Nya skärpta rekommendationer i Sörmland

Spridningen av covid-19 ökar i Sörmland. Region Sörmland inför nu regionala rekommendationer som gäller omgående från 23 februari-14 mars.

Andelen muterade virusvarianter har ökat under de tre sista veckorna och behovet av sjukhusvård för covid-19 börjat öka. Läget är oroväckande och det är av största vikt att undvika en fortsatt ökning av smittspridningen och en ökad belastning på sjukvården.

I samråd med Folkhälsomyndigheten och Länsstyrelsen Sörmland har smittskyddsläkaren i Region Sörmland därför beslutat om nya regionala rekommendationer som börjar gälla omedelbart från 23 februari till och med 14 mars.

• Avstå från icke nödvändiga resor. Res så smittsäkert som möjligt vid nödvändiga resor.
  • Var och en bör använda engångsmunskydd när man reser med kollektivtrafik, alltid i rusningstrafik (kl. 7–9 och kl. 16–18) men även vid andra tider så länge det råder utbredd samhällsspridning av covid-19. Detta gäller personer födda 2004 och tidigare.
  • Använd engångsmunskydd i situationer där nära kontakt (under längre tid i inomhusmiljö) inte går att undvika. Detta avser inte förskolor eller klassrumssituationen i grund- och gymnasieskola. Var och en anskaffar eget munskydd. Observera att munskydd inte ersätter regeln att undvika nära kontakt och att hålla avstånd.
  • Begränsa antalet nya nära kontakter genom att endast umgås med de personer som du normalt träffar. Om man träffar andra personer än de i den egna mindre kretsen, ska man undvika att vara nära varandra. Umgänge sker helst utomhus, men håll avstånd även där.
  • Undvik platser som exempelvis kollektivtrafik, köpcentrum och butiker om det är risk för trängsel. Välj att handla på tider när minimalt antal andra personer finns i butiken. Vistas i butiken så kort tid som möjligt, och handla helst utan medföljande sällskap.
  • Fortsätt arbeta hemifrån så ofta det är möjligt. På arbetsplatser där hemarbete inte är möjligt, ska man undvika trängsel, hålla avstånd och försöka träffa så få som möjligt. Det gäller även i fikarum och personalrum. Vid luftvägssymtom, även lindriga, ska man stanna hemma och lämna prov för covid-19.

Rekommendationer till arbetsgivare i Sörmland

• Att behålla delvis distansundervisning under vecka 9 och 10 och inte genomföra eventuell planerad minskning under dessa veckor. Om en skola drabbas av smittspridning så bör en ökning av distansundervisning övervägas i samråd med Smittskyddsläkaren.
  • Att hålla 1,5-2 meters avstånd till varandra både under arbete och under rast. Arbetsgivaren ansvarar för att en kontinuerlig uppföljning sker. På skolor gäller detta alla vuxna som vistas i skolans lokaler.

Läs mer på Region Sörmlandlänk till annan webbplats

Måndag-fredag 07.30-16.00