MENY
Eskilstuna kommun

Information om nya coronaviruset/covid-19

Eskilstuna kommun följer händelseutvecklingen till följd av nya coronaviruset och covid-19. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och är beredda att utföra åtgärder inom våra verksamheter om och när det bedöms nödvändigt.

Så kan vi tillsammans minska smittspridningen

Känner du dig det minsta sjuk med symtom som snuva, hosta, eller feber ska du undvika att träffa andra människor. Du ska inte gå till jobbet eller till skolan. Folkhälsomyndigheten uppmanar dig som är 70 år eller äldre att stanna hemma.

Andra rekommendationer är:

  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten. Smittämnen fastnar lätt på händerna.
  • Hosta och nys i armvecket. Släng alltid pappersnäsdukar i en papperskorg och tvätta händerna.
  • Undvik att röra ögon, näsa och mun, där smittan sprids.
  • Håll ett visst avstånd till andra och undvik att ta i hand.

Information om eventuellt smittade personer i våra verksamheter

All information om smittade eller sjuka omfattas av sekretess och tystnadsplikt, därför lämnar kommunen inte ut uppgifter om enskilda personer.

Sekretessen omfattar inte bara uppgifter om sjukdomstillstånd utan även uppgifter om personliga förhållanden som till exempel bostadsort eller arbetsplats. Eskilstunaborna ska alltid känna stort förtroende för personalen i vården och den kommunala omsorgen, därför är patientsekretessen viktig.

Information om åtgärder inom våra olika verksamheter:

Vård- och omsorg

Vi tar inte längre emot besök i våra i vård- och omsorgsboenden (äldreboenden och boenden för personer med demens) och bostäder inom funktionshinderområdet (servicebostäder, gruppbostäder och boenden inom socialpsykiatrin).

Nödvändiga besök ska koordineras med enhetschefen på det aktuella vård- och omsorgsboendet. Kontakta därför enhetschefen så att besöket kan genomföras på ett sätt som minimerar risk för övriga boende.

Många som bor på våra boenden är mer sköra och känsliga för infektioner än andra. Det är därför mycket viktigt att så långt som möjligt undvika att föra in smittor till våra boenden. Detta gäller såväl säsongsinfluensan som det nya coronaviruset.

Läs mer om Vård- och omsorgsförvaltningens arbete mot covid-19

Restauranger på våra boenden

Vi har stängt våra öppna restauranger som finns på våra boenden för att begränsa smittspridningen. Läs mer här.länk till annan webbplats

Matlag

Alla kommunens matlag, samt de matlag som drivs av Attendo, har stängt tillsvidare. De som vanligtvis deltar i matlagen kommer istället att få hemleverans av varma matlådor.

Mötesplatser för seniorer

Samtliga mötesplatser för seniorer är stängda tills vidare.

På Facebook-sidan Mötesplatser för seniorer i Eskilstuna kommunlänk till annan webbplats kan man fortfarande vara med på olika aktiviteter hemifrån.

Eventuella frågor besvaras av enhetschef Malin Sjöberg, 016-710 71 71.

Dagverksamhet för personer med demens

Våra dagverksamheter för personer med demens har stängt tills vidare. Varje enskild person får ett eget tryggt och bra alternativ till dagverksamhet.

Förskolor och grundskolor

Våra förskolor och grundskolor har öppet som vanligt.

Vi följer de riktlinjer som Regionens smittskyddsläkare ger samt Folkhälso­myndighetens rekommendationer vilket innebär att barn som är friska ska gå i förskola/skola.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats

Barn som har symtom på luftvägsinfektion, hosta, andningssvårigheter eller feber ska stanna hemma. Det gäller även vid lättare symtom. Barnet stannar hemma så länge hen har symtom och ytterligare två dagar efter tillfrisknande. Symtom på luftvägsinfektion kan vara snuva eller nästäppa eller ont i halsen.

Här har vi sammanställt ofta förekommande frågor och svar

Läs mer på Vårdguiden 1177länk till annan webbplats om vad du ska göra och när du ska kontakta sjukvården.


Gymnasieskolor

Tills vidare bedriver våra gymnasieskolor distansundervisning för sina elever.

Regeringen har rekommenderat att alla gymnasieskolor ska övergå till distans- och fjärrundervisning och Eskilstuna kommun har beslutat att följa den rekommendationen.

Skolorna har öppet men eleverna får distans- och fjärrundervisning.

Gymnasieskolan har en planering för hur distans- och fjärrundervisning ska ske.

Här har vi sammanställt ofta förekommande frågor och svar

Vuxenutbildningar och SFI

Tills vidare bedriver SFI, Komvux och Lärvux distans- och fjärrundervisning.

Det finns handlingsplaner för hur undervisning ska bedrivas på distans.

Musikskolan
Bygglovsavdelningen

Bygglovavdelningens drop in-tider är stängda tills vidare.

Kontakt via telefon och mail samt förbokade besök sker som vanligt. Här hittar du mer informationlänk till annan webbplats.

Kompetensgallerian

Kompetensgallerian, som hjälper till med information och planering kring vuxenstudier och yrkesval, har öppet digitalt varje vardag mellan klockan 8-17.

Ring 016-710 10 30, maila kompetensgallerian@eskilstuna.se eller chatta på Messenger.

Näringsliv och föreningar

Eskilstuna kommun har presenterat ett åtgärdspaket för det lokala näringslivet och föreningslivet som drabbats hårt i coronakrisen. Bland annat föreslås förlängda betaltider och specifika åtgärder för restauranger, detaljhandel och liknande verksamhet.

Du hittar samtliga åtgärder på vår företagswebb.länk till annan webbplats

Där hittar du också länkar till aktuell information till dig som företagare; från försäkringskassan, Svensk näringsliv och från regeringen gällande bland annat stöd till företagare.

Information som berör föreningar samlar vi på eskilstuna.se/foreningslivlänk till annan webbplats.

Konsumentvägledning

Med anledning av coronautbrottet har Konsumentverket samlat information om vilka rättigheter du har som konsument på hallakonsument.selänk till annan webbplats

Du kan också kontakta konsumentvägledningen i Eskilstuna kommun om du frågor kring dina rättigheter som konsument. Antingen via telefon 016-710 13 66 måndag och torsdag 9.00–11.00. Eller dygnet runt via vår e-tjänst på eskilstuna.se/konsumentlänk till annan webbplats

Kommunfastigheter

Kundcenter har stängt för obokade besök.

Kundservice erbjuds via Mina sidor, e-post eller telefon. Mer information finns på Kommunfastigheters hemsida.länk till annan webbplats

Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar

Regeringen har fattat beslut om att begränsa möjligheten till allmänna sammankomster till ett maxantal på 50 deltagare.

Det nya beslutet gäller från 29 mars. Läs mer på Polisens hemsidalänk till annan webbplats.

Detta kan komma att påverka konserter och andra evenemang i Eskilstuna kommun. Information om inställda evenemanglänk till annan webbplats

Se upp för bedragare

Polisen varnar för att det finns människor i Sverige som uppger sig för att vara medarbetare från hemtjänsten.

Personer ringer upp äldre och uppger att de har i uppdrag från Eskilstuna kommun att stötta med handling av mat. Det här är ingen tjänst som för tillfället finns och det är viktigt att påminna äldre personer i din närhet om att vara vaksamma.

Medarbetare inom kommunens hemtjänst har alltid arbetskläder och ID-kort med Eskilstuna kommuns logga på när de gör hembesök.

Det finns även personer som uppger att de jobbar för Folkhälsomyndigheten; som ringer äldre människor och uppmanar dem att logga in med bankdosa för att verifiera sin identitet för att sedan kunna få skyddsutrustning hemskickad till sig.

Det här är inte ett uppdrag som Folkhälsomyndigheten genomför.

Polisen uppmanar allmänheten att vara uppmärksamma och att meddela äldre personer som du har i din närhet.

Polisens information om bedragare och vad du gör om det blir utsatt.länk till annan webbplats

Vanliga symptom på covid-19

vårdguiden 1177.selänk till annan webbplats får du aktuell information om covid-19 och rekommendationer vid symtom och när och var du ska söka vård.

Om du behöver söka vård

Ring alltid först vårdguiden, telefonnummer 1177.

Allmänna frågor om nya coronaviruset och covid-19

Om du inte har några symtom, men har allmänna frågor om coronaviruset kan du ringa det nationella informationsnumret 113 13.

Information på lätt svenska

På Folkhälsomyndighetens webbplats finns information om covid-19 på lätt svenskalänk till annan webbplats.

Information på finska / Tiedot suomeksi

Suojele itseäsi ja muita infektion leviämiseltä

Vältä läheistä kontaktia sairaiden ihmisten kanssa. Siten suojelet itseäsi ja muita sairastumiselta.

Tässä lisää neuvoja tartunnan välttämiseksi.

Pysy kotona, jos olet sairas

Jää töistä tai koulusta kotiin, jos tunnet olosi sairaaksi ja sinulla on nuhaa, yskää tai kuumetta. Siten estät muita ihmisiä saamasta tartuntaa. Ohje pätee, vaikka tuntisit olosi vain hieman sairaaksi.

Pysy kotona niin kauan kuin tunnet olosi sairaaksi. Jos olosi pahenee etkä pärjää kotihoidolla, soita numeroon 1177, josta saat sairaanhoidon neuvontaa (ruotsiksi ja englanniksi).

Odota vähintään kaksi vuorokautta, kun olet parantunut, ennen kuin palaat töihin tai kouluun.

Vanhuksilla on suurempi riski sairastua vakavasti. Siksi on tärkeää, ettei sairaaloissa ja hoitokodeissa käydä tarpeettomasti. Älä vieraile sellaisissa paikoissa, jos tunnet olosi sairaaksi. Jos työskentelet vanhustenhoidossa, älä mene töihin, jos sinulla on yskä tai olet vilustunut.

Kiinnitä huomiota covid-19:n oireisiin

Covid-19-taudin oireita ovat pääasiassa kuume ja yskä. Myös hengitysvaikeudet, kurkkukipu, päänsärky sekä lihas- ja nivelkivut ovat yleisiä oireita. Useimmat ihmiset saavat lieviä vaivoja, jotka paranevat itsestään kotihoidolla. Jotkut sairastuvat vakavasti ja saavat esimerkiksi hengitysvaikeuksia ja keuhkokuumeen. Jos koet joitakin näistä oireista, yritä olla tapaamatta muita ihmisiä.

Pese kädet usein

Aineet, jotka levittävät virusta, ovat erittäin tarttuvia ja jäävät helposti käsiin. Ne pääsevät leviämään, jos kosketat toisen ihmisen kättä. Pese siksi käsiä usein saippualla ja lämpimällä vedellä vähintään 20 sekunnin ajan.

Pese kädet aina, kun tulet kotiin tai töihin tai kun olet ollut ulkona, ennen aterioita ja ruoan käsittelyä sekä wc-käynnin jälkeen. Käsien desinfiointiaine on hyvä vaihtoehto, kun et pysty pesemään käsiä.

Yski ja aivasta kyynärtaipeeseen

Yskiessä ja aivastaessa leviää pieninä pisaroina tarttuvia aineita, jotka voivat levittää virusta. Yskimällä ja aivastamalla kyynärtaipeeseen tai paperinenäliinaan voit estää infektion leviämisen ympäristöön tai käsiisi. Heitä käytetty paperinenäliina aina roskakoriin ja pese kätesi.

Vältä silmien, nenän ja suun koskettamista

Virus leviää silmien, nenän ja suun limakalvojen kautta. Vältä siksi silmien, nenän ja suun koskettamista.

Käsien desinfiointiaine

Jos saippuaa ja vettä ei ole saatavilla, voit käyttää käsien desinfiointiainetta, jossa on vähintään 60 prosenttia alkoholia.

Tietoja uudesta koronaviruksesta ja covid-19-taudista (PDF, 532 kB)länk till annan webbplats


Information in other languages

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilstuna direkt

Eskilstuna kommuns kontaktcenter

Öppettider

Besökstid Eskilstuna
Måndag-fredag 07.30-16.00


Besökstid Torshälla
Måndag 10.00-19.00
Tisdag-fredag 10.00-16.30

Telefontid
Måndag-torsdag 08.00-16.30
Fredag 08.00-16.00

Besöksadress

Värjan, Alva Myrdals gata 5, Eskilstuna
Kvarnen, Storgatan 26, Torshälla