Coronarapport 17 december

Kraftigt ökad smittspridning av covid-19 i Eskilstuna. Alla har nu en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning.

Enligt Region Sörmland har totalt 713 nya fall med bekräftad covid-19 i Sörmland har rapporterats in. Det är en ökning med 140 fall.

Siffran för Eskilstuna kommun samma vecka är 339 nya fall, vilket är en ökning med 80 fall.

Ökning i vård och omsorg

Vi ser även en ökning av antalet smittade brukare inom vård- och
omsorgsförvaltningens verksamheter där totalt 24 brukare är bekräftat smittade (17 december).

Läget är ansträngt men stabilt i förskola, grundskola och gymnasieskolan. Alla förskolor är öppna men vädjar till vårdnadshavare som inte behöver omsorg för sitt barn att hålla barnen hemma över jul. Det för att förskolan och fritidshemmen vill kunna ta emot barn till vårdnadshavare med samhällsviktig funktion samt följa folkhälsomyndighetens restriktioner.

Distansundervisning

Skolorna har drabbats olika av pandemin. Vissa verksamheter har haft ingen eller begränsad smitta bland personal och elever, medan
andra haft otur och drabbats hårt.

Av 28 har 4 kommunala skolor gått över till distansundervisning den här veckan, en kommunal skola har stängt på grund av smitta bland elever eller personal. Alla åtgärder har vidtagits i samråd med Regionens smittskyddsläkare.

På vissa arbetsplatser i kommunen är det ansträngt men samtidigt
finns det en bra beredskap, god tillgång på skyddsmaterial och
upparbetade rutiner.

Allas ansvar

Från och med 14 december gäller nya skärpta föreskrifter och
nationella råd för att minska smittspridningen. De gäller t o m 30
juni, men är såklart extra viktiga inför jul- och nyår, en tid då många
normalt brukar träffas och umgås i stora sällskap. .

Flera av Eskilstuna kommuns verksamheter har stängt eller öppet med begräsningar.

Veckorapport 10-17 december

Måndag-fredag 07.30-16.00