Adresskalendrar över Eskilstuna

Adresskalendrarna är telefonkatalogernas föregångare. Innan telefonnummer blev det naturliga sättet att ta kontakt var adresserna viktiga att veta om. Dessa adresskataloger tar oss direkt tillbaka i tiden. De berättar om vilka som bodde och verkade i staden, vilka bolag som fanns, vilka yrken som var vanliga och hur föreningslivet såg ut.

Reklamannonserna säger mycket om sin tid och är ofta vackert illustrerade. Katalogerna var också mycket viktiga som samhällsguide och de berättar om stadens styrning, om undervisning, sjukvård, kommunikationer och mycket mer.

1902 års adresskalender för Eskilstuna samt Nyfors och Tunafors utgavs av Knut Hellberg och trycktes av Eskilstuna-Kurirens tryckeriaktiebolag. Hellberg gav ut en första kalender redan 1894 och var redaktör för utgåvorna 1902, 1909 och 1913.

Genom att gå in på länkarna nedan går det att bläddra igenom hela kalendern. Fastigheter är sorterade efter gårdsnummer, eller grundnummer som de kallas här. Här står även fastighetens namn med i de fall det finns ett. Ägaren är listad, och likaså vad taxeringsvärdet var på fastigheten.

1913 års adresskalender för Eskilstuna, redigerad av Knut Hellberg och utgiven av Eskilstuna-Kurirens Tryckeri AB. Hellberg gav ut en första kalender redan 1894 och denna är hans fjärde och sista kalender. Han var även redaktör för utgåvorna 1902 och 1909.

Det som skiljer den här kalendern från tidigare utgåvor är att myndigheter, föreningar och firmor återfinns i den alfabetiska ordningen. Adresserna är ordnade efter personens yrke och inte förnamn. Fastighetsregistret har dessutom uteslutits.

Eskilskällan

Rum i Stadsbiblioteket med lokalhistoriskt material och möjlighet till forskning.

Telefon:

Besöksadress

Postadress

Box 17, 631 02 Eskilstuna

Öppettider

Forskarsalen öppet samma tider som Eskilstuna stadsbibliotek

Bemanningstid: måndagar kl. 13.00-15.00, OBS! ej bemannat sommaruppehåll.
(Övriga tider efter överenskommelse).

Uppdaterad: 9 juni 2022