Vi vet att de flesta människor vill leva ett tryggt och självständigt liv med hänsyn till sina behov. Här kan du läsa om hur vi arbetar för att bidra till det och hur du själv kan hjälpa till.
Ta hand om dig!
Många äldre önskar att åldras självständigt och tryggt. Tillsammans med olika aktörer bygger vi ett samhälle där fler kan bidra på sina villkor. Alla kan hjälpa till. Genom att ta hand om din hälsa ökar du möjligheten att leva ett aktivt och självständigt liv så länge som möjligt.
Under den 8 oktober - 4 november pågår en utställning om hur vi tillsammans skapar framtidens omsorg på stadsbiblioteket. Här hittar du inspiration och tips från utställningen.
Social samvaro
Social samvaro är en grundläggande mänsklig behov och spelar en viktig roll för vår hälsa och välmående. Genom att ha kontakt med andra människor skapar vi känslor av gemenskap, trygghet och tillhörighet. Att delta i sociala sammanhang kan motverka ensamhet, stärka vårt självförtroende och bidra till en positiv livskvalitet. Det hjälper oss också att utveckla viktiga färdigheter, som kommunikation och empati, och ger oss stöd i både glädje och svårare stunder i livet.
Föreningar och frivilligorganisationer
Det finns många föreningar i Eskilstuna, såsom Frivilligcentralen, som erbjuder aktiviteter och möjligheter att träffa nya människor genom volontärarbete eller gemensamma projekt.
Mötesplatser för seniorer
Eskilstuna kommun erbjuder flera träffpunkter för seniorer, såsom Mötesplats Tunafors och Mötesplats Måsta, där man kan delta i aktiviteter, fika och umgås med andra i samma ålder.
Studieförbund
Genom studieförbund som ABF och Medborgarskolan kan du delta i kurser, workshops och studiecirklar där du möter andra med liknande intressen.
Kultur- och fritidsaktiviteter
Eskilstuna erbjuder olika kulturevenemang, konserter och fritidsaktiviteter som öppnar upp för möjligheten att möta andra som delar dina intressen.
Sociala appen GoFrendly
Det är en social app som riktar sig till kvinnor och gör det enkelt att träffa nya vänner utifrån gemensamma intressen och livssituationer. Appen fungerar ungefär som en dejtingapp, men istället för romantiska relationer är fokus på vänskap. Genom att skapa en profil och matcha med andra kan man hitta personer att fika med, träna tillsammans med eller delta i olika aktiviteter.
Appen Mötesglädje
Mötesglädje är en app som utvecklats av SPF Seniorerna för att motverka ofrivillig ensamhet bland seniorer. Den är utformad för att göra det lättare att knyta kontakter och skapa sociala möten. Genom appen kan användare chatta, få tips om aktiviteter och delta i olika arrangemang, allt med syftet att sprida social glädje och främja gemenskap. Appen är resultatet av ett treårigt projekt som finansierats av Allmänna Arvsfonden och är tillgänglig att ladda ner kostnadsfritt från både App Store och Google Play.
Vad rekommenderar WHO?
Barn och ungdomar: minst 60 minuters daglig fysisk aktivitet
Vuxna: minst 150 -300 minuters pulshöjande aktiviteter/vecka. Muskelstärkande aktiviteter minst två dagar/vecka. Minska din stillasittande tid och var fysiskt aktiv under hela veckan.
Motion eller träning?
Genom att motionera mår vi allmänt bättre och risken för att få välfärdssjukdomar minskar. Men om vi vill bli bra på något måste vi specifikt träna det. Det du tränar nu har du nytta av även senare i livet. Det rörelsemönster man lär sig som barn har man nytta av för att lättare utföra olika rörelser senare i livet. Rätt levnadsvanor i medelåldern bidrar till bra fysisk förmåga när man blir äldre och fysisk aktivitet vid 60–70 års ålder påverkar risken att falla vid 90+.
Hur kan du testa din förmåga?
KONDITION
Med Coopertest, Beeptest eller Åstrandstest. Tränas med pulshöjande aktivitet till exempel löpning, promenad, cykel, olika konditionsmaskiner på gym, fotboll, leka jaga, hoppa hopprep med mera.
STYRKA
I styrkemaskiner eller genom att utföra olika övningar som belastar den muskel vars styrka du vill mäta. Tränas genom exempelvis träning i gymmaskiner, fria vikter, egen kroppsvikt som belastning, gräva, skotta snö, bära saker, klättra, gå uppför trappan med dubbla steg, hoppa med mera.
BALANS
På balansmatta eller genom att utföra olika balansövningar. Tränas exempelvis när du går balansgång, går eller springer i skogen, hoppar över vattenpölar, balanserar på en pilatesboll med mera.
KOORDINATION
Genom olika koordinationsövningar. Tränas när du dansar, spelar bollsporter, leker eller utmanar din koordination på andra sätt.
GLÖM INTE RÖRLIGHETEN!
Utmana din rörlighet så du håller en sund rörlighet i alla dina leder.
VAD BEHÖVS FÖR ATT BLI SNABB?
Styrka, explosiv styrka och koordination samt en bra reaktionsförmåga och förmågan att röra armar och ben i en hög frekvens.
DET ÄR INTE BARA ÄLDRE SOM FALLER!
Fallolyckor är den vanligaste arbetsolyckan i Sverige. Ungefär 8000 av de allvarliga fallen som sker på arbetsplatser är att någon ramlar inomhus på ett golv eller utomhus på marken. Oftast faller man alltså inte ner från något.
Mat för hälsan
Nägra enkla tips som gör stor skillnad:
Ät mer: mat med fullkorn, nyttiga fetter, magra mejeriprodukter
Åt minder: socker, rött kött och chark, salt
Ät en regnbåge om dagen
20 sorter från växtriket varje vecka mår magen bra av.
Mata dina mikrober!
Det spelar ingen roll om du har kött på tallriken, är vegan eller icke-vegan. Nyckeln är att få mångfalden av växter i alla dess former, så många du kan på din tallrik för att mata dina mikrober. Om man inte ger sin tarmflora tillräckligt med fibrer, börjar mikroberna äta upp dig. De börjar äta av slemhinnan i magen som reservkost och med tiden försvinner slemhinnan. Då hamnar dina bakterier på platser i kroppen där de inte hör hemma och när immunceller märker det, går de i försvarsläge. Det kan orsaka inflammation och förändra magens mikrobiella sammansättning vilket i sin tur kan leda till inflammatorisk tarmsjukdom.
”Mikrober hjälper till att dämpa inflammation och göra immunsystemet mindre benäget att orsaka autoimmun sjukdom.", Justin Sonnenburg, Microbiolog
Ge tarmfloran mångfald!
När du äter processad mat tas allt upp av blodet inom de första centimetrarna av tunntarmen. Blodvärdet stiger och det måste snabbt packas in i cellerna. Det blir som en
slags stress för kroppen. Fibrer i kosten gör det hela mer stabilt. Blodet tar upp fibrerna successivt och det blir en bra födokälla för mikroberna i tjocktarmen. Om en tarmflora
har mångfald, flera olika bakterier, har det en bukett av möjligheter att bemöta det livet kastar på oss.
- ”Ungefär 70% av Tavårt immunförsvar bor i vår mage. Bakterier tränar immunsystemet att reagera på dåliga organismer som kan påverka hälsan.", Jack Gilbert, Microbial ecologist
Aktivitetslista
Här är en lista med aktiviteter inom olika livsområden. Det viktiga är att hitta aktiviteter som är roliga, lustfyllda eller meningsfulla för just dig!
Relationer
- Ring upp en vän/familjemedlem/partner
- Skriv och skicka brev/kort
- Bjuda över någon på lunch/middag
- Ringa någon som behöver stöd
- Ringa eller skriva till någon du inte haft kontakt med på länge
- Besöka en vän/familjemedlem
- Fika med en bekant
- Björda över en vän/familjemedlem
- Gå med i en förening
Kropp och hälsa
- Ta en promenad/cykeltur
- Styrketräna
- Stretching/yoga
- Ta ett bad eller en dusch
- Klä mig fint
- Raka mig
- Testa en sportaktivitet
- Ge mig själv manikyr
- Sminka mig
Nöjen och fritid
- Lyssa på radio/musik
- Läsa en bra bok/tidning
- Gå på museum
- Sjunga (själv eller i kör)
- Se en bra film
- Titta på fotografier
- Spela ett instrument
- Dansa (själv eller med en partner)
- Titta på sport jag är intresserad av
- Äta på restaurang
- Spela kort/spel
Personlig utveckling
- Lära mig något nytt
- Måla eller teckna
- Lösa korsord/sudoku
- Lägga pussel
- Skriva dagbok
- Handarbete (t ex sy, snickra, sticka)
- Gå på en föreläsning
- Planera en resa att genomföra längre fram
- Fotografera
Natur
- Ta en promenad i skogen
- Plocka något i naturen( t ex svamp, blommor etc)
- Sitta i solen
- Lyssna på naturen
- Skåda något ( t ex fåglar, moln)
- Sitta vid en sjö
- Fiska
- Besöka en park
- Åka på utflykt/biltur
Andlighet
- Meditera
- Tänka på andliga frågor
- Läsa en andlig skrift/bok
- Be
- Besöka en andlig lokal/plats
- Gå på en andlig aktivitet/möte
Hem och hushåll
- Laga och äta en ny maträtt
- Lag och äta din favoriträtt
- Baka
- Göra ett fotoalbum
- Göra en rejäl städning av något
- Trädgårdsarbete
- Sköta om blommor
- Ta tag i något som inte blivit gjort
- Laga/stryka kläder
- Fixa en cykel (rengöring, laga/pumpa däck etc)
Framtidens vård- och omsorg
Vi har en utmaning. Andelen äldre och personer med vårdbehov ökar snabbare än andelen personer som kan arbeta inom vård och omsorg. För att klara utmaningen har vi börjat en stor utveckling av vårt arbetssätt.
Vi behöver möta framtidens krav genom utveckling av digital teknik, med fokus på individanpassade lösningar och samverkan mellan olika aktörer för att möta framtida utmaningar.
Grunden i vårt arbete är målbilden Framtidens vård och omsorg 2035, som antagits av vård- och omsorgsnämnden. Den visar kortfattat hur vi ska arbeta:
- Vi ska skapa förutsättningar för den enskilde att få stöd från fler delar av samhället, så som till exempel föreningslivet.
- Vi ska samarbeta över gränserna för att säkerställa att rätt kompetenser finns på plats. Du som behöver stöd har givetvis den viktigaste kompetensen och är den viktigaste samarbetspartnern.
- Du som behöver stöd ska vara en aktiv medskapare och kunna påverka vilka insatser du ska få. Vi ska på ett ännu tydligare sätt utgå ifrån dina önskemål, behov och din expertis när vi tillsammans tar fram de insatser.
- Vi ska vara möjliggörare, inte hjälpare. Vi ska i ännu högre utsträckning arbeta för att göra det möjligt för dig att vara så fri och självständig som bara är möjligt. Vi ska vara flexibla i våra arbetssätt för att möta dig där du befinner dig.
Målbild Framtidens vård och omsorg 2035
Vård- och omsorgsnämndens strategiska utvecklingsplan för perioden 2024-2027 med utblick mot 2035
Andelen äldre och behovet av vård och omsorg ökar i Sverige. De demografiska förändringarna är så omfattande att antalet i arbetsför ålder inte kommer att räcka till om vi fortsätter arbeta som idag – vi behöver förändra och tänka nytt.
Vi måste förändra vår verksamhet för att kunna bedriva vård och omsorg utifrån nya förutsättningar. Vi vill fördröja behovet av vård och omsorg. Det gör vi genom att öka fokus på självständighet och trygghet genom hälsofrämjande insatser, förstärkt habilitering/rehabilitering och ökad användning av hjälpmedel och välfärdsteknik. Vi vill utveckla och samla kompetens över områdes- och myndighetsgränser för att skapa en samordnad vård och omsorg. Vi vill nyttja digitala verktyg för att frigöra arbetstid som kan användas till ökad kvalitet och värdeskapande möten med den enskilde invånaren. Vårt mål är att stödja invånaren att leva sitt liv utifrån sina mål och villkor.
Vård- och omsorgsnämnden har antagit en målbild Framtidens vård och omsorg 2035 för att skapa förutsättningar för ett effektivt och målinriktat utvecklingsarbete i förvaltningen och tillsammans med samarbetspartners. Målbilden redovisas som fyra skiften och i fyra perspektiv; samhälls-, organisations-, invånar- och medarbetarperspektiv. Varje skifte beskrivs i ett från och i ett till. Från beskriver hur organisationen upplever sig idag. Till beskriver hur medarbetarna ser verksamheten 2035. Tillsammans ska vi göra en förflyttning.
Strategiskt mål Tryggt och självständigt liv
Alla flickor och pojkar, kvinnor och män ska ges förutsättningar att leva ett tryggt och självständigt liv med god livskvalitet. Äldre kvinnor och män ska erbjudas ett tydligt stöd för att kunna bo kvar i hemmet. Detta är målbeskrivningen för kommunens strategiska mål Tryggt och självständigt liv. Under mandatperioden 2024–2027 har kommunkoncernen fokus på att:
- utveckla proaktiva insatser som stödjer invånarna att använda sina egna förmågor och resurser för ett fortsatt tryggt och självständigt liv. Äldre kvinnor och män ska erbjudas stöd för att bo kvar i sin bostad.
- tillsammans med Region Sörmland erbjuda en personcentrerad nära vård och omsorg. Verksamheterna inkluderar och stödjer anhöriga som vårdar en person som är långvarigt sjuk, äldre eller har en funktionsnedsättning.
- utveckla en smart och individanpassad välfärd genom ökad digital inkludering.
- skapa ett strategiskt partnerskap med Region Sörmland, näringsliv, civilsamhälle och Mälardalens universitet med syfte att utveckla framtidens vård och omsorg.
Våra strategiska vägval
För att nå målbilden finns strategiska vägval som stöd till medarbetaren i vardagen.
- Personcentrerad vård och omsorg, Vi prioriterar individens behov och målsättning och stödjer självständighet i den miljö som är bäst för den enskilde. Digitala lösningar, stöd och tjänster är vårt förstahandsalternativ för att förbättra servicen till invånarna och för att skapa effektivare arbetssätt. Personliga möten prioriteras där de skapar mest värde.
- Proaktivitet och samverkan, Vi arbetar förebyggande i stället för att agera på problem i efterhand. Vi föredrar gränsöverskridande samarbete och skapar synergier och effektivitet samtidigt som vi utvecklar starkt partnerskap inom och utanför vår organisation.
- Tillit och inkludering, Vi litar på varandras förmågor och skapar en mindre detaljstyrd och mer flexibel arbetsmiljö. Genom att inkludera alla och värdera individens perspektiv och behov, bygger vi en öppen och välkomnande organisation där alla känner sig värdefulla.
- Kunskap och kompetensutveckling; Vi bygger en kultur av ständigt lärande och utveckling, där kunskapsdelning uppmuntras. Beslut fattas baserat på kunskap. Det främjar en kompetent och insiktsfull organisation redo för framtiden.
Från utförare till samhällsbyggare
Det första skiftet beskriver förflyttningen i ett samhällsperspektiv. Kommunen går från att vara en utförare till att vara en samhällsbyggare. Vi går från att arbeta reaktivt till att förebygga behov av stöd, vård och/eller omsorg. Kommunen ger stöd så att invånaren kan ta ansvar för sin hälsa och livssituation.
Från: Kommunen erbjuder vård och omsorg när behov uppstår
Till: Vi skapar proaktiva lösningnar tillsammans med andra aktörer i takt med samhällets förändring.
2035 stödjer kommunen invånarna att ta ansvar för sin egen och andras trygghet och hälsa. Det har blivit möjligt genom att frigöra och utveckla enskildas och gruppers egna resurser för ett gott, självständigt och aktivt liv. Kommunens medarbetare arbetar med andra aktörer och med individens behov i centrum.
Förvaltningens medarbetare är ”samhällsbyggare” som samarbetar med olika verksamheter i staden, till exempel med vårdcentraler, skolor, idrottsföreningar och intresseorganisationer. Målsättningen är att tillsammans öka tillgängligheten och stödja invånarna i att leva ett tryggt och självständigt liv med god livskvalitet. Invånarens möjlighet att få hjälp till självhjälp är självklar. Den ideella sektorn har vuxit och medverkar i att bygga ett gott och hållbart samhälle.
Ord som helhetsperspektiv, meningsfullhet och mångfald används av invånare och medarbetare som beskriver kommunens verksamhet eller den egna arbetsplatsen.
Vår roll som samhällsbyggare
I rollen som samhällsbyggare arbetar vi aktivt för att bidra till en positiv samhällsutveckling i Eskilstuna. Tillsammans med Region Sörmland, akademin, andra förvaltningar och bolag, näringsliv, civilsamhälle med flera initierar vi gemensam verksamhetsutveckling som bidrar till ett samhälle som är inkluderande, tillgängligt och skapar förutsättningar för att människor mår bra och känner sig trygga. Målsättningen är att stödja invånaren att behålla sin hälsa och fördröja behov av vård och omsorg samt öka förutsättningarna för att kunna bo kvar hemma i eget ordinärt boende. Arbetet kan inkludera:
- utemiljöer och byggnader,
- kollektivtrafik och vägar,
- bostäder,
- social delaktighet,
- respekt och social inkludering,
- arbete, sysselsättning och medborgarinflytande,
- kommunikation och information samt
- samhälls- och hälsovårdstjänster[1].
[1] Åtta definierade fokusområden för en Äldrevänlig stad, WHO
Vårt fokus under perioden
År 2027 har vård- och omsorgsnämnden utvecklat samverkan och strukturer som stödjer invånarna att ta ansvar för sin egen och andras trygghet och hälsa.
År 2027 finns
- strukturer, som i en vidareutveckling, möjliggör för invånarna att ta ett eget ansvar för sin hälsa och sin livssituation.
- strukturer, som i en vidareutveckling, bidrar till att skapa likvärdiga förutsättningar utifrån diskrimineringsgrunderna.
- förebyggande och hälsofrämjande insatser till invånarna i Eskilstuna utifrån deras olika livsvillkor.
- ett vidareutvecklat samarbete med andra förvaltningar i Eskilstuna kommun, Region Sörmland och Mälardalens universitet.
- samverkansformer, som kan vidareutvecklas, med näringsliv, intresseorganisationer, idrottsföreningar, förbund med flera.
- förenklade kontaktvägar och ökad tillgänglighet till vården och omsorgen.
- balans mellan efterfrågan och tillgång av särskilt boende för barn, unga, vuxna och äldre.
- förutsättningar för effektiva digitala arbetssätt över myndighetsgränser.
- förutsättningar för att minska det digitala utanförskapet.
- en ökad kunskap hos medarbetarna och invånarna om vikten av att ta ansvar och planera för sitt liv.
Från ensamarbete till gränsöverskridande samarbete
Det andra skiftet beskriver förflyttningen på en organisationsnivå. I målbilden går vi från att varje aktör arbetar för sig till att vi i stället arbetar i ett gränsöverskridande samarbete med invånaren i fokus.
Från: Ansvarsfördelningen inom kommunen och mellan kommun, region och andra aktörer är begränsade och varje aktör arbetar för sig.
Till: Vi arbetar tillsammans med invånaren som teamets viktigaste deltagare.
2035 är kommunen ledande på att skapa väl fungerande team där den enskilde invånaren är teamets viktigaste deltagare. Medarbetarnas engagemang och kompetens bygger goda och hållbara lösningar med den enskilde invånaren i fokus. Grundtanken är att gå från ett reaktivt till ett proaktivt synsätt och att det genomsyrar allt.
Vårt målbildsarbete uppmärksammas både nationellt och internationellt och vi delar gärna med oss av våra erfarenheter. Framgången ligger bland annat i att bygga starka broar mellan olika verksamheter och att medarbetarna tar ansvar och bidrar utöver det förväntade. Det finns ytor för kreativa möten där olika aktörer delar och bygger ny kunskap kontinuerligt. Det finns också valmöjligheter kring både arbetsformer och roller. Automatiserad administration har frigjort resurser och tid som används till mer värdeskapande arbetsuppgifter och till det goda mötet. Medarbetarna har genom digitalisering förändrat sina arbetssätt och har därmed goda förutsättningar att stödja invånaren i att uppnå sina mål. Vårt arbete är rättssäkert och håller hög kvalitet.
Tack vare medarbetarnas kompetens och förmåga känner invånarna ett stort förtroende för kommunens verksamhet.
Vårt fokus under perioden
År 2027 har vi skapat förutsättningar för en hållbar vård och omsorg med individens mål och vilja i fokus.
År 2027 har vi
- genom arbetsdelning säkerställt att rätt kompetens nyttjas till rätt arbetsuppgift.
- identifierat behov av nya kompetenser och utvecklat nya arbetsformer och roller inom förvaltningen. Tillsammans med samarbetspartners skapar vi utbildningsinnehåll som svarar mot vården och omsorgens behov.
- utformat tvärprofessionella team där invånaren är teamets viktigaste deltagare.
- utvecklat arbetssätt som stödjer proaktivt förhållningssätt för att minska eller fördröja behov av vård och omsorg.
- utvecklat ledningsstrukturer ”på tvären” för att korta ledtider, öka kvalitet och tillsammans leda proaktivt.
- utvecklat arbetssätt och organisation för effektiv digitalisering med brukarnära och processnära digitala lösningar.
- utvecklat ett samarbete med civilsamhället.
- kompetens att ge våra invånare förutsättningar att leva ett självständigt liv.
- utvecklat arbetssätt som bidrar till att inte någon invånare diskrimineras och att alla invånare har likvärdiga möjligheter att nå sina mål.
- invånarnas förtroende för utvecklingen av framtidens vård och omsorg 2035.
Från passiv mottagare till aktiv medskapare
Det tredje skiftet beskriver förflyttningen i ett invånarperspektiv. Vi går från att se invånaren som en passiv mottagare till att se invånaren som en aktiv medskapare. Invånaren tar ansvar för sin hälsa och planerar sitt liv på ett sätt som känns meningsfullt.
Från: Vi hjälper dig med vårt utbud av standardlösningar
Till: Som invånare är jag aktiv och skapar helhetslösningar utifrån mina behov.
2035 tar invånaren ansvar för sin hälsa och planerar sitt liv på ett sätt som känns meningsfullt. Våra invånare är bekanta med och har förtroende för kommunen redan innan de hamnar i en situation där de måste få vård och omsorg. De har kontakt med kommunen i mer eller mindre grad under livet.
Medarbetarna arbetar förebyggande och inspirerar invånarna att använda sina egna förmågor. Känslan av att vara beroende, låst och begränsad uppkommer alltmer sällan. Invånaren är ”styrman” i sitt liv tillsammans med anhöriga.
Kommunen prioriterar också för att underlätta för anhöriga som vill stödja sina närstående.
Invånare med små eller stora behov känner både trygghet och frihet. Känslan kommer av att kommunen gjort ett val att vara en aktiv del av samhället – en samhällsbyggare.
Invånarna lever ett gott liv under hela livet.
Vårt fokus under perioden
År 2027 har vi utvecklat
- tidiga, samordnade och hälsofrämjande insatser som stödjer den enskilde att bli trygg, säker och så självständig som möjligt utifrån egna villkor, sin livssituation och sina resurser.
- en personcentrerad och patientsäker vård och omsorg med hela individen i centrum.
År 2027 har vi med invånaren i centrum
- utvecklat och förenklat kontaktvägar och ökat tillgängligheten till vård och omsorg.
- utvecklat digitala lösningar som skapar förutsättningar för invånaren att vara ”styrman” i sitt liv.
- anpassat vårt arbete utifrån kunskapen om att individens livsvillkor påverkas av kön, könsidentitet, ålder, funktionssätt, etisk bakgrund, religion och sexuell läggning.
- minskat detaljstyrningen av insatser och utvecklat arbetssätt som utgår från en personcentrerad och patientsäker vård och omsorg.
- skapat förutsättningar för att bedriva en personcentrerad och patientsäker vård och omsorg.
- utvecklat ett flexibelt stöd som utgår från individens behov, mål och förutsättningar.
- utvecklat metoder som bidrar till att den enskilde kan leva ett liv fritt från våld.
- strukturer som stödjer invånaren att ta ansvar och planera för sitt liv.
Från hjälpare till möjliggörare
Det fjärde skiftet beskriver förflyttningen i ett medarbetarperspektiv. Vi går från att se medarbetaren som en hjälpare till att i stället vara en möjliggörare. Medarbetaren stödjer invånaren att uppnå sina livsmål.
Från: Vi arbetar inom respektive enhet och utgår från vårt eget verksamhetsperspektiv.
Till: Vi är stolta över att bidra till ett gott liv för invånarna. Tillsammans skapar vi bästa möjliga förutsättningar för varje individ.
2035 har traditionella tjänster och rutiner ersatts av nya yrkesroller och arbetssätt. Det interna arbetet har förändrats.
Tillitsfulla ledare stödjer och uppmuntrar medarbetarna i att vara på ”rätt ställe” och att testa nya arbetssätt i samspel med andra. Medarbetarna arbetar i tvärprofessionella team med fokus på att stödja invånaren i att uppnå sina livsmål. Medarbetarnas intressen och talanger tillvaratas och det finns plats för mångfald. Medarbetare har relevant och ny kompetens som bland annat hämtas genom samverkan med utbildningssektorn. Samtidigt värdesätts och delas erfarenhet från den praktiska vardagen.
Det finns en större frihet att själv planera sin arbetsdag. Dagen kan börja med egen planering hemma för att sedan avslutas med att träffa invånaren i sin hemmiljö, på gymmet eller kontoret. Digitala arbetssätt och välfärdsteknik används som stöd i smarta och enkla system. Det frigör tid till värdeskapande arbetsuppgifter och goda möten.
Det är hög status att arbeta inom vården och omsorgen i Eskilstuna.
Vårt fokus under perioden
År 2027 har vi stärkt vår förmåga att tillvarata medarbetarnas engagemang, vilja, intresse och resurser för att bedriva en hållbar vård och omsorg med individens mål och vilja i fokus.
För att uppnå målbilden krävs att vi blir en attraktiv arbetsgivare.
År 2027 finns
- utvärderade arbetssätt som frigör tid för medarbetare att stödja invånaren i att nå sina mål.
- förutsättningar för ett hållbart och jämställt arbetsliv med arbetsplatser där medarbetare och ledare har förutsättningar att utföra sitt jobb och samtidigt må bra genom god bemanning, handlingsutrymme och möjligheter till återhämtning.
- förutsättningar för ett modigt medarbetarskap där medarbetarna på alla nivåer är aktiva, vågar prova nya arbetssätt och utvecklar tjänster och service tillsammans med dem som verksamheten är till för.
- förutsättningar för chefer att leda tillsammans med fokus på kärnuppdraget.
- en ömsesidig tillit mellan medarbetare och ledning som möjliggör ett aktivt medarbetarskap.
- en utbyggd struktur för en lärande organisation i samverkan.
- digitala arbetssätt som frigör tid till värdeskapande arbetsuppgifter och ökad kvalitet.
- ett förbättrat resultat i medarbetarundersökningen angående HME (motivation, ledarskap och styrning) samt aktivt medarbetarskap.
Under 2024 genomförde vård- och omsorgsförvaltningen en undersökning för att undersöka Eskilstunabornas inställning till framtidens vård och omsorg. 1021 personer i åldersgrupperna 18-30 år, 31-64 år och 65-84 år svarade på enkäten.
Resultaten visar bland annat att:
- 94 % vill kunna klara sig själva, t.ex. när de blir äldre eller får ett funktionshinder.
- 60 % vill helst få hjälpmedel och teknik som gör att de klarar sig själva.
- 88 % vill helst bo kvar i sin egen bostad och få hjälp där.
- 89 % tycker att det är bra att det skapas fler tekniska hjälpmedel
- 57 % tycker att det är bra att mer kan göras digitalt eller med tekniska hjälpmedel
Resultaten visar generellt att alla tre åldersgrupper är positiva till tekniska lösningar, dock
är den positiva inställningen lägst i den äldre gruppen och högst i den yngre
gruppen.
Här kan du läsa en fördjupad analys från undersökningen Pdf, 659 kB.