Fem krogar mot knark

Avtalen kring Krogar mot knark skrivs under av Annelie Klavins Nyström. På bilden syns också Eva Carlsson, Silvester Mujkic, Tony Mansour samt Christer Sjöqvist.

Nu har fem krogar i Eskilstuna certifierats och skrivit avtal med Eskilstuna kommun och polisen.
– Det handlar om att minska narkotikan på krogarna och öka kunskapen bland personalen, säger Eva Carlsson, kommunens samordnare för Krogar mot knark.

Krogar mot knark är ett nationellt nätverk bestående av representanter från krogar och myndigheter i ett flertal kommuner, däribland Eskilstuna.

2 maj 2016 skrev de första fem krogarna under ett avtal med kommunen och polisen. Samtidigt certifierades de inom ramen för Krogar mot knark. Det handlar om Grappa, Pitcher’s, Mocca Deli, Gränden samt Biff Grill & Bar.

Det avtal som undertecknats innehåller åtaganden för krogarna, polisen och kommunen. Bland annat ska krögarna skicka samtliga tillgängliga nyanställda medarbetare på utbildning.
– Det handlar om en utbildning på fem timmar, som kan förlängas, säger Simon Råberg som ingår i Eskilstunapolisens gatulangningsgrupp och även ansvarar för utbildningen. Han fortsätter:
– Narkotika är ett samhällsproblem och på krogarna finns hela samhället representerat, så problemet finns på varje krog. Det är jag övertygad om.

Tar tydligt avstånd

Tony Mansour, som företräder Mocca Deli, Gränden och Biff Grill & Bar, tycker avtalet är värdefullt.
– Det är inte så stort problem med narkotika på krogarna, men det förekommer och då är det bra om personalen fått utbildning, säger han.

De fem krogar som nu skrivit under avtalet och blivit certifierade inom ramarna för Krogar mot knark, visar att de tar tydlig ställning i frågan.
– Jag är stolt. Det här är rätt riktning, säger Annelie Klavins Nyström (M), ordförande i Trygga Eskilstunas politiska styrgrupp.

Får sätta upp plakett

Christer Sjöqvist, polisområdeschef i Eskilstuna, understryker att det nya samarbetet kan leda till en större förståelse för de olika aktörernas uppgifter. Han tror också att kunskapen hos krogpersonalen kan leda till att fler anmälningar om narkotikabrott inkommer.
– Det kommer säkert generera fler samtal till polisen, säger han.

De certifierade krogarna kan nu sätta upp en plakett som visar att de tar avstånd mot narkotika och ingår i nätverket Krogar mot knark. Förhoppningen är också att fler krogar i Eskilstuna hoppar på kampen mot narkotika.

På plats för att underteckna avtalet fanns Anders Viklund, alkoholinspektör på Eskilstuna kommun, Eva Carlsson, kommunens samordnare för Krogar mot knark, Christer Sjöqvist, polisområdeschef, Silvester Mujkic, som företräder Pitcher’s, Hans Styrlander, som företräder Grappa, Annelie Klavins Nyström, ordförande i Trygga Eskilstunas politiska styrgrupp samt Tony Mansour, som företräder Mocca Deli, Gränden och Biff Grill & Bar.

Här kan du läsa mer om det nationella nätverket Krogar mot knark.länk till annan webbplats

Fem krogar i Eskilstuna är nu med i nätverket Krogar mot knark och tar därmed tydligt avstånd från narkotika på krogen.

Stadshuset i Eskilstuna

Måndag - fredag 8:00-17:00