Samhällsskydd och beredskap
Beredskap i hemmet
Alla invånare har ett eget ansvar och ska planera för att kunna klara sig själv i en vecka utan el, vatten eller annat stöd från samhället.
Vad kan du göra för att sätta igång med din egen beredskap?
- Skaffa hemberedskap så du klarar dig på egen hand i en vecka
- Öva din hemberedskap
- Prata om hemberedskap med en kompis eller en granne
På Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps webbplats kan du ta del av olika tips om hemberedskap.
När du handlar åt en granne, upptäcker falska nyheter eller odlar grönsaker på innergården, så stärker du faktiskt hela Sveriges motståndskraft. Förbered dig. Engagera dig. Det du gör spelar roll.
Webbutbildning där du övar på att hantera ett långvarigt strömavbrott som påverkar hela samhället och din bostadsort. Utbildningen tar ca 15 min att genomföra.
Webbutbildning: Hemberedskap – sju dagar
MSB har en vikfolder med ett sjudagars scenario med lärande och praktiska tips. Öva och diskutera med andra eller fundera på egen hand.
I utmaningen ”sju dagar” övar du på att hantera ett långtvarigt strömavbrott. Anta utmaningen och se hur väl du klarar den.
Beredskapsveckan är en temavecka som genomförs vecka 39 varje år. Beredskapsveckan leds av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB och genomförs av flera aktörer, bland annat kommuner. Syftet är att få fler privatpersoner att förbereda sig för en eventuell kris. Rekommendationen är att vi som privatpersoner ska ha en hemberedskap för att klara oss utan samhällets hjälp i minst en vecka.