MENY
Eskilstuna kommun

Årets Birger

Sedan flera år delar Torshälla stads nämnd ut förtjänstpriset Birger. Förtjänstpriset, tidigare i form av en Birgerstatyett, delas ut som en avbildning av målningen av kung Birger Magnusson som gav Torshälla sina stadsrättigheter 1317. Original­målningen har formgivits av konstnären och tidigare Torshällabon Per O Dahlberg.

Birgerutmärkelsen går till en person som gjort en förtjänstfull insats för Torshällas bästa. Torshälla stads nämnds presidium fungerar som jury och allmänheten har haft rätt att sända in förslag till mottagare under sommaren.

Birgerutmärkelsen delas ut i samband med Torshälla marknad.

Birgerutmärkelsen 2018

Årets Birger 2018 tilldelades Gunnar Sandevärn, som mottog utmärkelsen i samband med Torshälla marknad 15 september 2018.

Gunnar Sandevärn

Motivering:
"Gunnar Sandevärn kom till Torshälla i ungdomsåren och har idag en lång meritlista som musiker, orkesterledare, musiklärare och författare - såväl till dikter som till en rad hits på Svensktoppen. Många är också de elever på Gökstensskolan, som under Gunnars ledning utvecklats inom musik, drama och språk. 

På 1960-talet turnerade Gunnars orkester tillsammans med vokalisten Anni-Frid Lyngstad. I samband med Torshällas 700-årsjubileum 2017 återförenades de två - tack vare Gunnars medverkan - i Krusgårdsparken i ett samtal om sina minnen, om musiken och tiden i Torshälla.

Gunnar är - och har alltid varit - en musikalisk glädjespridare i många sammanhang, inte minst i Torshälla."

Birgerutmärkelsen 2019

Du kan nominera en mottagare av 2019 års ”Birgerutmärkelse”.

Sänd in namn, adress och motivering på en person som du tycker gjort en betydelsefull insats under 2018.

Enligt stadgar för Birgerstatyetten/utmärkelsen ska den gå till en någon som gjort något för Torshälla ”i form av konstnärligt skapande, kulturförmedling, stöd till utvecklande av det lokala kulturlivet eller i övrigt förtjänstfull insats under året”.

Nämndens presidium utgör jury och tar beslut om vem som ska få utmärkelsen i augusti 2019. Vi vill ha ditt förslag senast den 31 juli 2019.

Sänd nomineringen till:
ESKILSTUNA KOMMUN 
Torshälla stads nämnd 
631 86 Eskilstuna

Märk kuvertet med: Birger 2019.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Torshälla stads nämnd
Postadress

631 86 ESKILSTUNA

Lars-Göran Karlsson
Ordförande Torshälla stads nämnd
Nämndsekreterare Torshälla stads nämnd