MENY
Eskilstuna kommun

Tips till dig som befinner dig i en riskgrupp

Exempelbild

Du som är äldre eller befinner dig i en riskgrupp ska enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer begränsa dina nära kontakter och stanna hemma så mycket som möjligt under en tid framöver. Det innebär bland annat att du ska undvika folksamlingar i exempelvis kollektivtrafik, affärer och offentliga lokaler. Ta hjälp av nära och kära med att uträtta dina ärenden, handla och hämta ut medicin.

Behöver du hjälp med att handla och hämta ut medicin?

Eskilstuna kommun samarbetar med Svenska kyrkan för att erbjuda stödinsatser med anledning av Corona-viruset. Det är Svenska kyrkan som matchar ditt behov av hjälp med volontärer som kan hjälpa dig. Du kan få hjälp på vardagar och vi vill gärna ha din beställning två arbetsdagar i förväg. Volontärerna utför tjänsten utan kostnad men du betalar för dina inköp med Swish eller faktura. Här kan du läsa mer om hur du kan få hjälp med att handla och hämta ut medicin.

Hemleverans av livsmedel på landsbygden

I Ärla erbjuder Coop hemkörning av varor för personer som är 70 år eller äldre och bor utanför tätorten. Du som har Coop Ärla som din närmaste livsmedelsbutik kan använda dig av tjänsten. Varorna levereras på onsdagar och fredagar. Butiken behöver din beställning senast klockan 16.00 dagen innan. Kontakta butiken för mer information om hur du gör din beställning, arla.bc@coop.se eller 010-741 45 60.

Behöver du någon att prata med?

Frivilligcentralen i Eskilstuna

Volontärer som erbjuder telefonvän eller promenadkompis

Till Frivilligcentralen i Eskilstunalänk till annan webbplats kan du ringa om du vill prata med någon, önskar promenadsällskap på lagom avstånd eller behöver ledsagare vid läkar- och tandläkarbesök. Vill du ha en telefonvän som ringer och pratar lite då och då kan vi hjälpa till med det.
Ring 016-316 04 60, vardagar klockan 9.30 – 13.00

Äldrelinjen

Till Äldrelinjenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du ringa om du känner oro och behöver prata med någon. Volontärer svarar och lyssnar. Ring 020-22 22 33. Vardagar klockan 8.00 – 19.00 och helger klockan 10.00 – 16.00.

Eskilstuna kommun

Seniorer är välkomna att ringa till Mötesplatser för seniorer för att prata med en medmänniska på vardagar klockan 9.00 – 15.00

Mötesplatser för seniorer:

 • Strigeln 016-710 26 61
 • Nålmakaren 016-710 27 38
 • Tallgläntan 016-710 90 41
 • Skiftinge 016-710 72 86
 • Torshälla 016-710 41 30
 • Finnstugan/Suomitupa 016-710 29 84 (Suomeksi)

I informationsbladet "Behöver du någon att prata med?" har vi samlat kontaktuppgifter som du kan skriva ut.

Håll igång med dagliga aktiviteter

Det finns mycket du kan göra i dessa tider, trots att du ska begränsa dina nära kontakter just nu. Här kommer några tips.

Läs en bok eller tidning

Läs en bok. Damma av någon bok som finns i bokhyllan, låna en bok av någon nära eller få en bok hemlevererad från stadsbiblioteket i Eskilstuna.

Stadsbiblioteket i Eskilstuna
Stadsbiblioteket har utökat sin service till dig som befinner dig i en riskgrupp eller sitter i karantän.

 • Om du är i behov av en bok men inte kan ta dig till biblioteket kan stadsbiblioteket leverera böcker hem till dig. Ring 016-710 25 48 eller mejla till bokenkommer@eskilstuna.se
 • Du kan låna e-böcker, e-ljudböcker och strömmande film.
 • Genom den digitala tjänsten PressReader kan du läsa tidningar från hela världen, mer information om PressReader.länk till annan webbplats

På bibliotekets sida kan du läsa mer deras utökade servicelänk till annan webbplatsKontaktuppgifter till biblioteket: telefon 016-710 51 10, mejl stadsbiblioteket@eskilstuna.se. 

Var ute i friska luften!

Nu är våren här på riktigt och det går bra att träffas ute i mindre grupper om du håller avstånd. Det är viktigt för ditt välmående att fortsätta ta promenader om du kan. Träna helst utomhus men håll avstånd om du tränar tillsammans med andra. Undvik promenader på platser där det rör sig mycket folk.

Aktivitet tillsammans digitalt

Vi vill ge alla seniorer en möjlighet att hålla igång både hjärta och hjärna, trots stängda mötesplatser för att minska risken för smittspridning av covid-19. Därför erbjuds livesändningar av aktiviteter och inlägg med utmaningar varje vecka. Här hittar du uppdaterat veckoschema.länk till annan webbplats

Upplev kultur digitalt

Upptäck Eskilstunas historia i ord, ljud och bild. På Eskilskällan kan du söka i samlingar (här finns bland annat 13 000 foton), läs historiska artiklar och skämtsamma historier eller lyssna på dialekterlänk till annan webbplats.

Livesända visningar

Volontärer som erbjuder telefonvän eller promenadkompis

Till Frivilligcentralen i Eskilstunalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du ringa om du vill prata med någon, önskar promenadsällskap på lagom avstånd eller behöver ledsagare vid läkar- och tandläkarbesök. Vill du ha en telefonvän som ringer och pratar lite då och då kan vi hjälpa till med det.
Ring 016-316 04 60, vardagar klockan 9.30 – 13.00

Så håller du dig frisk

För att undvika att bli smittad uppmanar Folkhälsomyndigheten dig som tillhör en riskgrupp eller är 70 år eller äldre att begränsa dina nära kontakter. Ta inte emot besök av barn och barnbarn. Ring istället dina nära och kära eller prata via videosamtal.

Låta bli att åka med kollektivtrafiken. Undvik att handla i butiker som apotek och mataffärer eller vistas på andra platser där människor samlas. Ta istället hjälp av anhöriga eller grannar för att till exempel handla mat eller uträtta ärenden.

Det går bra att träffas ute i mindre grupper om du håller avstånd. Ta gärna promenader om du kan, för att undvika andra hälsoproblem. Träna helst utomhus men håll avstånd om du tränar tillsammans med andra. Undvik promenader på platser där det rör sig mycket folk.

Så undviker du att smitta andra

Om du är sjuk ska du stanna hemma för att ta hand om dig själv och för att undvika att smitta andra, även om du bara har milda symtom. Undvik nära kontakter med andra människor när du är sjuk.

Håll ut – det går över

Det är vanligt att känna oro, osäkerhet och ensamhet i en situation då man behöver hålla sig från andra människor.

Det du kan göra för att det ska kännas bättre är till exempel att gå ut på promenader i naturen, tala i telefon med nära och kära, eller hålla kontakt via dator och sociala medier.

Åtgärderna för att begränsa nära kontakter är under en avgränsad tid. Försök att sysselsätta dig med det du tycker är roligt och stimulerande.

Viktiga telefonnummer
 • För allmänna frågor om corona, ring 113 13.
 • För sjukvårdsrådgivning, besök Vårdguiden, www.1177.se eller ring telefonnummer 1177, linjen är öppen dygnet runt.
 • Om du känner oro ring Äldrelinjen, 020-22 22 33. Vardagar klockan 8-19, helger klockan 10-16.
 • Frivilligcentralen i Eskilstunalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Vill du ha en telefonvän som ringer och pratar lite då och då kan vi hjälpa till med det. 016-316 04 60, vardagar klockan 9.30 – 13.00
 • Vid livshotande tillstånd ring 112.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilstuna direkt

Eskilstuna kommuns kontaktcenter

Öppettider

Besökstid Eskilstuna
Måndag-fredag 07.30-16.00


Besökstid Torshälla
Måndag 10.00-19.00
Tisdag-fredag 10.00-16.30
Lördag 11.00-14.00


Telefontid
Måndag-torsdag 08.00-16.30
Fredag 08.00-16.00

Dag före röd dag och klämdag 08.00-13.00

Besöksadress

Värjan, Alva Myrdals gata 5, Eskilstuna
Kvarnen, Storgatan 26, Torshälla