Här är nya kommunfullmäktige i Eskilstuna

Kommunfullmäktige i Eskilstuna. Foto: Per Groth

Under torsdagen 25 oktober hölls första sammanträdet med nya kommunfullmäktige efter valet. Till ordförande valdes Ann-Sofie Wågström (S). Under sammanträdet redovisades också vilka som blir gruppledare för församlingens åtta partier.

Den nya mandatperioden började formellt redan 15 oktober, men under torsdagen hölls alltså det första sammanträdet i ett fullmäktige som består av 65 ledamöter. Tidigare bestod fullmäktige av 79 ledamöter.

Till ordförande valdes Ann-Sofie Wågström (S). Förste vice ordförande blev Lars-Olof Lundkvist (M) och Niklas Frykman (L) valdes till andre vice ordförande. Valet till posten som andre vice ordförande avgjordes genom lottning då två kandidater fick lika många röster.

Det redovisades också vilka som är gruppledare för de partier som finns representerade i kommunfullmäktige. De presenteras nedan utifrån de olika partiernas storleksordning.

Socialdemokraterna: Jimmy Jansson
Sverigedemokraterna: Kim Fredriksson
Moderaterna: Jari Puustinen
Vänsterpartiet: Maria Chergui
Centerpartiet: Arne Jonsson
Liberalerna: Stefan Krstic
Kristdemokraterna: Lotta Jonsson
Miljöpartiet: Marielle Lahti och Hanna Hessling

På den här sidan kan du se vilka folkvalda politiker som utgör kommunfullmäktige i Eskilstuna.länk till annan webbplats

Den politiska majoritet som styrde Eskilstuna kommun under förra mandatperioden fortsätter, det vill säga en konstellation bestående av Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet.

Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är i opposition.

På bilden nedan kan du se hur mandatfördelningen ser ut i kommunfullmäktige efter valet. Mandat är samma sak som det antal platser varje parti har i kommunfullmäktige.

Måndag-torsdag 07.45-16.30
Fredag 07.45-16.00