Eskilskällan
Adresskalendrar över Eskilstuna
Adresskalendrarna är telefonkatalogernas föregångare. Innan telefonnummer blev det naturliga sättet att ta kontakt var adresserna viktiga att veta om. Dessa adresskataloger tar oss direkt tillbaka i tiden. De berättar om vilka som bodde och verkade i staden, vilka bolag som fanns, vilka yrken som var vanliga och hur föreningslivet såg ut.
Reklamannonserna säger mycket om sin tid och är ofta vackert illustrerade. Katalogerna var också mycket viktiga som samhällsguide och de berättar om stadens styrning, om undervisning, sjukvård, kommunikationer och mycket mer.
När affärs- och adresskalendern gavs ut 1896 var den tänkt att fungera som ett uppslagsverk för Eskilstuna med omnejd samt för Torshälla stad. Här skulle ett samlat material om traktens sociala, kommunala och kommersiella liv presenteras. Kalendern gavs ut av Knut Hellberg, redaktionssekreterare på Eskilstuna-kuriren, samt boktryckare Gustaf Österberg.
1902 års adresskalender för Eskilstuna samt Nyfors och Tunafors utgavs av Knut Hellberg och trycktes av Eskilstuna-Kurirens tryckeriaktiebolag. Hellberg gav ut en första kalender redan 1894 och var redaktör för utgåvorna 1902, 1909 och 1913.
Genom att gå in på länkarna nedan går det att bläddra igenom hela kalendern. Fastigheter är sorterade efter gårdsnummer, eller grundnummer som de kallas här. Här står även fastighetens namn med i de fall det finns ett. Ägaren är listad, och likaså vad taxeringsvärdet var på fastigheten.
1909 års adresskalender för Eskilstuna, redigerad av Knut Hellberg och utgiven av Eskilstuna-Kurirens Tryckeri AB. Hellberg gav ut en första kalender redan 1894 och denna är hans tredje kalender. Han var även redaktör för utgåvorna 1902 och 1913.
1913 års adresskalender för Eskilstuna, redigerad av Knut Hellberg och utgiven av Eskilstuna-Kurirens Tryckeri AB. Hellberg gav ut en första kalender redan 1894 och denna är hans fjärde och sista kalender. Han var även redaktör för utgåvorna 1902 och 1909.
Det som skiljer den här kalendern från tidigare utgåvor är att myndigheter, föreningar och firmor återfinns i den alfabetiska ordningen. Adresserna är ordnade efter personens yrke och inte förnamn. Fastighetsregistret har dessutom uteslutits.
1923 gav Tryckeriaktiebolaget Folket ut en ny adresskalender. Kalendern omfattar både adress- och telefonförteckning, uppgifter om myndigheter och verk samt en fastighetsförteckning. Företag finns representerade i de annonser som finns på var sida.
1946 års adresskalender för Eskilstuna stad utgavs av polisöverkonstapel Sven Bohm och trycktes på Tryckeri Aktiebolaget Folket.
Här återfinns företagen i personregistren.
Från rikstelefonkatalogen 1959 har delen över Eskilstunaområdet blivit inskannad. Här listas både privatpersoner och företag i alfabetisk ordning.
Eskilskällan
Rum i Stadsbiblioteket med lokalhistoriskt material och möjlighet till forskning.
Telefon:
E-post:
Öppettider
Forskarsalen öppet samma tider som Eskilstuna stadsbibliotek
Bemanningstid: måndagar kl. 13.00-15.00.
(Övriga tider efter överenskommelse).