Krogpersonal utbildades om knark

Sedan tidigare har sju krogar i Eskilstuna personal som utbildats i enlighet med den metod som nätverket Krogar mot knark står bakom. 28 november 2016 utbildes ännu fler – från fler krogar.

– Krogar mot knark handlar om ett samarbete mellan polis, krogar och kommunen. Det är ett nationellt nätverk som samarbetar för att förebygga narkotika i krogmiljö.

Det säger Simon Råberg på polisens brottsspaningsgrupp, det som tidigare hette gatulangningsgruppen. Han fungerar också som utbildare när personal på Eskilstunas krogar utbildas i enlighet med nätverkets metod.

Ökad chans för upptäckt

För att en krog så småningom ska bli en certifierad Krogar mot knark-krog ska personal och nyckelpersoner ha gått den utbildning som Simon Råberg håller i.
– Utbildas personal så ökar chansen att hantering av narkotika upptäcks, säger Simon Råberg.

Enligt honom finns narkotika överallt i samhället och på krogen vistas personer ur alla samhällsskikt. Därför finns även narkotika på krogen och i samband med alkoholförtäring ökar risken för att någon tar narkotika för första gången.
– Det gäller att motverka så ingen hamnar i missbruk. Den organiserade narkotikahandeln finns på krogen för att tjäna pengar och det måste vi jobba mot.

Kunskap om narkotika

Förutom att Simon Råberg håller i utbildningen fungerar han också som polisens kontaktperson mot krögarna.
– De vänder sig inte till mig när något händer. Då är det vanliga polisen och länskommunikationscentralen som man ska vända sig till. Men när det gäller andra frågor, så fungerar jag som kontaktperson.

Under utbildningsdagen får deltagarna mer kunskap om tecken på narkotika samt lära sig om rättsläget och lagar. Dessutom får de ta del av filmer och annat utbildningsmaterial.
– Sedan har vi också diskussionsgrupper, säger Simon Råberg.

Avtal och villkor

När en krog så småningom har skrivit ett avtal med kommunen och polisen och blivit certifierade, så går de samtidigt med på ett antal villkor.

Eva Carlsson, brotts- och drogförebyggande samordnare på Eskilstuna kommun, säger att det bland annat handlar om återkommande nätverksträffar, krogmiljöronder och marknadsföring av Krogar mot knark.
– Själv samarbetar jag med och hjälper Simon i kontakten med krogarna, bjuder in till nätverket och sköter marknadsföringen, säger hon.

I nuläget har sju krogar i Eskilstuna låtit utbilda personal: Grappa, Pitcher's, Oleary's, Royal Oak, Biff Grill & Bar, Gränden och Mocca Deli. Under utbildningsdagen 28 november dök även representanter upp från Elite, The Bishop's Arms, Time Out, Harrys och Papas Tapas.

Stadshuset i Eskilstuna

Måndag - fredag 8:00-17:00