Naturskyddsföreningens undersökning Sveriges bästa naturvårdskommun

Eskilstuna kom på plats 61 i Naturskyddsföreningens enkätundersökning om Sveriges bästa naturvårdskommun.

I mars 2014 skickades en enkät till alla Sveriges kommuner. Den innehöll 22 frågor om hur kommunerna jobbar med naturvård och friluftsliv. 208 av landets 290 kommuner svarade (72 %).

Naturskyddsföreningen utvärderade enkätsvaren och gav kommunerna poäng. Bäst var Huddinge kommun med 43 av 45 poäng. Eskilstuna kom på plats 61 med sina 23 poäng. Nyköping på plats 26 var bäst i Södermanlands län.

Totalt för alla kommuner som svarade var genomsnittspoängen 22,5 poäng. De 10 största kommunerna hade ett medel på 25,7.

Frågor i enkäten
Frågorna handlade till exempel om hur stor del av kommunens mark som är inventerad när det gäller naturvärden, friluftsliv och naturområden för barn. Det handlade även om hur mycket resurser kommunen satsar, hur mycket mark som är skyddad, vilka styrdokument som finns, hur tätortsnära skog hanteras och hur mycket dialog kommunen har med föreningslivet.

Det som mäts är kommunens naturvårdsarbete
Storstadskommunerna och en del andra tätbefolkade kommuner (med relativt små ytor naturmark) fick generellt högst poäng, medan kommuner med liten befolkning och stor landyta ofta hamnade lågt. Enkäten mätte alltså inte medborgarnas tillgång till attraktiv natur, utan mer hur mycket naturvårdsarbete kommunerna bidrar med och hur detta prioriteras.

Ny enkät om två år
Enkätresultatet publicerades inför kommun- och riksdagsvalet 2014 och det verkar som om Naturskyddsföreningen kommer följa utvecklingen med en enkät vart annat år framöver. Naturvårdsverkets enkät om Bästa Friluftslivskommun och Miljöaktuellts Miljöbästa kommun kommer däremot varje år.

Eskilstuna kommun satsar på att förbättra sitt naturvårdsarbete
Eskilstunas poäng drogs ner av att bara en del av kommunens yta har naturinventerats (kommunen har en ganska stor yta och en hel del åkermark). Vi har inte heller gjort särskilda inventeringar för friluftsliv och barns behov av natur, och vår naturvårdsplan från 2006 räknas inte, eftersom den är lite för gammal. Dessutom saknar kommunen en politiskt antagen skogspolicy som tar upp skötseln av tätortsnära skog.

Det finns en stor förbättringspotential i siffran för Eskilstuna kommun, eftersom mycket är på gång här och kommunen satsar på att förbättra sitt naturvårdsarbete år för år.

Läs mer på Naturskyddsföreningens webbplats - rapporten hittar du i högerspaltenlänk till annan webbplats

Måndag-fredag 07.45-16.00

Måndag-fredag 08.00-16.00