Personer i riskgrupp och 70+ kan få hjälp med att handla och hämta ut medicin

Fatima Hedman och Anne Sallmén från Svenska kyrkan Eskilstuna har på sig gula västar när de levererar inköpta varor för personer som använder sig av handlingshjälpen.

Eskilstuna kommun samarbetar med Svenska kyrkan Eskilstuna pastorat för att erbjuda stödinsatser med anledning av pågående pandemi. Om du tillhör en riskgrupp eller är 70 år eller äldre kan du få hjälp med att handla eller att hämta ut medicin.

Du kan få hjälp på vardagar och vi vill gärna ha din beställning två arbetsdagar i förväg.

Handlingshjälpen är kostnadsfri men du betalar för dina inköp med Swish eller faktura.

Så här gör du om du behöver hjälp

Om du behöver hjälp med att handla eller hämta ut medicin kan du:

• Ringa Eskilstuna Direkt på telefonnummer 016-710 10 00, telefontid måndag-fredag 08.00-16.00.

Så här behandlar Svenska kyrkan dina personuppgifter.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Så här går det till när du har lagt din beställning

• När du gjort din beställning via webben eller Eskilstuna direkt kontaktar Anne Sallmén eller Fatima Hedman (personerna på bilden överst på sidan) från Svenska kyrkan Eskilstuna dig för ett första informationssamtal.
  • De informerar dig om hur handlingshjälpen går till och frågar om du vill betala med faktura eller swish.
  • De berättar hur apotekshandling och fullmakt fungerar.
  • Vid samtalet går ni igenom din inköpslista.
  • Sedan får du veta vilken dag, tid och vem som kommer att hjälpa dig med handlingen.
  • Den som hjälper dig har på sig en gul väst med text Svenska kyrkan och en namnskylt. Personen kan lämna ifrån sig ett visitkort från Svenska kyrkan. Blir personen försenad meddelas du direkt av den personen som utför handlingen.
  • Har du beställt apoteksvaror behövs en fullmakt. Då kommer personen först hem till dig och du får skriva på fullmakten innan din medicin kan hämtas ut.
  • Vi som utför handlingshjälpen går aldrig in till dig. Vi står utanför och du behöver aldrig lämna ifrån dig din id-handling.
  • Kvittot finns alltid i kassen med varorna.

Vi som hjälper dig att handla stannar alltid utanför din dörr vid överlämningen. Vi håller självklart avstånd och är rädda om varandra, speciellt nu under pandemitider.

Behöver du någon att prata med?

Frivilligcentralen i Eskilstuna

Volontärer som erbjuder telefonvän eller promenadkompis

Till Frivilligcentralen i Eskilstunalänk till annan webbplats kan du ringa om du vill prata med någon, önskar promenadsällskap på lagom avstånd eller behöver ledsagare vid läkar- och tandläkarbesök. Vill du ha en telefonvän som ringer och pratar lite då och då kan vi hjälpa till med det.
Ring 016-316 04 60, vardagar klockan 9.30 – 13.00

Äldrelinjen

Till Äldrelinjenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du ringa om du känner oro och behöver prata med någon. Volontärer svarar och lyssnar. Ring 020-22 22 33. Vardagar klockan 8.00 – 19.00 och helger klockan 10.00 – 16.00.

Seniorer är välkomna att ringa till Mötesplatser för seniorer för att prata med en medmänniska på vardagar klockan 9.00 – 15.00

Mötesplatser för seniorer:

• Strigeln 016-710 26 61
  • Nålmakaren 016-710 27 38
  • Tallgläntan 016-710 90 41
  • Skiftinge 016-710 72 86
  • Torshälla 016-710 41 30
  • Finnstugan/Suomitupa 016-710 29 84 (Suomeksi)

I informationsbladet "Behöver du någon att prata med?" har vi samlat kontaktuppgifter som du kan skriva ut.

Måndag-fredag 07.30-16.00

Måndag-fredag 10.00-16.30