Eskilstuna kommun

Gyllenhielmska leden

Gyllenhielmska leden sträcker sig från Naturstugan i Årby till Sundbyholms gästhamn, vidare förbi Mora, Mälby fornborg och fram till Björsundsbron. Hela leden är 36 km lång.

På grund av att ESEM utför schaktningsarbeten vid Slätviken - Kullersta sand så omdirigeras leden på några ställen i det området. Det är skyltat så ni som nyttjar leden ser hur ni kommer förbi det pågående arbetet på ett tryggt sätt.

Leden är sammanbunden i Björsund med Fogdöns pilgrimsled på Strängsnässidan, som är cirka 80 km lång.

Leden går genom skog, över bergknallar och längs fält. På sommaren kan du stanna till och ta ett bad i Sundbyholm, Slätviken eller vid Ostra knall. Naturen längs leden är också mycket fin på våren och hösten.

Packa ner en god matsäck i ryggsäcken och njut av en naturskön vandring. Orange färgmarkeringar på träd och stolpar visar dig vägen.

Det finns flera bra alternativ för boende kring lederna, allt ifrån hotell till stugor och camping.

Det finns fyra naturliga etapper där man kan gå på eller av leden i närhet av busshållsplats och parkering. Det är etapperna: Årby-Torsharg, Torsharg-Slätviken, Slätviken-Sundbyholm och Sundbyholm-Björsund.

Ledens markeringar och skyltar är senast uppdaterade under höst 2022. Detta görs två gånger om året så markeringarna skall vara tydliga och lätta att hitta.

Uppdaterad: 10 januari 2023