Eskilstuna stadsmuseums arkiv

Eskilstuna stadsmuseum har omkring 350 000 fotografier och negativ samt en mängd handlingar i de olika personarkiven.

Eskilstuna stadsmuseum har omkring 350 000 fotografier i sina samlingar. Fotosamlingen består av äldre unika tekniker, glasplåtsnegativ, plastnegativ, påsiktsbilder, diapositiv och fotofiler. Vi har även flertalet fotoalbum.

Bland våra större samlingar finns välkända eskilstunafotografer så som Teddy Aarni, Rolf Bergström, Lars-Eric Rannegårdh och Ateljé Drott. Vi har även foton från de tidiga ateljéfotograferna som var verksamma i staden.

Museet har under 2020 ingen aktiv insamling av fotografier, men vi tar gärna emot foton från kvinnliga fotografer verksamma i Eskilstuna under 1900-talet som gåva.

Vårt uppdrag består i att vårda, förteckna och digitalisera samlingarna. Om du söker bilder på något speciellt är du välkommen att kontakta stadsmuseet. Om bilderna är fria från upphovsrätt eller om museet äger bildrättigheterna kan vi göra kopior digitalt för en mindre avgift.

Använd gärna våra foton

Följande gäller:

  • Det går bra att ladda ner fotona (högerklicka och välj "spara som") och ha dem för eget bruk.
  • Önskas ett foto på en hemsida ska museets arkivarie kontaktas först. Det går nästan alltid bra så länge fotografens namn anges. Vi vill även att det länkas till vår hemsida.
  • Tidningar behöver också inhämta tillstånd för att få publicera museets foton.
  • Önskas ett foto till en bok som ska publiceras kan en högupplöst fotofil beställas. Ett lokalhistoriskt sällskap med eskilstunaförankring behöver inte betala någon publiceringsavgift. För övriga användare kontakta bildarkivarien.
  • En högupplöst fil går bra att beställa till en kostnad av 150 kr. Fler än fem fotofiler kostar 125 kr per styck.
  • Museet har i dagsläget ingen möjlighet att skriva ut foton på särskilt fotopapper.
  • Lågupplösta filer kostar i normala fall inget, men önskas material som ännu inte blivit skannat, påförs en arbetskostnad på 250 kr/halvtimme efter den första timmen (som är gratis).

Stadsmuseet har ännu bara lagt ut en liten del av sin stora samling i Sök i samlingar. Hittar ni inte det ni söker, kontakta samlingar.stadsmuseet@eskilstuna.se för hjälp.

Eskilstuna stadsmuseum genomför en rad olika kulturhistoriska dokumentationer varje år. Målsättningen är att beskriva eskilstunabornas liv och arbete förr och nu, att berätta om industrisamhällets villkor och förutsättningar samt andra företeelser och skeenden i vår kommun utifrån aktuella perspektiv.

I praktiken kan det innebära allt från att kartlägga verksamheterna i Munktells gamla industriområde i Eskilstuna till att fördjupa sig i dammsugarförsäljares och modisters speciella livs- och arbetssituation.
Resultatet presenteras så småningom i t ex en bok, katalog eller visas i utställningar.

Eskilstuna stadsmuseum medverkar i Samdok, ett nätverk bland svenska museer för samtidsdokumentation. Med Samdok vill museerna fördjupa kunskapen om människan och samhället idag. Aktuella frågor och företeelser undersöks genom intervjuer, beskrivningar, bilder och föremål. Samdok bildades på 1970-talet och sedan dess har ca 900 dokumentationer utförts kring olika frågor, t ex tillverkningen av glasspinnar, tågluffning, hemlösa kvinnor, trädgårdskonst och rån, bedrägerier och stölder på postkontor..

Eskilstuna stadsmuseum genomför en rad olika kulturhistoriska dokumentationer varje år. Målsättningen är att beskriva eskilstunabornas liv och arbete förr och nu, att berätta om industrisamhällets villkor och förutsättningar samt andra företeelser och skeenden i vår kommun utifrån aktuella perspektiv.

De handlingar som finns i de dryga 300 personarkiven är av varierande slag. Det finns kokböcker, brev, dikter, skisser, arbetsintyg, betyg m.m. Samlingarna kommer från mer eller mindre kända eskilstunabor samt vissa föreningar och företag. De äldsta handlingarna är daterade till slutet av 1700-talet.

Här kan du söka i arkivförteckningarna

Eskilstuna stadsmuseums samlingar

Vid frågor om samlingarna, bokning av besök eller rådfrågning om föremålsfrågor.

Telefon:

Uppdaterad: 30 september 2022