MENY
Eskilstuna kommun

Tillgänglighetsdagarna

Jimmy Jansson, kommunstyrelsens ordförande, provade att ta sig fram med rullstol under Tillgänglighetsdagarna 2016.

Den 11 – 12 maj 2017 arrangerades Tillgänglighetsdagarna för tredje året i rad i Eskilstuna. Eskilstuna kommun, assistansbolaget Humana och ESOF, Eskilstunas samarbetsorganisation för funktionshinderfrågor, stod bakom flera programpunkter där olika typer av tillgänglighet diskuterades.

På programmet stod bland annat tillgänglighetsvandring i Munktellstaden, presentation av Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet och paneldebatt om personlig assistans och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

Tillgänglighetsdagarna är till för att uppmärksamma politiker och tjänstepersoner på att tillgänglighetsfrågor är en kommunal angelägenhet. Tillgänglighet hänger ihop med flera av FN:s konventioner om mänskliga rättigheter, bland annat konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Att öka tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning är en förutsättning för att uppnå jämställdhet och mångfald i Eskilstuna kommun.

Tillgänglighetsdagarna 2016

– Vi måste tänka till före. Det sa Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande, efter att ha tillbringat en förmiddag i rullstol i Eskilstuna centrum.

Torsdag 12 och fredag 13 maj 2016 arrangerades Tillgänglighetsdagarna i Torshälla och Eskilstuna. Bakom arrangemanget stod ESOF (Eskilstuna Samarbetsorganisation för Funktionshindersfrågor), omsorgsföretaget Humana och Eskilstuna kommun.

Den stora attraktionen under de två dagarna var när politiker och tjänstemän i Eskilstuna och Torshälla fick chansen att verkligen sätta sig in hur det är att leva med funktionsnedsättning genom att prova att ta sig fram med rullstol.länk till annan webbplats

Under ett efterföljande möte i Fullmäktigesalen i Stadshuset, sa Jimmy Jansson att det vore önskvärt att kommunens tjänstemän hade tillgänglighetsaspekten med sig från start då nya projekt planeras.

– Det är ofta där det brister, säger han.

Finns tanken kring tillgänglighet med från början blir det också lättare att ställa sådana krav på upphandlade aktörer som byggföretag, arkitekter med mera.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilstuna direkt

Eskilstuna kommuns kontaktcenter

Öppettider

Besökstid Eskilstuna
Måndag-torsdag 07.45-16.30
Fredag 07.45-16.00

Besökstid Torshälla
Måndag-torsdag 08.00-16.30
Fredag 08.00-16.00

Telefontid
Måndag-fredag 07.30-17.00

Besöksadress

Värjan, Alva Myrdals gata 5, Eskilstuna
Östra Torget, Brogatan 13, Torshälla

Anna-Maarit Tirkkonen
Folkhälsostrateg