Så ska kommunen och polisen jobba tillsammans i Fröslunda/Brunnsbacken

Lokalpolisområdeschef Christer Sjökvist och Trygga Eskilstunas ordförande Annelie Klavins Nyström tar i hand efter att ha undertecknat 2017 års medborgarlöfte. Bakom dem står kommunpolis Thomas Bergqvist samt kommunens trygghetskoordinator i Fröslunda, Malin Sturk.

För andra gången någonsin har polisen och kommunen undertecknat ett så kallat medborgarlöfte. Den här gången är det Fröslunda som ska bli en tryggare plats att bo och leva i. Även Brunnsbacken är omnämnt i det nya medborgarlöftet.

2016 var det Lagersbergsborna som fick ta emot ett löfte om att både polisen och kommunen skulle arbeta aktivt i området och skapa trygghet.
– Vi har lyckats på olika plan. Människor har uppskattat att polisen varit synlig i området och att det funnits en tydlig närvaro. Sedan har samverkan mellan kommunen, polisen och andra aktörer varit värdefull. Vi har skapat förståelse för varandras verksamheter, säger kommunpolis Thomas Bergqvist.

Annelie Klavins Nyström, ordförande för Trygga Eskilstunas politiska styrgrupp, säger att närvaron i Lagersberg bland mycket annat utgjorts av trygghetsvandringar, trafikkontroller och översyn av trafikskyltar.
– Där åtgärder behövts har vi genomfört dem, säger hon.

Fröslunda/Brunnsbacken i fokus

Men nu är det alltså Fröslunda och Brunnsbacken som hamnar i fokus i det nya medborgarlöftet för 2017.
– Det är viktigt att vi har fokus på vad medborgarna tycker. Löftet har tagits fram efter dialoger med medborgarna och intervjuer som genomförts i området. Sedan har vi också utgått från statistik och den lägesbild vi har. Men tonvikten ligger på vad medborgarna sagt, säger Christer Sjökvist, lokalpolisområdeschef.

Malin Sturk är kommunens nya trygghetskoordinator för Fröslunda. Hon tycker att ett medborgarlöfte är viktigt på flera olika sätt. Att det skapar en närvaro och trygghet i området är en sida av myntet. En annan är att det leder till att samverkan och nätverk skapas mellan allt från boende i området till fastighetsbolag, föreningsliv, polis och kommunala verksamheter.
– Det skapar en styrka och synliggör allt det som görs i området, säger hon.

Det här lovar Eskilstuna kommun och polisen under 2017:

• Vara närvarande, tillgängliga, synliga och genom riktade trafikkontroller och fot- och fordonspatrullering komma närmare de boende i Fröslunda.
  • Arbeta reaktivt med individerna som samlas i grupper, begår brott och skapar otrygghet .
  • Tillsammans och strukturerat arbeta med att förebygga de risker som lockar unga till kriminalitet.
  • Tillsammans genomföra en trygghetsvandring i Fröslunda med två tillhörande uppföljningar under 2017, samt genomföra två trygghetsforum i området.
  • Tillsammans genomföra en trygghetsvandring i Brunnsbacken med en uppföljning 2017.

Fakta/ Medborgarlöfte för Fröslunda och Brunnsbacken

• Är en del av den större samverkansöverenskommelsen för åren 2016-2019 mellan polisen och Eskilstuna kommun.
  • Bygger på en kartläggning bestående av intervjuer och statistik, analys och lägesbild.
  • Bygger även på en gemensam problembild och att vissa medborgare upplever en otrygghet i området.

Stadshuset i Eskilstuna

Fristadstorget