Frågor och svar

Här finns vanligt förekommande frågor kring hur kommunens arbete mot narkotika ser ut.

Vilket är syftet med denna insats?

Den som väljer att köpa narkotika har ett stort ansvar i hur det ser ut med kriminaliteten i vår stad. Det vill vi uppmärksamma och ta avstånd ifrån – tillsammans. De som inte tar narkotika har också ett ansvar. Ett ansvar att säga ifrån, ifrågasätta och berätta vilka konsekvenser köp av narkotika får.

Vad ska insatsen åstadkomma?

Vi vill öka medvetenheten om ens egna narkotikaanvändning och dess konsekvenser för individ och samhälle, att hjälpa till att bryta normaliseringen och skapa grogrund för samtal och dialog. Vi vill också tillgängliggöra information om vilket stöd som finns att få för både brukare och anhöriga.

Hur hänger narkotikahandeln ihop med kriminaliteten i Eskilstuna?

Kriminella personer vill ha pengar för att finansiera sitt liv, sin kriminella verksamhet och sina statusmarkörer. Inkomsterna från narkotikaförsäljning är stora. För att försvara sina andelar på narkotikamarknaden är kriminella beredda att begå grova våldsbrott.

Hur drabbar det mig?

Narkotika säljs och brukas i alla samhällsklasser och områden. Narkotikahandel sker på många platser där människor rör sig, exempelvis platser med kollektivtrafik och bankomater. Det leder till otrygghet för alla, skolbarn som åker buss, pendlare och boende (även om narkotikahandel sällan är det enda problemet på platsen).

Vilka köper narkotika?

Individer från alla samhällsklasser, åldrar och områden. Allt från injicerande brukare till så kallade festknarkare till de som överanvänder narkotikaklassade läkemedel.

Vad gör kommunen för drogförebyggande insatser?

Det förebyggande arbetet mot droger bedrivs brett i kommunen med särskilt fokus inom skola och socialtjänst. Vi har också ett tätt samarbete med polisen.

Vi har även ett samarbete med krogarna i Eskilstuna för att bland annat minska tillgången till narkotika i krogmiljön enligt konceptet Krogar mot knark.

Är du anhörig eller har egen problematik med alkohol, narkotika, läkemedel, doping eller spel om pengar erbjuder Beroendemottagningen Vägen hjälp och stöd.

Beroendecentrum Ung erbjuder information, rådgivning och behandling för ungdomar upp till 18 år med missbruksproblematik samt deras familjer och övriga nätverk.

Vad gör kommunen för brottsförebyggande insatser?

Samverkansöverenskommelsen mellan Eskilstuna kommun och Polismyndigheten, lokalpolisområde Eskilstuna ligger till grund för det gemensamma brottsförebyggande arbetet under perioden år 2024–2027. Det gemensamma arbetet riktas in på fyra fokusområden med ett antal åtgärder inom varje område.

  • Stoppa skjutningar och grovt våld
  • Stoppa nyrekrytering av barn och unga i kriminalitet
  • Trygga det offentliga rummet
  • Bekämpa systemhotande brottslighet

Vad ska jag göra om jag misstänker att någon använder narkotika?

Om du ser någon okänd person bruka narkotika eller köra rattfull, ring 112. Om det är någon närstående så uttryck din oro, försök motivera personen att sluta och förklara att narkotikahandel göder organiserad brottslighet. Kontakta polisen på 114 14, eller lämna tips på polisen.se.

På vilket samarbetar polisen och kommunen med att motverka narkotikahandeln?

Polis och kommun delar lägesbild och information om platser där narkotikahandel sker, dels genom samarbetet EST, ”effektiv samordning för trygghet”, och dels genom operativa åtgärder därefter. Vi försöker komma åt de som handlar med narkotika på många olika sätt, genom att motivera till vård, ibland via förundersökningar, ibland genom att ta pengar och värdesaker i beslag.

Vad har insatsen kostat?

Kostnaderna för framtagandet av koncept samt olika kommunikationsinsatser, exempelvis filmen och annonseringsmaterial för tryck och digital produktion, har kostat omkring 400 000 kronor.

Uppdaterad: 13 juni 2024