MENY
Eskilstuna kommun

Sveriges främsta idrottskommuner

Sport & Affärers lista över Sveriges främsta idrottskommuner 2017 består av en huvudlista med de 25 främsta idrottskommunerna analyserade utifrån ett tjugotal kriterier och tre dellistor som visar Sveriges främsta idrottskommuner inom breddidrott, elitidrott och genomförande av större idrottsevent.

Eskilstuna var med bland de 30 nominerade till huvudlistan, men i år tog vi oss inte in bland de 25 främsta kommunerna. Vi var också nominerade till breddidrottslistan. Det blev Borås som hamnade överst på den listan, följt av Halmstad, och på delad tredjeplats Malmö och Västerås.

Eskilstuna årets breddidrottskommun 2016

2016 kom Eskilstuna på plats 21 med motiveringen:
"Har ett bra idrottspolitiskt program – "Eskilstuna rör sig". Har också en omfattande verksamhet för asylsökande och ensamkommande ungdomar – "Idrott åt alla 2.0". Använder idrottsevent som verktyg för destinationsmarknadsföring inom varumärkeskonceptet "EskilstunaEvolution". Har samarbetsavtal med alla sina elitlag (fotboll, handboll, speedway och friidrott). Genomförde 2015 Junior EM i friidrott och fick då det Internationella Friidrottsförbundets utmärkelse "Världens mest hållbara friidrottsevenemang". Genomför årligen travloppet Breeders Crown och Eskilstuna Basket Cup plus event på SM nivå främst i simning och fotboll. Mycket starkt breddidrottsstöd till ungdomsidrotten. Etta på breddlistan."

Eskilstuna utsågs dessutom till Sveriges främsta breddidrottskommun med motiveringen:
"Genomför ett stort antal idrottsaktiviteter för ensamkommande ungdomar. Använder idrotten som verktyg för integration i socioekonomiskt utsatta områden. Bra tillgång till träningsanläggningar. Har byggt ett antal inom- och utomhusanläggningar under de senaste åren. Har bra spontanidrottsplatser."

2015 kom Eskilstuna för första gången in på huvudlistan, på plats 24. Då med motiveringen:
"Har på ett imponerande sätt utvecklat grunderna för sina idrotts- och eventsatsningar. Idrotten och eventen utgör verktyg för att genomföra visionen "Eskilstuna gör idrottsevolution". Har färdiga planer på "citydressing"- och "fest på stan"-aktiviteter. Har samarbetsavtal med sina fyra elitlag och de större eventen. Har relativt många landslagspersoner i förhållande till sin befolkningsstorlek (100 000 personer) och exponerar vissa av dem på sin "Hall of Fame" tillsammans med andra viktiga personer från Eskilstuna. Genomför mindre nationella event inom basket, orientering och inom olika motionslopp. Har en tydlig målsättning i sin eventstrategi att genomföra ett internationellt och sex stora nationella event varje år. För att klättra på listan krävs nu att Eskilstuna visar att de ha ekonomiska och personella muskler att genomföra detta! Bra balans på träningslokaler för ungdomsidrotten."

Om Sport & Affärer och kriterierna för analysen

Sport & Affärer är en oberoende affärstidning på nätet som ska fungera som en länk mellan idrott, näringsliv och samhälle. Sport & Affärer är en periodisk tidskrift som dessutom utkommer fyra gånger per år som tematidning i hela riksupplagan av Dagens Industri.

Kriterierna för Sport & Affärers ranking av Sveriges främsta idrottskommuner hittar du på deras webbplatslänk till annan webbplats

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilstuna direkt

Eskilstuna kommuns kontaktcenter

Öppettider

Besökstid Eskilstuna
Måndag-torsdag 07.45-16.30
Fredag 07.45-16.00

Besökstid Torshälla
Måndag-fredag 08.00-16.30
Fredag 08.00-16.00

Telefontid
Måndag-fredag 07.30-17.00

Besöksadress

Värjan, Alva Myrdals gata 5, Eskilstuna
Östra Torget, Brogatan 13, Torshälla