Lokala restriktioner ska begränsa smittspridningen i Eskilstuna

Från 5 november skärper Folkhälsomyndigheten de allmänna råden och inför lokala restriktioner i Sörmland för att begränsa smittspridningen av covid-19.

Beslutet om lokala restriktioner gäller från och med den 5 november till och med 26 november 2020 men kan komma att förlängas.

–  Om vi ska få stopp på pandemin så är det avgörande att vi gemensamt under en treveckorsperiod tar ansvar för att följa de nya lokala restriktionerna som Folkhälsomyndigheten har fattat beslut om. Vi måste göra allt som står i vår kraft för att minska smittspridningen och det kan vi bara klara tillsammans; invånare, kommun, näringsliv och föreningsliv, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Eskilstuna kommun kommer omgående att se över hur de nya lokala restriktionerna kan komma att påverka kommunens verksamheter.

– Vi som kommun har från och med idag 5 november inrättat den centrala krisledningsstaben och påbörjat ett arbete för att se över hur vi kan ställa om utifrån de nya lokala restriktionerna. Det kan exempelvis handla om utökning av distansarbete, ändrade arbetssätt och digitala lösningar i våra olika verksamheter samt i delar temporärt behov av att stänga vissa publika verksamheter. Vi har en bra beredskap inom vård- och omsorgsverksamheterna och god tillgång på skyddsmaterial, säger Tommy Malm, kommundirektör Eskilstuna kommun.

Inom de kommande dagarna fattas successiva beslut om anpassade arbetssätt inom kommunens olika verksamheter där digitala lösningar ska tas tillvara.  Vissa verksamheter kan temporärt behöva stängas eller hållas öppet med restriktioner. Kommunens förskole- och skolverksamhet påverkas inte av de utökade restriktionerna.

Följande allmänna råd gäller i Sörmland, enligt Folkhälsomyndighetens beslut:

• Avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas som butiker, köpcentrum, muséer, bibliotek, badhus och gym, med undantag för nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek.
  • Avstå från att delta i fysiska möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte i idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.
  • Om möjligt, undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i fester eller liknande socialt umgänge.

Du som är arbetsgivare och verksam i Eskilstuna bör

• uppmana dina medarbetare att arbeta hemifrån
  • erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån
  • skjuta upp tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten.

Som tidigare gäller att

• stanna hemma även om du bara känner dig lite sjuk
  • testa dig vid symtom
  • tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten