”Vi slutar aldrig att jobba med Lagersberg”

På kvällen 24 maj 2016 samlades ett 30-tal personer på Träffpunkten i Lagersberg. Anledningen: ett trygghetsråd med syfte att göra stadsdelen ännu tryggare.

− Vi slutar aldrig att jobba med Lagersberg bara för att någon förstör. Vi tror på Eskilstuna och Lagersberg.

Orden tillhör Jonas Grek, verksamhetschef på stadsbyggnadsförvaltningens park- och naturavdelning, men de skulle lika gärna ha kunnat uttalas av flera av de aktörer som fanns på plats på Träffpunkten för att diskutera vad som gjorts och kommer göras för att öka tryggheten i Lagersberg.

På plats fanns flera boende i området samt representanter från kommunen, polisen och kommunfastigheter. Mötet innebar bland annat en uppföljning på en tidigare trygghetsvandring i Lagersberg, men det var långt ifrån allt som avhandlades.

Samverkansöverenskommelse och medborgarlöfte

Kvällen inleddes med att kommunpolis Thomas Bergqvist berättade om den samverkansöverenskommelse som finns mellan Eskilstuna kommun och polismyndigheten. En överenskommelse som bland annat innebär ett medborgarlöfte om insatser i Lagersberg.
− Det ska bli tryggare att bo i Lagersberg, det lovar vi, sa Thomas Bergqvist.

Stadsdelen är ett prioriterat område utifrån vissa händelser och det är också därför som polisen bland annat har ett speciellt fokus på området.

Thomas Bergqvist fortsatt sedan med att berätta att polisens ska och har blivit mer synlig i området, samtidigt som samverkan med andra aktörer ökat. Utöver det ska det genomföras fler trygghetsvandringar med tillhörande uppföljningar, fler trygghetsforum ska hållas och trafikkontrollerna ska öka. Allt för att de boende i området ska känna ökad trygghet.

Jobba mot individer

Thomas Bergqvist underströk att polisens och andra aktörers verksamheter i området redan har intensifierats.
− 36 gånger i månaden har vi varit närvarande i Lagersberg respektive Fröslunda, sa han.

Det påståendet möttes av viss skepsis men framför allt av bifall.
− Jag ser poliser här var och varannan dag, sa en boende i området som tyckte närvaron var bra, samtidigt som hon efterfrågade fler poliser som klev ur bilarna och verkligen syntes ute i området.

Den synpunkten tog polisen med sig och lovade samtidigt att arbeta mer intensivt med olika problematiska individer.
− Att jobba mot större gäng är svårare. Där får vi sämre framgång, sa Thomas Bergqvist och berättade om det goda samarbete som polisen har med socialtjänsten.

Problem med trafik i området

En längre diskussion följde sedan om trafikproblemen i området, med bilar som kör på otillåtna platser eller för fort. Flera boende i området vittnade om den problematiken och polisen ska därför, i samarbete med stadsbyggnadsförvaltningen, bland annat se över skyltningen i området.

Anna Bergfors Fall, chef på kommunens trafikavdelning, sa att även flera andra åtgärder för att komma åt trafikproblematiken har diskuterats, men att det än så länge inte finns några helt färdiga lösningar.
− Arbetet fortsätter, sa hon.

Åtgärder efter trygghetsvandring

Efter diskussionen kring trafiken tog Eva Carlsson, brotts- och drogförebyggande samordnare på Eskilstuna kommun och ansvarig för Trygga Eskilstunas verksamhet, över för en uppföljning av vad som hänt sedan den senaste trygghetsvandringen i Lagersberg i februari.

Flera av de brister som upptäckts vid det tillfället, exempelvis trasig belysning på flera ställen, har eller ska åtgärdas. Eva Carlsson berättade också om en speciell vandring som är planerad till hösten.
− De ska bli en särskild ungdomsvandring, sa hon.

Även en hel del annat diskuterades under kvällen. Både problem och exempel på goda saker som lyfter området och gör det ännu trevligare att bo i.

Sammanfattningsvis kunde Thomas Bergqvist konstatera att upplevelsen av trygghet ökat i Lagersberg och att de allra flesta trivs i sin stadsdel.
− Nio av tio tycker att det går åt rätt håll, sa han.

Stadshuset i Eskilstuna

Måndag - fredag 8:00-17:00