Mälardalens högskola föreslås bli universitet

Mälardalens högskola kan bli Sveriges nästa universitet. Det meddelade ministern för högre utbildning Matilda Ernkrans (S) vid en presskonferens 11 december. Förslaget finns med i regeringens forsknings- och innovationsproposition som ska beslutas i riksdagen under våren.

Mälardalens högskola tar ett stort steg mot att bli universitet. Regeringens föreslår i sin forsknings- och innovationsproposition att högskolan ska bli ett universitet, det kan tidigast ske i januari 2022.

– Äntligen! Det är goda nyheter som vi är mycket glada för. Det här är något som vi arbetat hårt för under många år. Mälardalens högskola är väl kvalificerat att bli universitet och det kommer inte bara stärka Eskilstuna och Mälardalen med forskning och utbildning utan också Sveriges näringsliv, inte minst industrins konkurrenskraft. Säger Jimmy Jansson (S) kommunstyrelsen ordförande i Eskilstuna.

Samverkar med kommun och näringsliv

I dag samlar Mälardalens högskola över 200 doktorander från hela världen samt närmare 16 000 studenter varav cirka 40 % finns i Eskilstuna. Högskolan har en mångårig tradition av samproduktion med kommun och näringsliv, bland annat med fokus på digitalisering och innovativa robotlösningar för svenska industrier samt för hälsa och välfärd. Med universitetsstatus skulle anslagen för forskning och utbildning öka kraftigt, vilket gör det lättare att attrahera studenter och forskare och även gynnar näringslivet.

Mälardalens högskola är även internationellt erkänt för sin forskning på framtidens energiteknik. Omställningen till en hållbar energiförsörjning behöver öka takten och ett universitet i Mälardalen kan bli ett av naven för det tillsammans med de lokala aktörer som finns i Eskilstuna och Västerås.

Forskningen inom hälsa och välfärd kan också utvecklas och ge nya lösningar för framtidens välfärdsutmaningar, inte minst genom digitalisering. Högskolan är det största lärosätet för sjuksköterskor i Sverige och bedriver forskning inom hälsorobotik. Redan idag finns ett nära samarbete mellan högskola, kommun och näringsliv inom dessa frågor.

– Ett universitet i Eskilstuna kommer bidra till att vi kan möta våra demografiska utmaningar och utveckla skola, vård och omsorg genom verksamhetsnära forskning. Vårt nära samarbete genom bland annat Samhällskontraktet och Sörmlandskontraktet har lagt en god grund för fortsatt samarbete och gemensam utveckling, menar Tommy Malm, kommundirektör.

Prioriterat område

Höjd utbildningsnivå har under en längre tid varit ett prioriterat strategiskt mål i kommunen. Många invånare i Eskilstuna kommer från hem utan akademisk bakgrund. Kommunen jobbar aktivt tillsammans med olika aktörer för att höja utbildningsnivån i staden och stimulera fler personer till eftergymnasiala studier.

– Genom att utveckla Mälardalens högskola till universitet kan det på sikt bidra till att fler i Eskilstuna och i regionen kan få en eftergymnasial utbildning. På så sätt kan vi bättre möta regionens framtida kompetensbehov, säger Jimmy Jansson.

Fakta om Mälardalens högskola

Utbildning
Mälardalens högskola (MDH) är Sveriges största högskola och har campus i Eskilstuna och Västerås. Närmare 17 000 studenter läser kurser och program inom design och kommunikation, ekonomi, hälsa, utbildning, teknik, klassisk musik och opera.

Studenter: 16 731

Utbildningsprogram: 56

Kurser: 1025

Lärare: 521

Forskning
På MDH bedrivs forskning inom sex forskningsinriktningar som leder till kunskap och utveckling - för svensk industri och välfärden - men också för att lösa de utmaningar som finns i samhället:

• Framtidens energi
  • Hälsa och välfärd
  • Inbyggda system
  • Industriell ekonomi och organisation
  • Innovation och produktrealisering
  • Utbildningsvetenskap och matematik

Forskningen inom framtidens energi och inbyggda system är internationellt erkänd och forskningen inom inbyggda system rankas internationellt bland de bästa i världen.

Doktorander: 228

Professorer: 88

Internationella avtal: 145 avtal i 47 länder

Finansiering forskning och utbildning på forskarnivå: Intäkter totalt: 322 mkr, 37% statligt anslag, 63% extern finansiering

Samverkan
MDH är ett av Sveriges främsta lärosäten när det kommer till samverkan, som utgör en naturlig del av högskolans DNA.

MDH grundades 1977 som ett resultat av samverkan med industrin. Genom åren har arbetssättet utvecklats och högskolan har idag flera strategiska samverkansavtal och projekt med både näringsliv och offentlig sektor. Samverkan är en självklar del av utbildning och forskning på MDH.

Strategiska samverkanspartners: ABB, Bombardier, Eskilstuna Energi & Miljö, Eskilstuna kommun, Mälarenergi, Region Sörmland, Region Västmanland, VafabMiljö, Volvo Construction Equipment, Sparbanken Rekarne och Västerås stad.

Centrumbildningar och samverkansplattformar MDH driver: Arenan för hälso- och välfärdsteknik, Automation Region, Idélab, Mälardalen Industrial Technology Center (MITC), Samhällskontraktet, Sörmlandskontraktet, Tillväxtmotorn och Robotdalen.

Måndag-fredag 07.30-16.00

Stängt