MENY
Eskilstuna kommun

Sveriges bästa idrottsstad

Eskilstuna placerar sig på plats 23 när SVT Sport utser Sveriges bästa idrottsstad.

"För andra gången tar sig Eskilstuna upp på listan och det är framförallt United med både sportslig (SM-silver) och publik (klart bäst av alla damlag) jättesuccé 2015 som fixar det. I Eskilstuna finns även handboll, speedway och friidrott på toppnivå. Anna Nordqvist (golf), Emma Larsson (gymnastik) och Perseus Karlström (gång) är tre kommande Rio-deltagare från Eskilstuna."

Bästa idrottsstad i år blev Göteborg. Malmö kom på andra plats, och Karlstad på tredje. Priset delas ut varje år, i samband med SM-veckan.

Hela topplistan och vinnaren röstas fram av en jury. 25 av jurymedlemmarna jobbar på något sätt med sport inom SVT spridda över landet. 25 är tittare med representation i alla landets regioner.

2015 kom Eskilstuna på plats 28, 2014 på plats 23 och 2013 på plats 28.

Idrottsstad Eskilstunalänk till annan webbplats

Läs mer på SVT:s webbplatslänk till annan webbplats

Grundkriterier
Lag och idrottare representerar den kommun de kommer ifrån.

För att en kommun ska vara med i omröstningen ska den ha minst fyra lag/föreningar som har gett poäng som elitlag i de 23 sporter som finns med i genomgången. Minst ett av dessa fyra lag måste tävla i högsta serien i en av de åtta största arenasporterna (fotboll, ishockey, handboll, basket, bandy, innebandy, volleyboll och speedway).

Individuella idrottare, och framgångsrika lagidrottare, som har lämnat hemkommunen krediteras den kommun de kommer ifrån/är uppvuxna i. Den stad de spontant nämner på frågan "Var kommer du ifrån?" ska i första hand räknas.

Juryns uppgift
Varje jurymedlem sätter ihop sin personliga topp-10-lista utifrån det material de har fått. Dessa topplistor räknas sedan samman för att få listan över Sveriges bästa idrottsstad.

Huvudfrågan är: Hur bra har stadens idrottare och elitlag presterat det senaste året? Totalprestationen ska bedömas i förhållande till stadens storlek. Bedömningen gäller för den senaste 1-årsperioden.

De sportsliga framgångarna/motgångarna inom svensk (och internationell) elit för stadens representationslag är den största delen av undersökningen och den som de olika topplistorna bygger på. Mycket viktigt är även hur enskilda idrottare från staden har presterat det senaste året.

Jurymedlemmarna kan också väga in andra faktorer, som inte enbart är sportsliga, i sin bedömning. Det kan exempelvis vara höga publiksiffror, arrangemang av stora evenemang, nyetablering av idrottsarenor, eller andra specifika händelser som skett senaste året.

För att jurymedlemmarna ska kunna ges en rättvis chans att jämföra städer med varandra får de ett omfattande underlag.

När SVT Sport utser Sveriges bästa idrottsstad placerar sig Eskilstuna på plats 23.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Du har nu hjälpt oss att förbättra eskilstuna.se.

Kontakt

Eskilstuna direkt

Eskilstuna kommuns kontaktcenter

Öppettider

Besökstid Eskilstuna
Måndag-torsdag 07.45-16.30
Fredag 07.45-16.00

Besökstid Torshälla
Måndag-fredag 08.00-16.30
Fredag 08.00-16.00
Lunchstängt 12.00-13.00

Telefontid
Måndag-fredag 07.30-17.00

Besöksadress

Värjan, Alva Myrdals gata 5, Eskilstuna
Östra Torget, Brogatan 13, Torshälla