Nu startar vaccinationen i Eskilstuna

2 800 doser av vaccin har anlänt till Sörmland och Eskilstuna. Onsdag den 30 december påbörjas vaccination mot Covid-19 på kommunens vård- och omsorgsboenden för äldre.

Det är 1 400 personer som kommer ha möjlighet att vaccineras i första omgången eftersom vaccinet ska användas till två doser. Det är cirka 700 boende och 400 medarbetare inom verksamheten.

- Jag är glad att vi nu har möjlighet att dra igång vaccination på våra vård- och omsorgsboenden för äldre samt för vår personal. Det är viktigt för att minska smittspridningen men också för att skydda de mest sköra personerna i samhället, säger Mikael Edlund (S), ordförande vård- och omsorgsnämnden, Eskilstuna kommun.

Det är Folkhälsomyndigheten som beslutar om prioriteringen om vilka som först ska erbjudas vaccin. I den första omgången är det boende på vård- och omsorgsboenden för äldre samt personal inom äldreomsorgen som prioriteras i en första omgång, i enlighet med Folkhälsomyndighetens nationella plan för vaccinering. Följande vård- och omsorgsboenden i Eskilstuna kommer att erbjudas vaccin i den första omgången; Bolindergården, Tunagården, Skogsgläntan, Lagersbergsgården, Åbacken, Solåsen, Marielund, Oxen, Djurgården och Eskilshem.

Vaccinationen utförs av sjuksköterskor inom äldreomsorgen med stöd av ett vaccinteam från vårdcentralerna City, Skiftinge och Fristaden. I vaccinteamet ingår läkare, sjuksköterska och medicinsk sekreterare som kan bistå med att ordinera, stödja vid hantering av vaccinet, registrera i vaccinregister och svara på medicinska frågor.

Personal inom äldreomsorgen kommer att erbjudas vaccinering i början av januari.

Planering för vaccination på resterande vård- och omsorgsboenden görs just och väntas kunna genomföras under nästa vecka. Tidplanen för vaccination justeras kontinuerligt och kan komma att ändras.

Om vaccination
Vaccination är viktigt för att bromsa pandemin och för att rädda människors liv. Det är dock viktigt att fortsatt följa rekommendationerna även efter en vaccination. Vaccination är alltid frivilligt och gratis för alla som vill vaccinera sig. De mest sårbara i samhället kommer att erbjudas vaccination först.

På 1177 finns granskad och säker information om vaccinationlänk till annan webbplats.

Måndag-fredag 07.30-16.00

Stängt