Fortsatt trygghetsarbete i Lagersberg

Malin Sturk, trygghetskoordinator, Peter Sigurd, polisen, Eva Carlsson, brotts- och drogförebyggande samordnare, Thomas Bergqvist, kommunpolis, Annelie Klavins Nyström, ordförande i Trygga Eskilstunas politiska styrgrupp och Anna Bergfors Fall, chef på trafikavdelningen.

− Om inte skottlossningen inträffat skulle jag säga att det är riktigt bra här i Lagersberg. Så känsligt är det.
Det sa Thomas Bergqvist, kommunpolis i Eskilstuna under ett trygghetsråd i Lagersberg.

Årets andra uppföljande Trygghetsråd arrangerades på Träffpunkten i Lagersberg den 25 oktober 2016. Redan i februari hölls en trygghetsvandring i området och en första uppföljning genomfördes i slutet av maj.

Mycket av det som påpekades under trygghetsvandringen har nu åtgärdats. Bland annat berättade Anna Bergfors Fall på kommunens trafikavdelning att det nu genomförts trafikmätningar längs ”bussgatan” i Lagersberg.
− I genomsnitt kör man faktiskt bara i 23 km/tim på 30-vägen, och det är ju bra. Men det är naturligtvis inte alla som håller farten och det finns en hel del olovlig trafik, säger hon.

Hon säger att trafikavdelningen därför måste samarbeta med polisen kring frågan. Dessutom säger hon att ett projekt pågår som handlar om att byta ut undermåliga skyltar.
− Men det finns ingen quick fix, tyvärr.

Belysning och nedskräpning

En annan sak som framkom under trygghetsvandringen var att det var dålig belysning på vissa platser i bostadsområdet. Enligt Kommunfastigheter har mycket av de påpekade bristerna åtgärdats, även om det fortfarande finns lite kvar att göra.

Under tisdagens möte påpekade boende i området att ett av utegymmen inte används frekvent och att det i stället vore bättre med en lekplats på platsen. Även om Anna Bergfors Fall inte tyckte att gymmet borde tas bort, lyfte hon tanken om att eventuellt komplettera gymmet med en lekplats.

Andra synpunkter som lyftes under kvällen var nedskräpning och trapphusdörrar som står öppna. Det enkla svaret på de problemen är att boende i området måste hjälpas åt eftersom Kommunfastigheter inte kan ha städande personal i området dygnet runt och överallt.

För att även få med ungdomar i det trygghetsskapande arbetet finns planer på en speciell ungdomsvandring under hösten eller vintern. Eventuellt ska den vandringen vara digitaliserad för att locka unga i området att delta.

Medborgarlöfte

Kommunpolis Thomas Bergqvist berättade sedan om det medborgarlöfte som polisen och kommunen avgett rörande Lagersberg.

Han berättade om den polisiära närvaron i området och vad som både kommunen, polisen och andra aktörer gjort för att öka tryggheten.
– Området är helt okej. Det är inget fel på platsen. Snarare handlar det om vad vissa människor gör. Om inte skottlossningen inträffat skulle jag säga att det är riktigt bra här i Lagersberg. Så känsligt är det.

Den skottlossning han talar om inträffade tidigare under hösten och har skapat en del oro bland de boende i området.

Polisen och framför allt socialen arbetar nu på individnivå för att försöka nå ut till de personer som skapar oro i Lagersberg och andra områden.

Exempel på andra saker som görs i Lagersberg för att öka tryggheten:

• Ökad polisiär närvaro.
  • Ökade trafikkontroller
  • Nära samarbeta mellan polisen och socialtjänsten
  • Ung fritid arbetar aktivt i området
  • Fritidsgården har öppet fyra kvällar i veckan

– Medborgarlöftet fungerar bra, säger Thomas Bergqvist.

För arrangemanget stod Trygga Eskilstuna och Eva Carlsson, brotts- och drogförebyggande samordnare på Eskilstuna kommun.

Förutom ett 30-tal besökande fanns också Annelie Klavins Nyström (M), ordförande i Trygga Eskilstuna politiska styrgrupp, Malin Sturk, trygghetskoordinator, representanter från polisen, Kommunfastigheter, socialtjänsten, kultur- och fritidsförvaltningen och stadsbyggnadsförvaltningen på plats under kvällen.

Stadshuset i Eskilstuna

Måndag-fredag 8:00-17:00