Resultat av enkät om kommunens officiella nyårsceremoni

Under februari och mars i år genomfördes en enkät om kommunens officiella nyårsarrangemang. Enkätresultatet är ett av flera perspektiv som kommer att vägas in när den politiska ledningen tar beslut om nyårsceremoni senare i år.

Eskilstuna kommun arrangerar sedan ett antal år tillbaka en officiell nyårsceremoni på nyårsafton, i samarbete med bland andra Svenska kyrkan. Tidigare i år genomfördes en enkät om arrangemanget där syftet var att få en kartläggning av vad invånare och besökare tycker om det officiella nyårsarrangemanget. Resultatet kommer att vägas samman med fler perspektiv inför beslut om officiellt nyårsarrangemang 2019.

Kort sammanfattning av resultatet av enkäten

Totalt svarade 975 personer på enkäten, helt eller delvis. Redovisat per område tenderar de som bor inom Eskilstuna tätort att svara mer positivt till att nyårsceremoni arrangeras. Generellt svarade män mer positivt till nyårsceremoni än kvinnor.

Totalt besvarade 912 personer frågan om vad de tycker om att Eskilstuna kommun arrangerar en nyårsceremoni.

• 58 % anser att det är bra
  • 22 % anser det dåligt
  • 20 % anger alternativet ingen åsikt

Totalt besvarade 862 personer frågan huruvida de skulle besöka en framtida kommunalt arrangerad nyårsceremoni.

• 72 % kan tänka sig att besöka en framtida nyårsceremoni
  • 20 % vet inte om de kommer att besöka en framtida nyårsceremoni
  • 8 % kommer inte besöka framtida nyårsceremoni

I fritextsvaren framkom också önskemål om att införa ljusshow istället för fyrverkerier där motiveringen oftast relaterade till miljöeffekter och hänsyn till djur.

Ta del av hela enkätresultatet

Under hösten tar den politiska ledningen beslut om kommunens officiella nyårsceremoni 2019.

Måndag-torsdag 07.45-16.00
Fredag 07.45-16.00