Svenskt barnbildarkiv
Vandringsutställningar
Här hittar du de utställningar som du kan beställa från Svenskt barnbildarkiv.
Filmen aktualiserar viktiga händelser i vår historia. Vi får se barns berättelser från olika tider och från olika delar av världen. Berättelser om miljö- och klimathot, naturens krafter, flykt, väpnad konflikt, attentat och framtidstro.
Beställ filmen och visa som utställning eller som underlag i skolundervisning.
Barns berättelser i bilder
Oroliga tider består av 93 bilder från Svenskt barnbildarkivs samlingar. Bilderna (teckningar, målningar, applikationer, illustrationer) är barns berättelser, tankar, upplevelser eller funderingar om händelser som krig, naturkatastrofer och terrordåd. Bilder som skulle kunna vara skildringar av det som händer i världen precis nu.
Ibland kan barnet själv ha upplevt och befunnit sig i det som inträffat. I andra fall beskriver barnet händelser han eller hon hört om i media eller fått berättat för sig.
Följ med på en resa genom stora och svåra händelser. En resa där barn med sina bilder ger oss sin samtida syn på delar ur vår gemensamma historia.
Pedagogisk vägledning
Till filmen finns ett pedagogiskt material i form av en filmhandledning. Den innehåller förslag på såväl uppgifter som diskussionsfrågor med kopplingar till läroplanen.
Med filmen Oroliga tider och barnens bilder som underlag kan vi ta oss an frågor och funderingar om hur världen ser ut idag – och prata om dessa ämnen med varandra.
Handledningen är anpassad för lärare och skolklasser men går bra att använda även utanför klassrummet för olika grupper och åldrar.
En utställning blev film
Utställningen med barnens originalbilder producerades av Svenskt barnbildarkiv och visades på Eskilstuna konstmuseum 10 mars – 15 maj 2016. Utställningen kom sedan att bli till film för att göra det möjligt för ännu fler att kunna ta del av den. Som utställning eller som underlag i skolundervisning.
Filmen utkom i mars 2017 och är producerad av Stefan Hedlund. Ljud och musik är anpassat och specialskrivet av Adde Norlin.
Kan visas på museer, bibliotek, skolor, kulturhus, olika arbetsplatser med mera
Det som behövs för att visa utställningen/filmen är en plats och en projektor eller skärm. Utställningen består av:
- En cirka 20 minuter lång film. Format 16:9.
- En affisch.
- Ett utställningshäfte med information om bilderna och om samlingarna de tillhör.
- En filmhandledning med kopplingar till läroplanen och förslag på såväl uppgifter som diskussionsfrågor.
Kostnad
Pris är 1200 kr exkl. moms och eventuell fraktkostnad på 150 kr.
Välkommen att beställa Oroliga tider
För att beställa fyller du i formuläret nedan. Om det skulle uppstå några frågetecken eller problem med din beställning kontakta Svenskt barnbildarkiv. Kontaktuppgifter hittar du längst ner på sidan.
Svenskt barnbildarkiv har tagit fram vandringsutställningen Leksaker. Utställningen visar barns bilder på leksaker ur flera olika samlingar från åren 1863-2018.
Visste du att från och med 1 januari 2020 så står det i lagen att alla barn i Sverige har rätt att leka? FN:s konvention om barnets rättigheter innehåller 54 artiklar med bestämmelser om mänskliga rättigheter för barn. I artikel 31 står det att barn har rätt till lek, vila och fritid.
Vi på Svenskt barnbildarkiv blev nyfikna på barns lek genom tiderna och har gått igenom ett stort antal bilder ur arkivet som visar lek och leksaker. Genom att titta på bilderna kan vi se att barn leker på ungefär likadant vis oavsett när de har levt. Men i takt med att tekniken gått framåt så har även leksakerna blivit mer detaljerade och tekniskt avancerade. Många av bilderna i arkivet visar barnens favorit- eller önskeleksaker. I utställningen Leksaker visar vi några av alla de tusentals leksaksbilder som finns i arkivet.
Vill ni visa Leksaker?
För att visa hela utställningen behövs en väggyta med plats för 15 st. vepor med måtten 50x150 cm. Varje vepa visar ett tema för lek. Hör av dig till svenskt-barnbildarkiv@eskilstuna.se vid förfrågningar.
Snart kommer du och dina vänner att kunna ringa vartsomhelst i världen och inte bara prata, utan se saker och ting. Tekniken går framåt och redan idag kan man kommunicera med bilder över telenätet. Inom en snar framtid kommer man kunna använda bärbara telefoner med teleögon och bildrutor, allt i ett, apparater som vi kan kalla Tittofoner. Hur ser Tittofonen ut i din fantasi?
Så löd uppropet till Telias bildtävling "Tittofonresan" för sjätteklassare. Året var 1994. Det kom in över 4000 bilder med förslag på hur en Tittofon kan se ut. Bilderna med förslag överlämnades till Svenskt barnbildarkiv.
Vi valde ut ett förslag från Bålbroskolan i Rimbo och tog fram en ritning så att Tittofonen kunde tillverkas i verklig storlek. Resultatet blev en två meter hög Tittofon! Den har en bildskärm där filmer och bildspel kan visas. I telefonluren går det även att höra ljud från utställningen.
Via Tittofonen kan vi resa in i arkivet och titta på bilder från olika samlingar, i form av digitala utställningar. Vi kallar dem Tittofonutställningar!
Vill du låna en Tittofon?
Tittofonen kan visa digitala utställningar på t.ex. museer, bibliotek, skolor, kulturhus och olika arbetsplatser. Det som behövs för att visa en Tittofonutställning är ett vanligt vägguttag. Hör av dig till oss om du är intresserad, så berättar vi mer:
svenskt-barnbildarkiv@eskilstuna.se
Färdiga digitala utställningar
Dessa digitala utställningar finns färdiga att tillgå:
- Barnkonventionen 15 år
- Landet ovan regnbågen (filmen)
- Framtidsvision: Hur vill du att Eskilstuna ska vara år 2020?
Svenskt barnbildarkiv
Telefon:
Karin Isaksson, arkivarie 016-710 27 26
Linn Köpsell, projektkoordinator 016-710 95 86
Maria Eriksson, arkivassistent 016-710 40 60
Besöksadress
Öppettider
Telefontid: Måndag-torsdag kl. 9.00-12.00, kl. 13.00-16.00