Eskilstuna kommun

Första insatsperson (FIP)

Första insatsperson (FIP) betyder att en brandman alltid har beredskap och kan rycka ut vid olyckor. I Eskilstuna kommun har vi fyra FIP - en i Torshälla, en i Västermo, en i Ärla och en i Kvicksund.

Funktionen första insatsperson innebär att en brandman alltid har beredskap och kan åka direkt till olycksplatsen utan att först behöva åka till brandstationen.

Brandmannen har ett eget mindre brandfordon med släck- och räddningsutrustning med sig till jobbet och hem på nätter och helger för att snabbt kunna göra en första räddningsinsats.

FIP i Kvicksund är ett samarbete mellan Räddningstjänsten Eskilstuna och Mälardalens Brand- och Räddningsförbund.

I Kvicksundsområdet bor drygt 2 000 personer som hittills fått vänta på att närmaste räddningsstyrka från Eskilstuna eller Kolbäck kommit vid en brand eller olycka.

Genom ett unikt projekt mellan räddningstjänsten i Eskilstuna och Mälardalens Brand- och Räddningsförbund (MBR), startades i oktober 2015 en gemensam snabb resurs i form av en första insatsperson. Fem personer som bor och arbetar i Kvicksundsområdet har fått en specialanpassad utbildning, för att någon av dessa alltid ska vara beredd att rycka ut. Personerna har ett mindre räddningsfordon med nödvändig utrustning i sin närhet, och kan därför bege sig snabbt mot olycksplatsen.

Vid larm kommer den huvudsakliga uppgiften vara att komma tidigt på plats, förmedla information till övriga räddningsstyrkor, och om möjligt utifrån den egna säkerheten göra en första skadebegränsande insats. På så sätt kan dessa första insatspersoner göra en värdefull insats i väntan på att övriga räddningsstyrkor anländer.

Fem brandmän, som kallas första insatspersoner, turas om att ha beredskap och gör att hjälpen når fram snabbare.

Räddningstjänsten

Telefon:

Öppettider

Måndag-fredag kl. 8.00-16.00

Uppdaterad: 31 augusti 2022