En nystart för nattvandring i Eskilstuna

Janne Lundholm, verksamhetsansvarig på nattvandring.nu.

– Ramar och kramar. Det är vad som behövs.
Det säger Janne Lundholm, verksamhetsansvarig på nattvandring.nu.
Under måndagskvällen den 29 februari 2016 stod han tillsammans med Eskilstuna kommun och polisen för något av en nystart för nattvandring i Eskilstuna.

Nattvandring är inget nytt i Eskilstuna. Det har tidigare funnits under Eskilstuna kommuns eget brottsförebyggande råd, Trygga Eskilstunas, vingar.

Men med tiden har intresset svalnat något och en nystart behövs.

Nattvandring.nu är en religiöst och politiskt obunden stiftelse med lång erfarenhet av nattvandring och goda kontakter med kommuner och andra myndigheter som exempelvis polisen.
– Trygga Eskilstuna har beslutat att det är just nattvandring.nu som vi ska samarbeta med, säger Eva Carlsson, brotts- och drogförebyggande samordnare på Eskilstuna kommun.

Under den ovan nämnda februarikvällen fanns därför stiftelsen på plats i fullmäktigesalen i stadshuset i Eskilstuna. Där fanns också polisen representerad av kommunpolis Thomas Bergqvist samt Eskilstuna kommuns Eva Carlsson och Helena Andersson Tsiamanis, utvecklare.

På plats fanns även representanter för närmare tio olika föreningar och sammanslutningar i Eskilstuna vilka ville lära sig mer om hur nattvandring fungerar och hur en nattvandringsgrupp startas.

Thomas Bergqvist underströk vikten av att skapa trygghet i Eskilstuna.
– Erfarna vuxna är en jättekraft. Frivilliga som ställer upp gör skillnad, sa han.

Nattvandring handlar i första hand om att möta ungdomar som är ute sent på kvällen. Stötta dem som är i behov av hjälp och skapa förtroende och trygghet bland de unga som bara vill umgås.
– Jag har fått oerhört många kramar genom åren, säger Janne Lundholm.

Han har själv nattvandrat sedan 1998 och vet hur viktigt det är med vuxna som finns tillgängliga för de som behöver. För att mötet med unga ska fungera säger han att vuxna nattvandrare måste klara av att sätta ramar, utan att för den delen gå över några gränser eller agera som polis eller andra myndigheter.
– Vi får aldrig vara poliser, väktare eller andra myndighetspersoner. Däremot kan vi vara tydliga med att vi samverkar med poliser. Till exempel under större arrangeman, säger Janne Lundholm.

Han säger att det ibland finns en obefogad rädsla hos vuxna för att nattvandra.
– Det är nästan aldrig någon går på en nattvandrare om nattvandraren själv inte provocerar, säger han.

Däremot är han tydlig med att nattvandrare ska gå i grupper på inte mindre än två personer och inte större än tre.
– Tre är en bra grupp.

Flera av de föreningar som deltog under informationskvällen beslutade sig för att starta upp eller ansluta sig till redan befintliga nattvandringsgrupper.

Hur går det till om en förening eller annan sammanslutning vill nattvandra i Eskilstuna?

• Eftersom det finns en vilja att nattvandringen i Eskilstuna synkroniseras kring nattvandring.nu, sluts ett avtal med stiftelsen. Du hittar kontaktuppgifter och info på deras hemsida.länk till annan webbplats Alternativt kontaktar du utvecklare Helena Andersson Tsiamanis på Eskilstuna kommun.
  • Gruppen som slutit avtalet får kläder som tydligt visar att det handlar om just nattvandring.nu. En fördel med uniform klädsel är att nattvandrare från exempelvis Fröslunda kan sluta upp och hjälpa nattvandrare i centrum och vise versa. Vill en viss grupp nattvandrare visa att de kommer från en specifik förening, går det att komplettera kläderna med en namnbricka eller liknande.
  • Nattvandringsgruppen blir försäkrad under, till och från en vandring.
  • Gruppen får en telefon och ett betalkort som Eskilstuna kommun står för. Telefonen kan användas för att exempelvis påkalla hjälp till unga eller andra personer i nöd.
  • Ett krav som finns i samband med ett avtal är att nattvandrargruppen håller en loggbok där uppgifter om vad som hänt under en vandring skrivs ner.

Stadshuset i Eskilstuna

Måndag - fredag 8:00-17:00