Eva Karlsson får Eskilstuna kommuns jämställdhetspris 2019

Jämställdhetspriset 2019 gick till Eva Karlsson och hedersomnämnandet till Camilla Malmqvist. I bilden till vänster, från vänster: Lisa Friberg (S), jämställdhetsberedningens ordförande och Eva Karlsson. I bilden till höger, från vänster: Lisa Friberg (S), jämställdhetsberedningens ordförande och Camilla Malmqvist.

Eva Karlsson, BAMconsult, tilldelas Eskilstuna kommuns jämställdhetspris 2019. Årets hedersomnämnande tilldelas Camilla Malmqvist, arbetshandledare på resursenheten AMA, Aktivitet Motivation Arbete.

Pristagarna av Eskilstuna kommuns jämställdhetspris och hedersomnämnande presenterades i samband med konferensen Inkludera mera på Elite Stadshotellet i Eskilstuna den 16 oktober.

Motivering Jämställdhetspriset 2019

Eva Karlsson har i många år drivit flera utvecklingsprogram för kvinnor och arbetat för att öka antalet kvinnor i kvalificerade och ledande positioner. Genom sin arbetsmetod vill Eva Karlsson påverka strukturer på ett långsiktigt sätt för att uppnå jämställdhet.

Utvecklingsprogrammet för kvinnor startade 1997 och under åren har cirka 100 kvinnor gått programmet. Det utgår från att kvinnor är kompetenta och modiga samtidigt som kvinnor aktivt vill påverka sin personliga utveckling och karriär. Utvecklingsprogrammet genomsyras av att hälsa och välbefinnande är en viktig förutsättning för långvarig och hållbar framgång.

Eva Karlssons engagemang är ett lysande exempel på hur långsiktigt och strukturerat arbete bidrar till ökad jämställdhet inom näringslivet. Av den anledningen tilldelades Eva Karlsson 2019 års jämställdhetspris av Eskilstuna kommun.

Pristagaren var inbokad på en annan konferens om jämställdhetsarbete i Stockholm och kunde inte närvara personligen vid ceremonin.

Vad betyder priset för dig, Eva Karlsson?

– Jag är fantastiskt stolt och hedrad över att vinna ett sådant här fint pris, det betyder jättemycket för mig. Det är alltid roligt att andra människor ser vad jag gör och att mitt arbete uppmärksammas och uppskattas. Tack Eskilstuna kommun. Jag känner mig rörd.

Har du bestämt vad du vill göra med prispengarna?

– Jag vill använda dem för att fortsätta att fördjupa mig inom området jämställdhet. Jag vill gärna fortsätta att utbilda mig och hålla mig uppdatera med vad som händer i omvärlden. Kunskap är en stabil plattform för framtiden.

Hedersomnämnande till Camilla Malmqvist

2019 års hedersomnämnande tilldelas Camilla Malmqvist som på ett medvetet sätt lyckats bryta den stereotypa uppdelningen av arbetsuppgifter som tidigare fanns på hennes arbetsplats. Camilla Malmqvist jobbar inom arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen på Eskilstuna kommun där hon är arbetshandledare på resursenheten AMA, Aktivitet Motivation Arbete.

Motivering hedersomnämnandet 2019

Camilla Malmqvist har på ett medvetet sätt lyckats bryta den stereotypa uppdelningen av arbetsuppgifter som tidigare fanns på hennes arbetsplats. Nu utförs arbetsuppgifterna av alla, oavsett kön, och alla deltagare erbjuds samtliga utbildningar.

Camilla har föreläst på Forum jämställdhet om hur arbetsträning kan bli mer jämställd. Hennes seminarium ”Sekatör eller röjsåg – vilket verktyg passar bäst för att utveckla ett jämställt bemötande” lockade stor publik och skapade viktiga diskussioner kring genusperspektivet.

Camillas engagemang och entusiasm har på ett positivt och integrerat sätt bidragit till en mer jämställd arbetsträning. Det bidrar i sin tur till att ge både kvinnor och män bra förutsättningar att gå vidare ut i arbetslivet.

Vad betyder hedersomnämnandet för dig, Camilla Malmqvist?

– Jag är både överraskad och väldigt glad över utmärkelsen. Jämställdhet är ett ämne som jag brinner för så jag känner mig mycket hedrad. Det är stimulerande att min arbetsinsats bidragit till en mer jämställd arbetsträning för våra deltagare. Det vinner vi alla på, säger Camilla Malmqvist.

Läs mer på eskilstuna.se/jamstalldhetspris

Måndag-torsdag 07.45-16.30