunas blues- och nöjesliv. Med själ och hjärta har han oförtröttligt kämpat för sin kulturgärning - att föra bluesen vidare till nästa generation.

2009 - Uppehåll 350-årsjubileum

2008 - Wildfire Willie and the Ramblers
Deras outsinliga engagemang för rockabillyn har gjort att de idag är välkända stjärnor i rockabillykretsar över hela världen.

2007 - Cecilia Ringkvist
Cecilia besitter en av Sveriges främsta blues- och rockröster. Hon är en av eldsjälarna i Eskilstunas musikliv och en tongivande aktör; sångerska, låtskrivare, fältartist, körrepetitör, musikpedagog, musikalisk ledare och bandledare.

2006 - Christer Lindarw
Christer har gjort dragshowen folkkär. Som god eskilstunaambassadör ser han till att After Dark kan ses på hemmaplan. Erkänd kläddesigner och schlagersångare.

2005 - Johan Bokström
Johans insatser för musiklivet har bidragit till ökat musikintresse och ökad musikkunskap bland både företag och unga. Han har engagerat sig i rockbandstävlingen Cult och festivalen Sommarens sista Suck.

2004 - Pain of Salvation
Eskilstunas i särklass mesta musikexport, Kent inräknat, fick priset för framgångsrikt nyskapande inom den progressiva hårdrocken.

2003 - Heikki Kiviaho och Jörgen Wall
Ett av musiksveriges absoluta radarpar som tillsammans och var för sig blivit ett begrepp; som musiker, som artister samt som producenter och tekniker.

2002 - Grand Prix/Blå
Blå är en otraditionell nattklubb som på ett unikt sätt kombinerar stora nationella akter med det lokala kulturlivet.

2001 - Alar Suurna och Douglas Carr
Alar och Douglas är erkända och välrenommerade låtskrivare och producenter i svensk musiknäring som startat sina karriärer i Eskilstuna.

2000 - Peter Torsén
Peter har lyckats med konststycket att kombinera en personlig musikkarriär med ett stort ambassadörsskap för Eskilstuna.

1999 - Frida & Dansbandet
Bandet är en god representant för dansbandskulturens långa traditioner i Eskilstuna - i högsta grad en levande vardagskultur.

1998 - Eskilstuna Jazzklubb
Jazzklubben har satt Eskilstuna på den svenska och internationella Jazzkartan.

1997 - Kent
Kent från Eskilstuna - självskriven mottagare av det första musikpriset. Kent symboliserar musikens betydelse för en ort, för utövarna och för publiken. Sedermera Sveriges största rockband.

Therese Jonasson

Kulturutvecklare

Uppdaterad: 7 september 2021