Flera nya nattvandringsgrupper på gång i Eskilstuna

Fler organisationer och anslutningar är intresserade av att börja nattvandra i Eskilstuna. Det stod klart efter ett introduktionsmöte om nattvandring i stadshuset tisdagen 28 mars.

Med jämna mellanrum håller Eskilstuna kommun, polisen och stiftelsen Nattvandring.nu informationsmöten om hur det går till att starta nattvandringsgrupper i Eskilstuna.

28 mars fanns kommunpolis Thomas Bergqvist, utvecklare Helena Andersson Tsiamanis från Eskilstuna kommun samt Janne Lundholm, verksamhetsansvarig på Nattvandring.nu på plats i stadshuset för att hålla i ett sådant informationsmöte.

På plats fanns också redan etablerade nattvandrare samt representanter från olika föreningar i Eskilstuna, vilka var intresserade av att börja nattvandra.

Tips till nattvandrare

Helena Anderssom Tsiamanis hälsade välkommen och gav plats på scenen för kommunpolis Thomas Bergqvist. Han inledde med att beskriva hur polisen samarbetar med Eskilstuna kommuns olika verksamheter för att skapa trivsel och trygghet i Eskilstunas olika stadsdelar.

Thomas Bergqvist övergick sedan till att ge tips om hur nattvandrare ska bete sig för att fungera som trygghetsskapande vuxna, när de ska kontakta polisen och hur det fungerar med signalement. Efter det övergick han till att prata om konflikthantering och nödvärn.
– Tänk på att alla vill bli sedda, hörda och bekräftade.

Nattvandring.nu

Janne Lundholm tog sedan över för att presentera hur Nattvandring.nu är organiserat och fungerar.
– Ni som nattvandrar gör en jätteinsats. Men ni ska aldrig leka polis eller väktare.

Han berättade också att nattvandrare samverkar med polisen.
– Men vi samarbetar inte. Vi får aldrig beslagta alkohol eller droger. Det överlåter vi till polisen.

Han underströk också vikten av tänka på kroppsspråk, det talade språket och bemötandet i kontakten med unga på stan.
– Vi får aldrig vara hotfulla. Vi ska sätta ramar och ge kramar. Vi ska inte leka kuratorer, men vi kan ge goda råd.

Nattvandring.nu:s gyllene regler:

• Nattvandra i grupper om minst två personer (tre rekommenderas)
  • Var synlig, observera och hjälp. Tillkalla hjälp, t.ex. polis, ambulans, om nödvändigt
  • Lyssna på och prata med ungdomarna. Agera rådgivande inom ramen för ”sunt förnuft”
  • Hjälp till med första förband, ett telefonsamtal eller kanske hjälp hem
  • Verka för samverkan med kommun, myndigheter, företag och andra grupper inom samhället.

Nattvandrare får aldrig beslagta alkohol från någon, oavsett om det är ett barn, tonåring eller vuxen. Detta får endast göras av polisen enligt svensk lag.

Gå aldrig in i en situation med risk för att du skadar dig själv eller andra. Känner ni en osäkerhet om vad ni bör eller skall göra, rådgör med polisen.

Nattvandring. nu:s tre ledord:
Larma
Observera
Notera

Här finns mer information om Nattvandring.nu.länk till annan webbplats

Stadshuset i Eskilstuna

Fristadstorget