Eskilstuna stadsmuseums utställningar recenserade av Utställningsestetiskt Forum

Eskilstuna stadsmuseum bad Utställningsestetiskt Forum att recensera museets utställningar. Nu är rapporten färdig.

De utställningar som recenserats är "Faktotum" från 2003, "Slottet som försvann" från 2014, "Knivar från Eskilstuna" från 2012, "Laddat – om vapen tillverkade i Eskilstuna" från 2013, och "Se Eskilstuna" från 2012. Även de tillfälliga utställningarna "Övergivna platser 2" av Jan Jörnmark, och "Ett slags ärter – en utställning om kaffe", samt Ångmaskinhallen och caféet nämns i rapporten.

Kommentarer från stadsmuseet
- Det är alltid intressant att få veta hur våra utställningar uppfattas av andra, säger Elin Eriksson, antikvarie på stadsmuseet. Vi gör regelbundet enkätundersökningar för att ta reda på vad våra besökare tycker. Genom Utställningsestetiskt forum finns möjligheten att även få ett bransch-perspektiv, eftersom de är professionella utställningsrecensenter. Något vi tar med oss inför framtiden är omdömena kring föremålsutställningen om knivar. I den typen av utställningar är det lätt att fastna i facktermer. Där ska finnas fakta, men tilltalet måste helt enkelt öppnas upp för att bli intressant för alla. Det är något som vi redan har tänkt på inför nästa föremålsutställning om blankvapen, men det tål alltid att påminna sig om.

- Rapporten hjälper oss i vår verksamhetsutveckling, säger Nils Mossberg, chef för arkiv och museer, inom kultur- och fritidsförvaltningen. Jag är glad över att det är de senaste årens utställningsbyggen – "Laddat", "Slottet" och "Se Eskilstuna" – som recensenten är mest nöjd med, utöver Ångmanskinhallen som ju är en tidlös pärla. I alla dessa utställningar har vi jobbat medvetet med att visa lika många kvinnor som män och därmed berätta en annan, modernare, historia än det traditionella. När det gäller "Laddat" tog vi hjälp av externa proffs på utställningsarbete, som fick jobba parallellt med en intern projektledare. Tanken var att vi förutom att få en bra utställning även skulle lära oss av deras sätt att arbeta. Så här i efterhand var det mycket lyckat.

Hela rapporten på Utställningsestetiskt Forums webbplatslänk till annan webbplats

Om Utställningsestetiskt Forum
Utställningsestetiskt Forum sätter de kultur- och naturhistoriska museernas utställningar i fokus och har ambitionen att utveckla utställningsestetiken och uppmuntra till kritiskt tänkande kring berättande utställningar. Utställningsestetiskt Forum riktar sig till konstnärer, formgivare, arkitekter, idéhistoriker, esteter, filosofer, konstvetare, museologer, kulturkritiker, museiarbetare och utställningsproducenter.

Kontaktperson
Elin Eriksson, Eskilstuna stadsmuseum, tfn 016-710 27 54, e-post elin.eriksson7@eskilstuna.se

Måndag-torsdag 07.45-16.30
Fredag 07.45-16.00