Samhällsskydd och beredskap
Vi arbetar med att förebygga samhällsstörningar och vara väl förberedda för att hantera händelser som till exempel stora bränder, översvämningar och omfattande elavbrott.
I arbetet ingår även planering för hur kommunen ska agera tillsammans med andra samhällsaktörer, för att grundläggande funktioner ska fungera även i kris. Se mer om hur vi arbetar med krisberedskap i filmerna nedan.
Samlad information från svenska myndigheter – krisinformation.se
Krisinformation.se är en webbplats som förmedlar information från myndigheter och andra ansvariga i samband med en kris eller allvarlig händelse. Här finns information om hur du kan kontakta myndigheter, kommuner eller andra som har ansvar vid en kris. Du får veta vad som händer och vad du själv kan göra.
Krisledning
Eskilstuna kommuns krisledningsorganisation aktiveras i regel ett par gånger per år. Varje förvaltning ansvarar för sitt förvaltningsområde i alla situationer men trygghets- och säkerhetsenheten har en särskild roll i att samordna och bevaka riskbilder, som till exempel väderhändelser, smittsamma sjukdomar, allvarliga hot eller social oro med större påverkan.
Krisledningsorganisationen tar vid när händelser påverkar delar av kommunens verksamhet eller det finns ett stort behov av samverkan mellan olika aktörer. En god krisledningsförmåga kräver en väl fungerande omvärldsanalys och larmmottagning, att den som ansvarar för en verksamhet även gör det under kris och goda möjligheter att skapa en samlad bild av situationen.
Krisstöd
Eskilstuna kommun arbetar aktivt för att invånare ska få stöd utifrån psykiskt och socialt omhändertagande vid större kriser (POSOM) genom samordningsinsatser. Det innebär att de drabbade ska få stöd när den ordinarie stödverksamheten inte räcker till. Det kan vara vid en större kris eller olyckshändelse.
Sverige är ett modernt land där de flesta av oss lever ett säkert och tryggt liv med alla tänkbara bekvämligheter. Men ett modernt samhälle är också ett sårbart samhälle. Hur beredd är du om något skulle hända?
Den svenska krisberedskapen bygger på att alla tar ett gemensamt ansvar för vårt lands och för vår egen och anhörigas säkerhet. Det egna ansvaret innebär också att du ska vara förberedd på att kunna hantera en svår situation och klara av de omedelbara behov som kan uppstå.
Att kunna klara några dygn utan tillgång på mat, vatten eller el är ingen lätt situation. Men de flesta av oss kan klara det om vi är förberedda. Om vi klarar de första akuta dygnen underlättar det för de mest nödställda. Då kan samhällets resurser användas för att hjälpa svaga och utsatta människor; till exempel äldre, sjuka och barn.
Tips på vad som alltid är bra att ha hemma
Vid kriser finns en risk att du måste klara dig utan till exempel värme, belysning, vatten och mycket annat som du tar för givet. Vi har samlat tips på vad du alltid bör ha hemma i en broschyr, på flera olika språk:
- ةيبرعلا ةغللا (arabiska) Pdf, 407 kB.
- Bosanski (bosniska) Pdf, 343 kB.
- Suomi (finska) Pdf, 814 kB.
- Soomaali (somaliska) Pdf, 337 kB.
- Svenska Pdf, 854 kB.
- Tiếng việt (vietnamesiska) Pdf, 403 kB.
Samlad information från svenska myndigheter finns på krisinformation.se
Krisinformation.se är en webbplats som förmedlar information från myndigheter och andra ansvariga i samband med en kris eller allvarlig händelse. Här finns information om hur du kan kontakta myndigheter, kommuner eller andra som har ansvar vid en kris. Du får veta vad som händer och vad du själv kan göra.
Utöver fredstid har Eskilstuna kommun även ett geografiskt områdesansvar vid höjd beredskap, som regeringen beslutar om.
Det kan handla om krigsfara eller att Sverige är i krig. För Eskilstuna kommun innebär arbetet bland annat att förse invånare med information och hålla dem uppdaterade om läget, stötta försvarsmakten och samordna insatser lokalt, till exempel ransoneringar.
Eskilstuna kommun ska
- Se till att VMA (viktigt meddelande till allmänheten) kan sändas via anläggningar för utomhusvarning.
- Ha en krisledning med grundläggande kunskaper om kommunens uppgifter vid höjd beredskap.
VMA-systemet används för att varna och informera allmänheten vid olyckor eller vid risk för olyckor. VMA-systemet är dels ett utomhuslarm, dels ett meddelande i samtliga radio- och TV-kanaler samt på sidan 599 i SVT Text.
Signalen utomhus består av sju sekunder långa ljudstötar med 14 sekunders paus emellan.
Signalen VMA betyder att du ska gå inomhus, stänga fönster och dörrar, samt eventuell ventilation och lyssna på radion för att få mer information.
När faran har upphört sänds signalen ”faran över”: en 30 sekunder lång sammanhängande signal.
Utomhuslarmet testas fyra gånger per år, första helgfria måndagen i mars, juni, september och december klockan 15.00.
Information ges i Sveriges Radios samtliga radiokanaler före detta klockslag och när provet är avslutat.
Det finns mer att läsa om VMA på MSB:s (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) webbplats och även på SOS Alarm:s webbplats.
Miryame Malmquist
Krisberedskapssamordnare
Telefon:
E-post: