Vandring för tryggare krogköer och stadskärna

Kommunpolis Thomas Bergqvist diskuterar trygghet och tillgänglighet under en trygghetsvandring genom Eskilstuna centrum. På bilden syns också Isabel Gölles, vd Eskilstuna innerstad, Pekka Pesämaa ordningspolis och ordningsvaktsinstruktör, Nina Wiman stadsarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen samt Eva Carlsson, brotts- och drogförebyggande samordnare på Eskilstuna kommun. Foto: Per Groth.

Hur ser det ut en fredagkväll i centrala Eskilstuna? Hur är tryggheten i centrum när krogarna är fyllda med människor? Det var ett par av de frågor som diskuterades under en trygghetsvandring genom Eskilstunas stadskärna.

Under fredagskvällen den 3 juni 2016 samlades en grupp bestående av poliser, medarbetare på Eskilstuna kommun och representant från Eskilstuna innerstad vid stadshusets entré.

Anledningen till mötet var en trygghetsvandring med speciellt fokus på krogköer och tryggheten i Eskilstunas stadskärna.

Fler anmälningar

Kvällen inleddes med att kommunpolis Thomas Bergqvist berättade om att det alkoholrelaterade våldet i centrum börjat öka igen sedan Fristadstorget byggdes om.
– Antalet anmälningar ökar igen, säger han och påpekar att de allra flesta anmälningar sker när folk är ute på helgkvällarna mellan klockan 21.00 och 04.00.

Ordningspolisen och ordningsvaktinstruktören Pekka Pesämaa berättade sedan om vikten av att polisen har en god relation med ordningsvakterna så att information kan utbytas.

Isabel Gölles, vd för Eskilstuna innerstad, påpekade att det fanns viss irritation bland näringslivsidkare i centrum på grund av upplevd orättvisa vad gäller tillämpningen av regler på torget.
– Man upplever att reglerna bara gäller för vissa och inte för andra, säger hon.

Hon tycker dessutom att den nya belysningen på Fristadstorget under kvällstid är vacker, men för dålig.
– Många tycker det är för mörkt.

Problem med fordon

Gruppen gick sedan vidare till Kungsplan. En plats som är mycket centrumnära, men samtidigt en av de mest otillgängliga. Det förekommer diskussioner om aktiviteter som kan genomföras på platsen för att människor ska vilja gå till och inte bara passera Kungsplan.

Efter det stoppet gick turen vidare till ”kroggatan” där taxisituationen diskuterades.
– Varför inte skapa en taxizon vid Rademachergatan 17? Det är ju där bilarna står i alla fall, sa Thomas Bergqvist.

Ett annat fordonsproblem som diskuterades var att förbudet mot att köra bil på J. A Selanders gata efter klockan 22 inte efterlevdes.
– Det är något som skapar konfliker, säger Thomas Bergqvist.

Dålig belysning

Andra problem på gatan är dålig belysning och förutom att träd skymmer redan befintliga lyktor togs frågan om belysning i själva träden upp.
– Det skulle kunna se jättefint ut, säger Isabel Gölles.

Dålig belysning är ett återkommande problem i stadskärnan. På själva kroggatan menar ordningsvakterna att belysningen utanför restaurang Time Out är näst intill obefintlig.

Även belysningen längs gågatan och på Kriebsensgatan är åldrad och dålig, något som skapar otillgänglighet och otrygghet.

Thomas Bergqvist tryckte extra mycket på att det är viktigt att få flödet av människor som lämnar krogarna att gå åt olika håll. Därför är det viktigt med nära taxizoner, belysning och andra former av dragplåster.
– Annars uppstår lätt konflikter, säger han.

Ett sådant dragplåster skulle kunna vara en utomhusbio på Fristadstorget eller någon annan aktivitet som kan få människor att röra sig mot olika håll.

Stadshuset i Eskilstuna

Måndag-fredag 8:00-17:00